Şu anda piyasada bulunan en küçük ve en gelişmiş çipler genellikle 10 nm uzunluğunda. Ancak IBM FinFet mimarisini kullanarak bunu yarı yarıya azaltarak 5 nm’ye indirecek.
30 milyar transistör!
Kullandığımız elektronik cihazlar (telefon, bilgisayar, tablet…) aslında birer transistör yığınından oluşuyor. IBM, çiplerin boyutunu 5 nm’ye indirerek, 30 milyar transistör sıkıştıracak bir proje üzerinde çalışıyor. Mevcut 10 nm çipler ile karşılaştırıldığında 5 nm’lik çipler cihaz performansını yüzde 40 oranında yükseltebilir ve yüzde oranında 75 güç tasarrufu sağlayabilir. Böylelikle daha küçük ve daha verimli cihazlar üretilebilir.
Tesadüf değil!
İlk kez 1970’lerde ortaya atılan Moore Yasası’na göre tek bir yongadaki transistör sayısı her iki yılda bir iki katına çıkacaktır. Bu eğilim o yıllardan günümüze halen geçerliliğini koruyor. Bu nedenle IBM’in yeni projesinin ticari ölçekte kullanımının yakın zamanda gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.
Moore Yasası geçerliligini yitirdi diye biliyorum. 5 yillik laptopimda i7 3. nesil var . piyasada satilan islemciler 1.5 kat hizli bile degil. ama 24 yil once aldigim pc oyle degildi. 486 sx33. 33mhz islemcisi vardi. her sene 2 kat hizlilari ciliyordu.