Türkiye, son yıllarda savunma sanayinde bir millileşme hareketi başlattı. Türk ordusunun acil ihtiyaç duyduğu fakat erişmekte güçlük çektiği ürünlerin hızlı bir şekilde temin edilmesi için şirketler çalışmaya devam ediyor. IDEF’21 (Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı) ise tüm bu çalışmalar sonucu geliştirilen ürünlerin tüm dünyaya tanıtılmasına katkı sağlıyor.
17 Ağustos‘ta başlayan fuara ShiftDelete.Net ekibi olarak katıldık. Savunma sanayii sektörünün her alanında çeşitli ürünleri siz değerli okuyucularımız için inceledik. Gelin fuarın akılda kalan ürünlerine beraber bakalım.
Sektörün devleri IDEF 2021’de buluştu!
Hava, kara ve deniz olmak üzere ülkemizi korumak için çalışan ordumuz; şirketlerimizin yüksek teknoloji ürünleriyle sahada varlığını sürdürüyor. Yerli ürünlerin boy gösterdiği IDEF’te sektörün devleri ziyaretçileri ağırlıyor. İşte fuarın en dikkat çeken ürünlerinden birkaçı…
T625 Gökbey Helikopteri
TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) ordudan gelen genel maksat helikopteri ihtiyacına binaen 2013 yılında T625 Gökbey helikopter projesini başlattı. Çalışmalarda sona yaklaşılırken Gökbey helikopteri de seri üretim bandına girmeye hazırlanıyor. Şimdilik ithal edilen motorlarla çalışmalar yürütülüyor. Fakat yerli motor çalışmaları da devam ediyor. T625 Gökbey helikopterinin altı farklı versiyonunun olacağı; nakliye görevlerinden VİP görevlere kadar pek çok alanda kullanılacağı edindiğimiz bilgiler arasında.
Yeni Nesil BMC Fırtına Obüs
Fırtına Obüsleri uzun zamandır Türk ordusu tarafından kullanılıyordu. Fakat Fırtına revizyona girdi ve yepyeni özelliklere kavuştu. IDEF’te görücüye çıkan yeni nesil Fırtına Obüs’ün en dikkat çekici özelliği otomatik kilit mekanizmasının eklenmiş olması. Önceki versiyonlarda araç personeli namlu kitleme işlemini manuel gerçekleştiriyordu. Bu savaş esnasında tehlikeli durumlara sebebiyet verebiliyordu. Maksimum modda 60 saniyede 7 atım yapabilen Fırtına, fuarda dikkat çekmeyi başardı.
Aselsan CATS
İnsansız hava araçlarının üretiminden sahada kullanımına kadar her anlamda önemli bir ilerleme söz konusu. Yerlilik oranının her geçen gün arttığı bu projelerde termal kameralar ise en önemli elementlerden biri. İşte CATS‘de Kanada ambargosu sonrası hızlanan ve yakında envantere girmeye hazırlanan bir proje.
Aselsan bir süredir CATS üzerinde çalışıyordu. Uygulanan ambargo sonrası süreç hızlandırıldı ve çalışmalarda sona gelindi. Deyim yerinde ise kötü komşu insanı ev sahibi yaptı. Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar TB3 insansız hava aracında da kullanılacak CATS fuarda dikkat çeken cihazlardan biri oldu.
Savunma Sanayinde millileşme hız kazandı!
Roketsan METE
Drone teknolojisi savunma sanayii sektörüne gerçek anlamda dahil olmaya başladı. Ülkemizde Bayraktar TB2 ve Tusaş’ın Anka gibi modellerden sonra bu teknoloji artık daha da ufaldı. Roketsan’ın geliştirdiği METE de bunun en önemli örneklerinden biri oldu.
Adını olimpiyat şampiyonu okçumuz Mete Gazoz‘dan alan sistem ilk kez IDEF’te görücüye çıktı. Hedefine lazer güdüm ile kilitlenen savaş dronu, meskun mahal ve asimetrik savaş koşullarında keskin nişancı menziline girmeden mobil bir şekilde hedefin imha edilmesini sağlıyor.
TEI TS1400 Helikopter Motoru
Jet motor teknolojisi savunma sanayisinin en kritik elementlerinden biri. Geliştirilen ürünlerin kalbi niteliği taşıyan motorlarda yerlileşme hamlesi tüm hızıyla devam ediyor. Ürünlerimizde kullandığımız motorların fikri ve sınai haklarının bize ait olması özellikle ihracat durumunda elimizi oldukça rahatlatıyor.
Bu ihtiyacı gören TEI, yerli motor geliştirme çalışmalarına hız verdi. Piston motorlardan turbo-prop motorlara, turbo-fan motorlardan turbo-şaft motorlara kadar her alanda ürün geliştiren şirket T129 Atak ve T625 Gökbey helikopterlerinde kullanılmak üzere TS1400 ürününü fuarda sergiledi.
Roketsan LEVENT
Ülkemizin bekası için son teknoloji roket ve füze çözümleri üreten Roketsan’da IDEF’21 fuarındaydı. Türk mühendislerin imzasını taşıyan ürünlerle karşımıza çıkan şirketin en dikkat çekici ürünlerinden biri de şüphesiz LEVENT Hava Savunma Sistemi’ydi.
Siz IDEF’21 hakkında neler düşünüyorsunuz? Halka açık bir etkinlik olsaydı gitmek ister miydiniz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da belirtmeyi unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}