IBM Türk’ün, BusinessWeek dergisinin işbirliğiyle düzenlediği Business Leadership Forum (İş Liderleri Forumu) toplantısına 250 davetli katılarak, IBM’in “Akıllı Dünya” vizyonu hakkında fikir alışverişi yaptı. “Düşünmenin Yeni Yolu” sloganıyla gerçekleştirilen toplantıya katılan iş dünyasının önde gelen isimleri, Türkiye’nin akıllı sistemlerle rekabetçi avantaj sağlayarak üstlenebileceği liderlik rolü konusundaki görüşlerini paylaştı. IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek, ev sahipliğini üstlendiği forumda, “Bugün gündeme getirdiğimiz vizyonla, Türkiye’nin ‘akıllı’ yöneticileriyle, ‘akıllı’ sistemler ve ‘akıllı’ kentler kurabilmek için kilit bir işbirliği başlatarak, bölgemizde lider olma yolunda önemli adımlar attık.” dedi.
IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek, firmanın akıllı dünya için geliştirdiği teknolojileri aktardı.
IBM, etkinlik sırasında akıllı dünya için geliştirdiği teknolojileri de tanıttı. “Daha Akıllı Bir Gezegen İçin Söyleşiler” başlıklı söyleşi bilgilerini paylaşan IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek ve IBM Orta ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Marcelo Lema, dünya genelinde uygulanan akıllı teknolojilerle ilgili örnekleri de aktardı. IBM’in hayata geçmesine katkıda bulunduğu, teknolojisiyle destek olduğu dikkat çeken bazı örnekler şöyle sıralanıyor;
{pagebreak::Gerçekler ve Sorunlar}
Gerçekler ve Sorunlar
:: Her insan için 1 milyar transistör olduğunu farz edin. Yakında internette 2 milyar kişi olacak. 1 trilyon adet birbirlerine bağlı ve zeki nesnenin üretecekleri veri okyanusunu hayal edin.
:: Şebeke sistemleri akıllı olmadığından dünyadaki ülkeler, elektrik enerjilerinin yüzde 40 – 70’ini kaybediyor.
:: ABD’de sıkışık yollar, yılda 4.2 milyar iş saatinin ve 2.9 milyar galon benzinin harcanmasıyla 78 milyar dolara mal oluyor. Hava kirlenmesinin etkisi de cabası.
:: Verimsiz tedarik zincirleri, üretkenliğin kaybedilmesine (toplam satışların yüzde 3’ünden fazlasına) yol açarak 40 milyar dolara mal oluyor.
:: Sağlık sistemi gerçek bir sistem değil. Maliyetler, bireyleri ve kurumları tehdit ederek kontrolden çıktığından, teşhisleri, ilaç dağıtımını, sağlık uzmanlarını, sigortacıları ve hastaları birbirine bağlamayı başaramıyor.
:: Günümüzde yaşayan her 5 kişiden 1’i güvenli içme suyuna ulaşamıyor.
:: Enerjide güç akışını izlemek için gerekli bilgiye sahip olunmadığından, her sene Hindistan, Almanya ve Kanada’ya enerji vermeye yetecek miktarda elektrik kaybediliyor. Yalnızca ABD şebekesi daha verimli olsaydı, 53 milyon otomobilin neden olduğu yakıt ve sera gazı emisyonları kalıcı şekilde edinilebilirdi. Her gün milyarlarca dolar harcanarak oluşturulan enerji, tek bir ampüle ulaşamadan ziyan oluyor.
:: Gelecek 25 yılda enerji tüketiminin yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor. Günümüzde mevcut rezervlerdeki petrolün yalnızca üçte biri çıkartılabiliyor. Milyarlarca varil petrol ise rezervlerde kalıyor. Tek bir yeni kuyu açmak 100 milyon dolara maloluyor. Mevcut kuyularda meydana gelecek yalnızca yüzde 1,5’luk bir iyileşme bile, bir yıllık küresel tüketimin yarısı kadar randıman getirebiliyor.
{pagebreak::Akıllı Kentler}
Akıllı Kentler
:: Stockholm, şebeke sistemini yüzde 20’ye indirgemek, emisyonları yüzde 12 azaltmak ve toplu taşımacılık kullanımını büyük oranda arttırmak için akıllı trafik sistemleri kullanıyor. Şehrin içinde ve dışında araçların akışına bağlı dinamik bir geçiş ücreti sistemi trafiği yüzde 20 azalttı. Beraberinde bekleme süresi yüzde 25 düşmüş ve emisyonlar da yüzde 25 kesildi.
:: Singapur’da kontrolörler, sensörlerden gerçek zamanlı verileri alıyor ve trafik senaryolarını yüzde 90 oranında doğru tahmin ediyor.
