Türkiye, e-devlet dönüşüm sürecinde hızla yol alıyor, elektronik imza şimdi de Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) kullanılmaya başlıyor.

Kamu İhale Kurumu’nca (KİK) açılan ihalelere teklif vermek isteyenlerin, başvurularını elektronik imza (Gümrüklerde Elektronik İmza Oldukça Popüler) ile imzalamaları zorunlu oluyor. Söz konusu düzenlemenin pilot uygulaması ise tıbbi cihazlar ve sarf malzemeleri satın alımı ihalesi ile başlıyor.

İhale kapsamında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası ile entegrasyonu artıracak olan elektronik imza kullanımının 100 binin üzerinde kayıtlı bayi ve 4 binin üzerinde akredite tedarikçiye büyük kolaylık sağlaması hedefleniyor.

E-imza Yayılıyor

Yakın bir tarihte ise uygulamanın tüm sektörlere ilişkin satın alma ihalelerinde yürürlüğe geçmesi planlanıyor. Kamu alım sürecinde standardizasyon, saydamlık, hız, tutarlılık ve kamuoyu denetimi sağlayan e-ihale sürecinin elektronik imzaya geçilmesiyle birlikte güvenilirliğini artıracağına ve e-devlet dönüşüm süreciyle bütünlük sağlayacağı tahmin ediliyor.

 

 Birçok resmi ve özel kuruluş, e-devlet dönüşüm süreci kapsamında elektronik imza uygulamasına geçiyor.


Türkiye’nin ilk Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) olan E-GÜVEN ise iş yoğunluğu nedeniyle elektronik imza sahibi olma fırsatı bulamayanlara tüm Türkiye’de “yerinde kimlik kontrolü” ve “yerinde kurulum” hizmetleri sunarak büyük kolaylık sağlıyor (Petrol Piyasasında E-imza Devri Başlıyor).

Yerinde kimlik tespiti uygulaması, başvuruda bulunan kişilerin aranması, ortak bir randevu zamanının belirlenmesi ve başvuru sahiplerinin belirlediği yerlere gidilerek kimlik tespiti yapılması süreçlerini ve telefonla teknik destek hizmetini kapsıyor.

Yerinde kurulum” hizmeti ise, elektronik imzaların kullanılabilmesi için elektronik sertifikaların içinde bulunduğu akıllı kartların ve kart okuyucuların bilgisayarlara kurulması, tanıtılması ve gerekli ayarlarının yapılmasını içeriyor.

:: E-imza nerelerde kullanılıyor?