Teknoloji hızla gelişirken, artan üretim maliyetlerinden dolayı dizüstü ve masaüstü bilgisayar fiyatları da yükseliyor. Bu yüzden her zaman güncel bir sistem kullanmak kolay olmuyor. Sıfır bir bilgisayar alamadığımız durumlarda ikinci el piyasası oldukça karlı.
Akıllı telefon piyasasında olduğu gibi dizüstü bilgisayarlarda da ikinci el piyasası oldukça canlı. Pandemi ve uzaktan eğitim süreci sıfır laptop satışlarını arttırdı. Benzer şekilde ikinci el piyasasını da canlandırdı. Peki ikinci el dizüstü bilgisayar alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar nelerdir? Sizler için yazımınızda önemli unsurları listeledik.
Hangi tablet modelini tercih etmeliyiz?
İkinci el laptop nasıl seçilmeli?
Bütçeniz kısıtlıysa ve işinizi görmesi için ikinci el laptop alacaksanız model seçiminiz oldukça kritik. Burada disk türü ve boyutu, işlemci serisi ve nesli, bellek türü ve frekans hızı gibi birçok etken var. Fakat bu kriterler sizin bilgisayar ile ne tür bir işlem yapacağınıza bağlı.
Örneğin öğrenciyseniz sunum yapmak ve ödev hazırlamak gibi işler için işlemcinizin aşırı güçlü olmasına gerekmez. Bellek boyutu ve frekans hızları daha önemli. Çünkü araştırma yaparken internet tarayıcınızda açık olan her sekme fazladan bellek tüketecektir.
Seçim yaparken donanımlar haricinde giriş çıkış birimlerine dikkat etmelisiniz. Yeterli sayıda USB portu var mı? Veya dahili kart okuyucusu mevcut mu? Gibi soruları kendi ihtiyaçlarınıza göre belirleyip cevaplandırmalısınız.
İkinci el laptop alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar
Daha önce tamir görmüş mü?
Eğer bir tanıdığınızdan almayacaksanız bilgisayarın tamir geçmişini tamamen bilemezsiniz. Daha önce birden fazla tamir görmüşse bilgisayarda çözülemeyen bir problemin mevcut olması ihtimal dahilinde. Ya da bilgisayarın geçici olarak giderilen bir sorunu.
Çalışmayan özellikleri var mı?
İkinci el bilgisayar alırken bazı şeylerden feragat ederiz. Ama bunun yalnızca kozmetik farklar olması daha iyi. Örneğin bataryası çalışıyor mu? Veya optik sürücüsü çalışıyor mu? Bu sorular satıcıya sormak ile kalmayıp denememiz gerekecek kadar önemli.
Soğutma sistemi
Laptoplarda ısınma problemi birçok kullanıcın en önemli sorunu. Soğutma sisteminin temizliği ve sessizliğini kontrol etmeliyiz. Burada bahsedilen sessizlik devir hızından meydana gelen ses değil. Fanın herhangi bir yere takılmasından kaynaklı tıkırtı veya titreşiminden gelen ses.
Aksesuarları mevcut mu?
Bazen satıcılar laptopa ait olan bazı aksesuarları laptop ile birlikte satmak istemez. Örneğin laptop çantası. Bu durumda laptop için ayrıca çanta almanız gerekir. Ama şarj adaptörü gibi önemli aksesuarların mevcut olması gerekir.
Her şey ilandaki gibi mi?
İlanda belirtilen özellikler ile laptop özellikleri arasında farklar var mı diye kontrol etmelisiniz. Bunun için Cpu-Z yazılımını kullanabilirsiniz. Uygulama sayesinde işlemci, bellek, anakart ve ekran kartı gibi donanıma ait teknik detayları görebilirsiniz.
Laptop ve tablet pazarındaki büyüme dudak uçuklattı
Giriş çıkış birimleri
Güç girişi, ses çıkışı, USB portları ve diğer bütün giriş çıkış birimlerinin çalıştığından emin olmalısınız. Hatta satın almadan önce test etmeniz gerekiyor. Zira giriş çıkış birimleri anakart üzerinde olduğu için değiştirme şansınız olmaz veya oldukça pahalıya patlar.
Ekran ve Hoparlörler
Ekranda renk kayması veya ölü piksel olmadığını kontrol etmelisiniz. Ölü piksel ekranda işlevini yitirmiş görüntü vermeyen piksele verilen isimdir. Ekranda çalışmayan bir veya daha fazla piksel sinir bozucu ve dikkat dağıtıcı olacaktır. Benzer şekilde hoparlörlerin yeterli düzeyde ses verip vermediğini veya verirken cızırtı yapmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.
Piyasa fiyatı
İkinci el laptop alacağınız için doğal olarak fiyat, sıfır fiyatından düşük olmalı. Seçtiğiniz modelin sıfır fiyatını kontrol etmek ile kalmayıp benzer özellikteki laptopların fiyatlarını araştırmalısınız. Bilgisayardan çok anlamasanız da bunu belli etmediğiniz sürece ‘Aynısını daha düşük fiyata satıyorlar‘ diyerek pazarlıktan karlı çıkabilirsiniz.
Diğer önemli unsurlar
- İşletim sisteminin orijinal olması gerekiyor. Çünkü virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmanın en iyi yolu orijinal ve güncel sistem kullanmaktır.
- Klavyedeki tuşlar ve dokunmatik yüzeyin çalıştığını kontrol edin.
- Mikrofon ve kamerayı test edin. Zira laptopta görüntülü görüşme için harici cihaz gereksiniminiz olmasın.
- Optik sürücünün ve kızağının çalışmasını kontrol edin.
- Laptopun internete bağlanmasını kontrol edin. (Hem kablolu hem de kablosuz olarak)
- Batarya durumunu kontrol edin, ölü olmadığından emin olun. Elektrik kesintilerinde bataryanın sistemi açık tutması gerek aksi takdirde veri kaybı yaşayabilirsiniz.
- Laptopun açılış ve kapanış hızını test edin. Hatta anlıyorsanız BIOS ayarlarını kontrol edin. Çünkü burada yapılması gereken ayarlar açılış ve kapanış hızlarını oldukça etkiler.
- Laptopun kasasında eksik vida veya kapak olmadığından emin olun.
- Son olarak ucuz diye kanmayın. Fiyatı piyasanın oldukça altında ise mutlaka bir sorunu vardır.
Bütün bu kontrolleri yaptığınız halde kafanızda sorular varsa buradan foruma ulaşabilirsiniz. Forum üzerinde konu oluşturarak daha detaylı soruları sorup, problemlerinizi giderebilirsiniz. İkinci el laptop alım satımlarınız ile ilgili görüş ve deneyimlerinizi aşağıdan bizler ile paylaşmayı unutmayın.
çok teşekkür ederim kardeşim ALLAH RAZI OLSUN
iyi geceler.ben bursa’dan em.öğretmen mustafa.yıllardır laptop kullanıyorum ama sadece kullanıyorum.internet bilgisayar konularında ilkokul 1.sınıf öğrencisiyim.em.bütçemle 2000-2200 tl arasında büyük ekran ikinci el laptop almak istiyorum.Bu konuda bana yardımcı oluyor musunuz?ben fb ta youtube de alış veriş sitelerinde dolaşmak ve okey gibi oyunları oynamak amcıyla almayı düşünüyorum.şimdiden teşekkürler
faydalı bir yazı teşekkürler
teşekkür ederim