Reklam

İkinci El Telefon Satın Alma Rehberi

41
Reklam

Ülkemizde bir çok kişi başta fiyat olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı ikinci el akıllı telefon almayı tercih ediyor. Özellikle yurt dışından getirilen cihazlar Türkiye’de ki fiyatlarının çok daha altında bir fiyata satılabiliyor.

Durum böyleyken ikinci ele yönelen kullanıcılar, bazen kötü sonuçlar ile karşılaşabiliyor. Büyük hevesler ile aldığınız telefonun eve geldiğinizde sesi karşıya iletmediğini veya düzgün fotoğraf çekemediğini görmeniz büyük maddi kayıplara daha önemlisi depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olabiliyor.

Okuyucularımızın bu gibi sorunlar yaşamasını engellemek için ikinci el telefon satın alma rehberini oluşturduk. Çok uzatmadan rehberimize başlayalım.

Reklam

Cihazı görün

Günümüzde internetten alışveriş çok yaygın hale geldi. Eğer telefonunuzu hepsiburada.com gibi güvenilir, paketli, sıfır ürün satan mağazalardan almıyorsanız cihazı görmeden parayı göndermeyin

Eğer şehir dışında bulunan bir cihaz seçtiyseniz, kendi şehrinizde alternatiflerini araştırın. Bulamazsanız en son seçenek olarak kapıda ödeme yöntemi ile gönderim yapan kargo şirketlerini kullanın ve unutmayın kargo görevlisi siz ürünü açıp, kısa bir test yapana kadar beklemek mecburiyetindedir, sakın test etmeden parayı ödemeyin.

{pagebreak:::: 2}Güvenilir satıcı bulun

İkinci el ticarete olanak tanıyan web sitelerinde genelde satıcının bir puanı ve önceki satışlarından aldığı yorumları bulunmaktadır. Bu yorumları ciddiye alın özellikle kişilerden değil, ikinci el satış yapan mağazalardan ürün alacaksanız imkanınız el verdiği kadar yorumu okuyun.

Eğer satıcının çok fazla olumsuz yorumu varsa başka bir alternatif aramaya başlayabilirsiniz. Satıcı nadiren olumsuz yorum almasına rağmen olumsuz yorum yapan kişilere hakarete varan yanıtlar verdiyse muhtemelen sattığı ürün kusurludur ve yorum yapan kişinin haksız olduğunu, ürünü hatalı kullandığını göstermeye çalışıyordur.

Mümkünse mağazaları gezin

İstanbul’da oturuyorsanız ikinci el telefonların başkentindesiniz demektir. Avrupa yakasında Sirkeci/Doğubank ve Anadolu yakasında Kadıköy’de bol miktarda ikinci el telefon satan mağaza bulunuyor. Bunları gezerek hem alacağınız cihazı görme, hem de fiyat karşılaştırması yapma imkanına sahip olabilirsiniz.

Birden fazla telefoncunun bulunduğu yerlere gitmek ve en az 3-4 mağaza gezmek sizin yararınıza olacaktır. Bu sayede cihazın ortalama fiyatı hakkında bilgi edinebilir, en güvenilir, en uygun fiyatlı satan satıcıyı bulabilirsiniz. Aynı zamanda şuradaki dükkanda şu fiyata buldum diyerek belki biraz indirim yaptırabilirsiniz.

{pagebreak:::: 3}İnterneti tarayın

Ürünü elden almaya karar verdiniz ancak nerede daha uygun olduğunu bilmiyorsunuz. O zaman interneti taramanın vakti geldi demektir. Mağazalarda satılan cihazlar her ne kadar daha güvenilir olsa da, cihaz sahiplerinin kendi ilanları daha uygun fiyata olabiliyor.

Almak istediğiniz cihazı bulduktan sonra satıcıyı arayın. Bu sayede kişinin ses tonundan bir çok şeyi anlayabilir, satıcının güvenilir olup olmadığını kavrayabilirsiniz. Bu kısımda her şey yolunda gittiyse, kişisel güvenliğiniz açısından mümkünse işlek bir yerde buluşup cihazı incelemeye başlayabilirsiniz.

