İkinci el telefon satışları için aylardır çalışma yapan Türk Standart Enstitüsü (TSE) uygulamanın altyapısı için raporun tamamladı. Raporda, ikinci el yenileme merkezleri için 5 başlık ve 52 madde bulunuyor. TSE’nin kuralları belirlediği rapor sektörün görüşüne de açıldı. TSE’nin internet sitesinde yayımladığı rapora göre, yetkilendirme Mart ayında başlıyor ve ilk satış içinse Haziran işaret ediliyor.
Operatörden alınan telefonlara ikinci el yasağı!
İkinci el telefon satışı için yeni düzenleme
Türkiye’deki vergi sistemi ve dolardaki artış, teknoloji ürünlerinin fiyatının artmasına neden oluyor. Bu nedenle insanların büyük bir çoğunluğu yeni bir elektronik cihaz almak yerine ‘temiz ikinci el’ ürünlere yöneliyor.
Bu durum ikinci el piyasasında da büyük bir hareketlenme oldu. Binlerce satıcı ise yüksek fiyattan kalitesiz ürünlerin de satışını gerçekleştirmeye başladı. Şikayetlerin artmasıyla beraber ilk etapta Ticaret Bakanlığı olaya el atmış ve 22 Ağustos 2020 tarihinde “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Dünya gazetesinin haberine göre, konun ikinci ayağında TSE bir standart belirlemek adına kolları sıvadı. