IBM Research araştırmacıları, bir bit bilginin tek bir atoma depolanmasını sağlayarak önemli bir başarıya imza attı. İşte, tek bir atom kullanan dünyanın en küçük mıknatısının detayları.
SpaceX iki yolcuyu Ay’a götürüyor!
1 bit bilgi = 1 bit atom!
IBM, depolama teknolojisi adına büyük bir atılım gerçekleştirdi. Modern bir sabit diskte, tek bir bitin depolanması için 100,000 atom gerekiyor. Bu teknoloji ise, gelecekteki depolama ortamlarını büyüklük durumuna göre küçültebilecek. Şirket, tüm iTunes kataloğunun (35 milyon parçalık arşiv) bu teknik sayesinde kredi kartı boyutlarında bir diske depolanabileceğinin altını çiziyor.
Sistem, bir magnezyum oksit yüzeyinin üzerine oturan ve diğer magnezyumların varlığında bile atomun manyetik kutuplarını sabit tutan holmiyum atomlarını kullanmakta. Bu kutupların yönlendirilmesi ise atomun 1 veya 0’ı oluşturup oluşturmadığını belirliyor. Bu depolama sistemine yazmak için bir mikroskobik iğne, atomun yönünü çeviren bir akım başlatıyor. Bilgiyi okumak ise hangi kutbun yukarıya baktığına bağlı olarak değişiyor ve her atomdan geçen manyetik akımın ölçülmesine göre bu durum değişkenlik gösteriyor.
Maalesef bu teknoloji yakın zamanda cihazlara gelebilecek durumda değil. Çünkü, çalışması için bir vakumda işleyen sıvı azot soğutmalı tünelleme elektron mikroskopu gerekiyor!
#video_14192#
Telefonla cebimizde taşırız. Ne olur ki sanki? Yeter lan, gelişmesin artık teknoloji!
bizde salavat getirip cennette hurileri kapalım
Yine saçma sapan yorumlar.
senin salavat getirmediğin belli, bugüne kadar sen ne yaptın da konuşuyorsun.
Birşey yapmaya çalışıyorlar anca 30 senede başarırlar.Anca gidersin ibm
yoruma bak, adam sanki evinde proton a 1 bit yazmisda ibm e anca gidersin diyor 🙂
marsta su bulunmuş. ama kuyu suyuymuş 😀 😀 😀
ıbm yeter aple ye microsofta gerek yok
Bununda sonuna gelmiş bulunmaktalar. Elektrik geçişinde nerdeyse ısınmayan madde ile bu birleşirse dünyanın en güçlü bilgisayarını cebimizde taşıyabiliriz ve güneş enerjisiyle şarja takma ihtiyacı duymayız.
Ilginc dusunmusler. Ama yazma ve okuma hizlarinda da iyilestirme yapilmasi gerek. Cunku eger anlattiklari gibi olursa yazma ve okuma suresi cok artar diye dusunuyorum.
Tipik Türk…