Bu üretim tekniğini seri üretimde kullanabilmesine oldukça uzak bir konumda olsalar da, IBM nano teknoloji üzerindeki araştırmalarına bu hızda devam ederse ultra küçük boyutlarda ve atom mertebesinde çalışan bilgisayarlar çok yakında üretilebilir hale gelecektir. Bu tip ürünler ilerleyen zamanlarda üretilecek bilgisayar yongaları, depolama aygıtları, alıcılar ve kimsenin hayal bile edemeyeceği uygulamalar için kullanılacaktır.
Science dergisinde geçtiğimiz günlerde IBM’in bu konuyla ilgili iki adet raporu yayınlandı. İlk raporda, IBM bilim adamları her bir atom için eşyönsüz manyetizma oluşturma konusunda ciddi gelişmeler kaydedilmesinden bahsediliyor. Bu da sonuç olarak atomların her birine veriyi depolama kabiliyeti kazandırabilmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Daha önce hiçbir araştırma da atom eşyönsüz manyetizma ölçümü mümkün olmamıştı.
Bu Tip Cihazların Kapasitesi Ne Kadar?
İkinci raporda ise, IBM araştırmacılarının molekülün dış çerçevesine engel olmadan çalışabilen ilk tek molekül şalterinde bahsediliyor. Bu da moleküler bazda çalışan, çok daha hızlı, aşırı küçük ve çok az enerji tüketimine sahip olan bilgisayar yongaları ve bellek üretimine olanak sağılıyor.
Yazan: Gürkan Demirok
SDN – http://shiftdelete.net
Keşke ülkemizde de bu kadar katkısı dokunacak araştırmalar olsa. İşte bize hep haberlerini okumak düşer.
Bunu ülkemiz yapabilecek imkanlar bulunsa ülkenin tepesindeki 50 firma izin verirmi dersiniz ?
nano teknolojiye ne kadarda benziyor
görünüşe bakılırsa yakında teknolok açıdan herşey baştan aşağı değişecek
ODTÃœ Fizik’te okurken bölüm hocalarından Çağlar Tuncay ın bu konuda bir makalesi olduğunu ve IBM in ilgilendiğini duymuştum.Detaylarından haberim yok. Haberi okuduktan sonra aklıma birden o günler geldi.
Çağlar Tuncayın bizlere söylediği bir sözü de hiç unutmam.”Son 100 yılda, bugüne kadar yapılmış tüm buluşların 100 katı daha önemli buluşlar yapılabilir.”