IBM’in Akıllı Şehirleri

0

Daha “akıllı” şehirler oluşturmayı amaçlayan IBM, bu yıl 4.’sünü düzenlediği “5’te 5” projesi kapsamında, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü yenilikçi fikirleri açıklıyor.

Projeye göre; gelecekte şehirlerde yaşayan insanlar daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olacak, binalar çevrelerini tıpkı canlı organizmalar gibi algılayıp tepki verecek, otomobiller ve otobüsler çok düşük enerjiyle çalışacak.

Akıllı şehirler ile birçok sorunun çözülmesi hedefleniyor

IBM’in diğer öngörülerine göre, akıllı sistemler şehirlerin su gereksinimini karşılayıp, enerji tasarrufu sağlayacak, şehirler ortaya çıkan krizlere, acil durum çağrısına gerek kalmadan yanıt verebilecek.

IBM’in İzmir’deki çevreci projesi

Daha güçlü bağışıklık sistemleri

IBM, şehirlerdeki yetkililere, hastanelere, okullara ve işyerlerine; H1N1 virüsü ya da mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıkların daha etkin şekilde tespit edilmesi, izlenmesi, bunlara yönelik hazırlık yapılması ve önlem alınmasında yardımcı olacak araçlar sağlayacak.

Sağlık amaçlı internet projesi ile bulaşıcı hastalıklar önlenebilir

Elektronik ortamdaki sağlık kayıtlarında yer alan tıbbi bilgilerin, hastalıkların yayılmasını engellemek ve hastaların iyileştirilmesini sağlamak amacıyla güvenli bir şekilde paylaşılmasına dayalı “sağlık amaçlı internet” kullanımı hayata geçirilecek.

 

{pagebreak::Canlı organizmalar gibi binalar}Canlı organizmalar gibi binalar

Günümüzde, bir binada yer alan ısıtma, su, kanalizasyon, elektrik gibi sistemlerin çoğu birbirinden bağımsız olarak idare ediliyor. Gelecekte, bu sistemlerin çevrelerinde olup bitenleri hızla algılayıp yanıt veren canlı bir organizma gibi işlemesi hedefleniyor.

Binalarda bulunacak algılayıcılar doğal çevreye katkıda bulunacak

Binaların içindeki binlerce algılayıcı, hareket eden canlıları, sıcaklığı, kullanılan alanları ve ışığı izleyerek, ihtiyaçları tespit edebilecek. Böylece binalar, yalnızca doğada bir yer işgal etmekle kalmayıp, gereksiz tüketimi engelleyerek doğal çevreye katkıda bulunacak. 

Greenpeace’e göre en çevreci firmalar

Düşük enerjiyle çalışan araçlar

Fosil yakıtla çalışan otomobillerin ve şehriçi ulaşımda kullanılan otobüslerin sayısı giderek azaltılması hedefleniyor. Araçlarda, sürüş sıklığına bağlı olarak, günlerce ya da aylarca yeniden doldurulması gerekmeyen yeni bir akü teknolojisi kullanılmaya başlanacak.

Fosil yakıtların terk edilmesi planlanıyor

IBM bilim adamları ve çözüm ortakları, söz konusu araçların tek bir dolumla kat ettikleri 80 ile 160 km’lik mesafenin, 480 ila 800 km’ye çıkmasını sağlayacak yeni aküleri tasarlıyor. 

{pagebreak::Krizlere anında çözüm}

Su gereksinimini giderecek sistemler

Günümüzde, her beş kişiden biri sağlıklı içme suyuna erişim olanağından yoksun bulunuyor, belediyelerin halka ulaştırdığı suyun miktarı da endişe verici oranda azalıyor. Bu azalma, sızıntıya müsait olan altyapılar nedeniyle %50 düzeyine kadar ulaşıyor.

İnsanların suya olan gereksiniminin önümüzdeki 50 yıl içinde 6 kat artması bekleniyor. Bu nedenle, geliştirilecek su arıtma teknolojileri, suların yeniden işlenip kullanılabilir duruma getirilmesini sağlayacak ve suyun taşınması sırasında harcanan enerjinin %20’ye varan oranlarda azaltılmasına yardımcı olacak.

Su israfını önlemek amacıyla daha gelişmiş arıtma tesisleri kurulacak

Eko-Yönetim 2013 projesi hakkında bilgiler

Krizlere anında çözüm üreten şehirler

Şehirlerde, suç ve olağanüstü haller gibi acil durumların ortaya çıkma sıklığı azaltılması da büyük önem taşıyor. IBM, emniyet teşkilatının doğru bilgileri doğru zamanda değerlendirmesine yardımcı olarak, suçu önlemek üzere önleyici davranmasına katkıda bulunuyor.

Örneğin New York İtfaiye Teşkilatı, yangınları engellemek üzere, gerçek zamanlı bir veri toplama ve paylaşma sisteminin geliştirilmesi için IBM’le çalışıyor.

:: IBM’in akıllı şehirler projesi sizce hayata geçirilebilir mi?

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version