IBM, kuantum hesaplama alanında büyük bir adım attığını iddia ederek, 100’den fazla kübite (Kuantum bit) sahip ilk yonga olan ve 127 kübitlik kuantum işlemcisi Eagle‘ı tanıttı. Şirket önümüzdeki yıllarda bu başarısını 10’a katlamaya hazırlandığını söyledi.

Klasik bilgisayarlar, 1 veya 0 olması gereken “bitler” kullanarak çalışırken, kübitler aynı anda hem 1 hem de 0 olabiliyor. Dolayısıyla IBM Eagle’ın klasik bir süper bilgisayar tarafından simüle edilemeyen ilk işlemci olduğunu iddia ediyor. Hatta bahsi artırarak, tüm insanlarda bulunan atom sayısından daha fazla klasik parçaya ihtiyacımız olacağını söylüyor.

IBM bir ilki başardı: 2nm işlemci üretildi!

IBM bir ilki başardı: 2nm işlemci üretildi!

Donanım sektörü için önemli bir gelişme yaşandı: IBM, 2nm işlemci üretmeyi başardı. Üretilen işlemcinin getirileri ile ilgili detaylar da paylaşıldı.

IBM, kuantum çiplerine odaklanıyor: Hedef 1121 kübit!

Önümüzdeki yıllarda kuantum bilgisayarları klasik muadillerinden çok daha hızlı hale gelebilir. Zira yatırımlarda bu yönde yapılıyor. Ancak kübitleri inşa etmek oldukça zor bir iş. Ayrıca bu sistemlerin düzgün çalışmak için devasa boyutlardaki kriyojenik soğutuculara ihtiyaçları oluyor.

IBM kuantum

IBM, New York tesislerinde üretilen çipi oluştururken öğrendiği yeni tekniklerin, kuantum bilgisayarının soğutma ve kontrol sistemlerindeki diğer gelişmelerle birleştirilmesi sonucunda daha fazla kübit üreteceğini söyledi. Şirket bugün yaptığı açıklamada 2022’de 433 kübitlik bir “Osprey” çipi ve 1121 kübitlik bir “Condor” çipi planladığını söyledi.

Condor’un geliştirilmesinden sonra şirket, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarları yenebileceği ve “kuantum avantajı” olarak adlandırılan noktaya yaklaşacağını söylüyor. IBM Başkan Yardımcısı ve Araştırma Bölümünün Başkanı Darío Gil, bunun kuantum bilgisayarların geleneksel bilgisayarları bir kerede geçeceği anlamına gelmediğini söyledi.

IBM’in Eagle’ı önümüzdeki aydan itibaren Quantum Network’ün belirli üyelerine sunacağını söyleyen Gil şu açıklamayı yaptı:

IBM’in öngördüğü şey, her bir görev için neyin en iyi olduğuna bağlı olarak, bir bilgi işlem uygulamasının bazı bölümlerinin geleneksel çiplerde, bazı bölümlerinin ise kuantum çiplerinde çalıştığı bir dünyadır. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, pratik değeri olabilecek bir kuantum avantajı gösterimine ulaşabileceğimize inanıyoruz. Biz bunu hedefliyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce önümüzdeki yıllarda alışageldiğimiz süper bilgisayarların yerini, özel geliştirilen bu kuantum sistemleri alabilir mi? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!