İlk izlenimler

Cihazı almadan önce satıcıyı inceleyin. Görünüşü güvenilirlik açısından size bir çok şey anlatacaktır. Daha sonrasında cihazı elinize alın, dış kasasında, ekranında çizik veya darbe bulunuyor mu inceleyin. “Benim için cihazın işlevi önemli, görüntüsü değil” diye düşünüyorsanız bile şunu unutmayın cihazın aldığı darbeler ana kartına, işlemcisine veya diğer donanımlarına geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir.

{pagebreak:::: 4} IMEI hayati önem taşıyor!

Sim kart takılabilen her cihazın bir IMEI numarası bulunuyor. Ülkemize yurtdışından getirilen telefonların kullanılabilmesi için bu IMEI numarasının son 1 ay içerisinde ülkeye giriş yapmış pasaporta kaydedilmesi gerekmekte. Eğer yurtdışından bu şekilde getirilen bir cihaz alacaksanız ilk yapmanız gereken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi‘ne (MCKS) bakmak olmalı. Sisteme buraya tıklayarak ulaşabilir, cihazınızın IMEI numarasını ise *#06# tuş kombinasyonunu tuşlayarak öğrenebilirsiniz.

Almayı düşündüğünüz cihaz kayıtsız gözüküyorsa almaktan vazgeçin. Almayı düşündüğünüz cihaz geçici olarak kayıt altına alınmış gözüküyorsa da, satıcıdan kayıt belgelerini isteyin. Eğer satıcı belgeleri gösteremiyorsa, cihaza muhtemelen illegal, geçici kayıt yapılmıştır. Bu şekilde kayıt yapılan telefonlar 15 gün ile 6 ay arasında değişen bir süre içerisinde kullanılabilse de, en geç 6 ay sonra kapatılıyor. Bunun tamamen yasadışı olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

IMEI farklı cihaza ait gözüküyorsa durum daha vahim demektir. Diyelim ki günümüzde popüler akıllı telefonlardan Samsung Galaxy S5‘i almak istiyorsunuz ancak kayıt sistemine cihazın IMEI’sini girdikten sonra Galaxy S5‘in Nokia 3310 olarak gözüktüğünü görüyorsunuz. Böyle bir durumda tek yapmanız gereken telefonu orada bırakıp yeni bir satıcı aramak olmalı.

{pagebreak:::: 5}Mikrofona ve ekrana dikkat!

Özellikle Android telefon almayı düşünüyorsanız yazılımsal hataları düzeltmek çok kolaydır. Ancak donanımsal bir sıkıntı size çok pahalıya patlayabilir. Cihazı almadan önce sim kartınızı takın, bir telefon görüşmesi yapın ve telefondan sesin gidip gitmediğine veya gelip gelmediğine bakın.

Dokunmatik telefonlarda ekranın dokunabildiğiniz her yerine dokunun, ekranın tepki süresini, algılama hızını kontrol edin. Mümkünse uygulama dükkanlarından edinebileceğiniz ekran testi uygulamalarından birini cihaza kurarak renk geçişlerine, ve ışık seviyesine bakın.

Kamerayı kontrol edin

Akıllı telefonların en sık kullanılan donanımlarından birisi de kamera. Cihazı almadan önce mutlaka kamerasını açıp bir kaç fotoğraf ve video çekmenizde yarar var. Lenste bulunan ufak bir sorun tüm fotoğraflarınızın kötü çıkmasına sebep olabilir.

Aynı zamanda çoğu akıllı telefonda bulunan kamera flaşının çalışıp çalışmadığını görmek için de, bir kaç fotoğraf çekmenizde fayda var.

{pagebreak:::: 6}WiFi sorun çıkartabiliyor

Akıllı telefonların en sık kullanılan donanımlarından olan WiFi, bazen sıkıntı çıkartabiliyor. İkinci el telefon satan mağazalarda muhtemelen kablosuz internet vardır. Satıcıya rica ettiğinizde telefonu rahatlıkla WiFi ağına bağlayabilir. Eğer Android cihaz almayı düşünüyorsanız Google Play Store içerisinde bulunan onlarca WiFi analiz uygulamasından birisini indirerek, cihazın WiFi performansını ölçebilirsiniz.

