IBM araştırmacıları, rekor kıran yeni yöntem sayesinde, normalde 1 günden uzun süren sistemdeki yüklü veriyi doğrulama işlemini, 20 dakikadan kısa sürede hatasız olarak doğruladı. IBM’in geliştirdiği yöntemle, trafikten finans ve su yönetimine kadar pek çok alanda, daha yüksek düzeyde öngörülebilirliğe sahip, daha güçlü, karmaşık ve kusursuz veri analiz modelleri oluşturulabiliyor (Engelleri Ortadan Kaldırıyor).
Akıllı Dünya Vizyonu
Veri analizleri, IBM’in “Akıllı Dünya” vizyonu kapsamında tasarlanan çalışmaların geliştirilmesinde de önemli bir adımı oluşturuyor. Bunlardan “Akıllı Trafik” projesinde; tedarikçilerin ürünü satış noktasına ulaştırırken yaşadıkları yol yapımı, trafik, kötü hava koşulları gibi sorunlar, geliştirilen analiz modelleriyle çözümleniyor. Bu tip öngörülemeyen sorunların çözümünde, GPS verileri, trafik sensörleri, tedarikçi veritabanı ve talep tahmini gibi, gerçek zamanlı karar almaya yardımcı olan analizler kullanılıyor.
Daha detaylı bilgi için tıklayın.
Aynı şekilde, Su İşleri Müdürlüğü “Akıllı Su” yönetiminde, boruların altyapı genişlemesi, vana, yangın söndürme musluğu ve su sayacı problemlerini öngören modellerin gelişimi için, gerçek zamanlı ve harita bazlı, jeoanalitik bilgileri analiz ediyor.
İşlem; hava durumu, su kullanımı ve yüzlerce diğer olasılığa bağlı olarak ortaya çıkan, çok sayıdaki bilginin analiziyle gerçekleştiriliyor.
IBM araştırmacıları, geçtiğimiz aylarda rekorla sonuçlanan deneyde, Almanya’daki Julich Araştırma Merkezi’nde bulunan, dünyanın en güçlü 4’üncü süper bilgisayarını (Blue Gene/P sistemi) kullandı. IBM bilimadamlarının bulduğu yöntem, matematiksel bir algoritmaya dayanıyor.
Bilimadamları, matematiksel analizde en fazla bilgiişlem kapasitesi gerektiren ve kritik öneme sahip etkenin, genel veri analizinin kalitesinin ölçülmesi, modelde herhangi bir kusurun veya veriler arasında gizli ilişkinin belirlenmesi olduğunu belirtiyor (IBM, Çevreci Plastik İzinde).
:: IBM’in Akıllı Dünya vizyonu için geliştirdiği çalışmaları takip ediyor musunuz?