:: Kyoto’da şehir planlamacıları şehrin etkisini analiz etmek için milyonlarca aracı içeren büyük ölçekli trafik durumlarının simülasyonlarını yapıyor.
:: Trafik tıkanıklığını ve hava kirliliğini azaltıcı akıllı sistemler; Singapur, Brisbane ve Stockholm kentlerinde ulaşımla ilgili yöneticiler tarafından kullanılıyor.
:: New York gibi büyük kentlerdeki kamu güvenliği görevlileri, yalnızca suçluları bulmak ve acil durumlara yanıt vermek için değil, suçun önlenmesi için de akıllı sistemlerden yararlanıyor.
:: Albuquerque kenti yöneticileri, çeşitli belediye birimleri arasında paylaşımı, vatandaşların bilgilendirilmesi, su sorunundan kamu güvenliğine kadar yerleşim birimleriyle ve kentin ticari gelişimiyle ilgili kritik tüm belediye hizmetlerinin sağlanması gibi konularda akıllı sistemleri kullanarak yüzde 2.000’lik bir gelişme sağlamayı başardı.
:: İtalya, Malta ve Teksas’ta, kentlerdeki enerji şebekesini daha istikrarlı, verimli, yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrikli taşıt araçlarıyla bütünleşmeye hazır hale getirmek için; enerji şebekesine akıllı sayaçlar ve akıllı aygıtlar yerleştiriliyor.
:: Paraguay’da Parana Irmağı Su Havzası’nda gerçekleştirilen akıllı su yönetimiyle, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde yaşayan 17 milyon kişinin kullandığı suyun kalitesi iyileştirildi.
{pagebreak::Akıllı Sağlık}
Akıllı Sağlık
:: IBM’in Google Health TM ve Continua Health Alliance ile birlikte gerçekleştirdiği ortak girişim, tek tek kişilere ve ailelere kendi sağlık bilgilerini depolama, izleme ve tıbbi aygıtlardan veri alma olanağı sağlıyor.
:: Bir ortopedik ürünler üreticisi olan Fransız Implanet şirketi, cerrahi implant malzemelerini, üretimden başlayarak hastaya yerleştirinceye kadar tüm aşamalarda izlemek amacıyla RFID teknolojisinden faydalanıyor.
:: Danimarka’da sağlık hizmetleri sağlayıcıları, yaşlı hastaları evlerinde izlemek için, anında veri paylaşımını sağlayan gelişmiş uzaktan ölçüm sistemlerinin yardımıyla öngörüye dayalı sağlık sistemlerini kullanıyor.
:: IBM, dünyanın önde gelen üniversitelerinden bazılarına, doktorlara tanı koyma kaynağı sağlayan küresel bir tıbbi veri ağı geliştirmeleri için yardımcı oluyor. Bu havuzlarda şu anda milyonlarca dijital görüntü bulunuyor.
:: Akıllı sağlık sistemleri, terapinin maliyetini yüzde 90 azaltabiliyor.
{pagebreak::Akıllı Enerji ve Akıllı Para}
Akıllı Enerji ve Akıllı Para
:: Akıllı sistemler, ilaç kullanımının gerçekliğini ve döviz kurlarının güvenliğini desteklemeye yardım etmesinin yanı sıra, enerji şebekelerini, tedarik zincirlerini ve su yönetimini dönüştürüyor.
:: Çek Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı’nın yeni bütünleşmiş bilgi sistemi, para politikasının oluşturulmasına, devlet bütçesi kaynaklarıyla kamu maliyesinin daha verimli bir şekilde kullanılmasına dair fikir veriyor.
:: Akıllı yiyecek sistemlerinde, et ve kümes hayvanlarını çiftlikten tedarik zincirine ve raflara yerleştirilmesine kadar her aşamada izlemek için RFID teknolojisi kullanılıyor.
:: Akıllı petrol ve gaz sahalarına ihtiyaç duyuluyor. Bu da, üretim akışının tamamından büyük miktarlarda gerçek zamanlı veri toplanması ve bu verilerin yönetilmesi anlamına geliyor. Tek bir petrol sahası bir günde 200 DVD’ye sığacak kadar veri üretebiliyor.
:: Dünyadaki bilim adamlarıyla ortak çalışan Repsol, geleneksel görüntüleme tekniklerinin göremediği petrol ve gaz yataklarını ortaya çıkarmak için IBM’in sismik görüntüleme teknolojisini kullanıyor.
:: Norveç’te bulunan Statoil Hydro, sahadaki gerçek zamanlı algılama olanaklarını, petrol ve gaz sahalarının iyileştirme oranlarını arttıran ortak analitik sistemlere bağlıyor.
:: Sizin şehrinizde hangi akıllı teknolojiler kullanılabilir?
Bilgi için: IBM