Reklam
Bu hafta, bir zamanların efsanevi mesajlaşma programı ICQ, 20. yaşına bastı.
İnternet tarihinde ICQ gibi bir zamanlar çok popüler olan ancak değişen sosyal ağ dönemiyle beraber unutulmaya yüz tutan birçok farklı uygulama var.
MSN, mIRC, Yonja bunlardan sadece birkaçı.
Reklam
Biz de 5. Çayının 101. bölümünde bir nostalji programı yapacağız ve eski teknolojileri yad edeceğiz.
Canlı yayın 17.00’de
Her hafta canlı yayınımız Perşembe günü saat 17.00’de.
Canlı yayın kaçtı diye üzülme!
Canlı yayınımız kayıt ediliyor ve daha önceki 5 Çayı bölümleri gibi sonradan da izlenebiliyor.
Hashtag’imiz #eskilerikonuşuyoruz
Canlı yayında konumuzla ilgili görüşlerinizi ekrana yansıtıyoruz ve yorumlarınızı okuyoruz. Yorumlarınız için Twitter’da belirlediğimiz hashtag’i kullanmanız gerekiyor.
#video_13462#
Çok güzel Bir yayın olacak gibi
Saçlar dağınık 😀 😀
Twitter kullanmıyorum. Konuyu sevdiğimden, burada biraz anlatacağım.
mIRC ve Winamp ikilisi, bir zamanların bakkal defteri tutan internet kafelerini (evet, Türkçe) ayakta tutan ikiliydi. Ailenin bakkal borcu kadar kafe borcu olurdu. Ülkemizin ilk internet bağımlıları.
Sıkıldıklarında, Moto Race gibi ismi olan oyunu oynar, ardından müzik listelerini hazırlayıp sohbet odalarına dönerlerdi.
Ergenlik çağına adım attığımda, amcama bakar bunları yapmam gerektiğini düşündüm. Okulda öğretmenlerin interneti övmesiyle kendimden emin olarak bilgisayar başına oturdum.
İngilizce bilmeden bütün programları müthiş kullanan abilerimi izlerken gülmemek için kendimi zor tutardım. "Şuradan şuna tıklayacaksın, sonra şuna. Bak! Liste açıldı! Seç şarkıyı şimdi."
Hiyeroglif ata sporumuz.
Zamanla, çeviri programları, msn ve başka uygulamalar edinildi. Bir karşı cinsle konuşmanın başarı sayıldığı o salak 'kapalı kafa' durumların içinde, yaşımı fazla söyleyerek sohbet etmeye çalışırdım. Birkaç ablamla sohbeti ilerlettikten sonra civardaki pusuya yatmış abilerin bazılarına masayı devreder, çıkardım. Tabii o yalan yaş, yalan şehir bilgilerini mutlaka verirdim.
mIRC sohbetinin ilerlediği ve artık işin ciddiye bindiği zamanlarda iki seçenek vardı: MSN adresi verirse, orta düzey; başka uygulamaysa, ooovvv!
ICQ ise, artık ustalarındı. Hiyeroglifi tümüyle çözmüş ve kendi şekillerini yaratmaya hazır abilerin platformu. Onların sabit masaları vardı ve kafe ahalisi tarafından derin saygı görürlerdi. Rakipleri de vardı: Daha havalı olmak isteyenler. Hiyeroglif ustası olamadıkları için gıcıklık yapmaya, nefret etmeye yönelirlerdi.
mIRC sohbetlerinde şifre şuydu: Özellikle cinsellik odaklı davranırsan, karşı cins iğreniyordu. Eğlence ve sürekli heyecan dozu yüksek, yeni ve uyumlu konularla ilerlersen, sohbet bitmek bilmiyor, karşı taraf çıkmak zorunda kalınca özür diliyordu.
Daha uzar, ama burada bitireyim. Yeniyetme günlerimin internet mecrası.
Şimdi evde dizüstü bilgisayar var, en son 2 ay önce gerekli olmuştur. Daha çok, ailenin akıllı telefon kullanmayan en küçük üyesi film ve dizi izlemek için alıyor. Ara sıra uğrayıp onunla film izliyorum.
ixir internet cd alırdık, dial-up sesleri hala kulağımda.
Ayça_22 oturumu açtı. Hayallerimizi çaldın Ayçaa.
Israil adina insanlari fisledigi ispatlanan program. Simdikiler daha dikkatli, kolay yakalanmiyorlar.
90 doğumlu ve 88 doğumlu 90lardan bahsediyor sizin yaptıüınız programı en az 80de doğanlar yapmalı 1980 doğumlular yapmalıydı 90da doğuğda 90ları nasıl yaşadınız orasıda ayrı bi ilginçlik ALLAHIM sen sabır ver
1980 dogumlu birileri yapmalıydı bende 🙁 10 sene büyük kayıp