Alışverişte tercihinizi mağazadan değil de, şahıslardan yana kullandıysanız, yanınızda interneti paylaştırabilen bir cihaz bulundurmanız sizin yararınıza olur.

WiFi sorunu bazen çok sinsi olabiliyor. iPhone 4S‘te bazı kullanıcıların başına gelen gri WiFi sorunu ilk bakışta hiç bir şekilde anlaşılamıyordu. Cihazı satın almadan önce her şeyi ile kontrol etmenize rağmen, bir kaç gün geçtikten sonra ayarlar içerisindeki WiFi bölümünün soluklaşması ve kullanılamaz hale gelmesi maalesef benim de başıma gelmişti.

Eğer cihazınızın garantisi yoksa çözümü biraz komikte olsa saç kurutma makinesi ile arka paneli 5 dakika boyunca ısıtmak. Bu işlemi neredeyse ayda bir tekrar etmek gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

{pagebreak:::: 7} Test yapın

Özellikle Android işletim sistemli bir akıllı telefon almayı planlıyorsanız uygulama mağazasında bulunan ve benchmark adı verilen performans testlerinden birisini indirebilirsiniz. En sık kullanılan performans testi Antutu Benchmark’ı Android 2.3 Gingerbread ve üzeri sürümler yüklü olan cihaza buradan indirebilirsiniz. 

Eğer benchmark testleri normalin çok altında çıkıyor ise, o cihazda bir sıkıntı var demektir.

Cihaza özel sorunları bilin

Her telefon aslında ayrı bir dünya demektir. Üreticilerin fabrikalarından çıkan her cihaz birbirinin aynısı değil. A firmasının akıllı telefonlarının sorunları başkayken, B firmasının akıllı telefonları bam başka sıkıntılar yaratabiliyor. Bunları öğrenmek için internete başvurmalı, cihazın sorunlarını varsa çözümlerini öğrenmelisiniz.

Eğer cihazın ne gibi sorunlar çıkartabileceğini bilirseniz ona göre özel bir inceleme yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse LG ve Google’ın ortak çalışmalarının meyvesi Nexus 5′in ilk seri üretimlerinde hoparlör sıkıntısı ortaya çıktı. Bu sebepten dolayı cihazın hoparlörler delikleri sonraki üretimlerde büyütüldü. Nexus 5 almayı düşünüyorsanız cihazın altındaki hoparlör deliklerine göz atmanızda fayda var.

{pagebreak:::: 8}Kutu içeriğini kontrol edin

İkinci el olarak aldığınız bazı cihazların kutusu bulunmamaktadır. Çoğu kişi için bu sıkıntı olmasa da, bazıları kutuları biriktirmeyi sever. Cihazın kutusu varsa kutu üzerindeki IMEI numarası ile cihazınızın IMEI numarasını karşılaştırın. Eğer kutusu yoksa en azından şarj aleti gibi önemli aksesuarların olmasına dikkat edin.

Kutunun içerisinden kulaklık çıkıyorsa ve almak istediğiniz cihazda da bu aksesuar varsa uçlarının değiştirilebilip değiştirilemediğine dikkat edin. Eğer ucu değiştirilemeyen bir kulaklık mevcutsa, hijyenik sebeplerden dolayı kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Bir kulaklık için sağlığınızdan olmayın.

Güle güle kullanın

İkinci el telefon almaya karar verdiniz ve hazırladığımız bu rehberi incelediniz. Eğer yukarıdaki maddeleri uyguladıysanız muhtemelen sıkıntısız, temiz bir ikinci el telefon almayı başardınız demektir. Sizi tebrik eder ve yeni telefonunuzu güzel günlerde kullanmanızı dileriz.

:: İkinci el telefon satın aldınız mı? Almayı düşünüyor musunuz?

41 Yorum

  1. Yanlış bilgi var. Kapıda ödemede kargo şirketi siz parayı ödemeden paketi bile teslim etmiyor. Bırakın test etmenize zaman versin. Diyelim ki parayı verdiniz açtınız telefonun içi boş 🙂 kargo şirketi bizim soorumluluğumuzda değil diyor çıkıyor gidiyor. Siz yapmmayın bari yanlış yönlendirmeyin.

  2. ben ben hıcbırzaman kargo gorevlısının kapıda odeme yontemı ıle getırıp kontrol edıldıgını hatırlamıyorum..daha gecen telefon aldım adama dedım bı kontrol edeyım adam dedı parayı alalım sız kontrol edersınız..dedım urun hasarlıysa ne olcak bızım yapacak bırseyımız yok dedı..onu satıcıyla konusacaksınız vsvs..

  3. Bi tane de ben diyeyim: telefonun flaşını açıp parmağınızı flashın üzerine bastırın, eğer ışık etrafa yayılmıyorsa iyi bişey , ama ama arka kapağın farklı taraflarını aydınlık görüyorsanız anlayın ki o telefon çok düşürülmüş, içteki bazı aksamları parçalanmıştır. Eğer doğubankta iseniz hayırlı işler abi deyip arkanıza dahi bakmadan uzaklaşın

  4. yazmak için mi, yazıyorsunuz, hangi kargo şirketi paketi açtırıp sizi bekler, adamlar zamanla yarışıyorlar. dış ambalajında ezik kırık ıslaklık yoksa alır imzayı atarsınız.
    en güzeli güvenilir firmalardan alışveriş yapmak. bir dünya telefoncu var ikinci el alınacaksa güvenilir isim yapmış ikinci el telefoncudan alınır ve garanti istenir.

  5. Ikinci el almaya gerek yok .

    Batman Burası . Telefonların hepsi kaçak .

    Çok çok çok ucuz .

    Kusuru falanda yok hani .

    Sadece garantisizzz 😉

    %43 gibi fahiş bi vergi verip almaktan cok cok daha iyi .

    Tamam Yasadışı bi yol ama tüketicileri bu yola düşürenler Utansın …

  6. 4s için wifi sorununun çözümü çok da komik değil. Saç kurutma makinesiyle ısıtınca içindeki aksağamlar bir nebze de olsun genleşiyor. Donanımsal bir sorun olduğu için belki değmeyen teller ısıtılınca değiyordur.

  7. Galaxy S5 Nokia 3310 olarak gözükürse 3G çalışmaz. Böyle bir durumda o IMEI değiştirme işlemini yapan arkadaşı da piyasadan men cezasına çarptırmak lazım.

  8. Kapıda ödeme birkere parayı ödemeden kargoyu bile teslim etmiyor. Kaldıki açıp test edesin. Dolandırıcılar bu yüzden kapıda ödeme ile gönderiyor. Siz de kapıda ödeme ile alın diyorsunuz…

  9. bugün tekrar tecrübe ettik. güncelleme istiyorsan asla lg telefonlarını almıyacaksın.. insanı resmen enayi yerine koyuyor lg turkiye hatta global olanı bile

  10. Abartmıyorum belki de 30 kere telefon değiştirmişimdir bu dediğiniz sorunların hepsini de yaşadım ama burada can sıkıntısı olan satıcının kusurunu söylememesi sorunun sonradan ortaya çıkması. Kusurunu söyleyip ona göre fiyat verenler de var onlar ayrı.

  11. Galaxy S5 Nokia 3310 olarak gözükürse 3G de çalışır, cihaz 6 ayda falan da kapanmaz. cihaz yurtdışı kayıtsızsa kendi EMEI numarasıyla 3 ay falan gider. 3310 un numarasını galaxy s5 e atarlarsa kapanmaz.

  12. Samsung Galaxy Win aldım bitane duos telefon 2.imei kayiti değil diyo 2 hat takinca okumuyor tek hat takinca 2.imei kapali olan sim yerine okuyor bide 1.imei yi sorgulatiyorum Nokia 8210 cikiyor 3g çekiyor kasasındaki imeide nokia 8210a ait bi sıkıntı cikarmi acaba

  13. Asus zenfone 3 aldım şarjı cabuk bitio gm 4 g aldım sorun çıkdı redmi 6a aldım yazılım sorunu kasma çıkdı almayın arkadaşlar yazık paranıza bide sen ailesi honor 9 alınırmı sizce;)???

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version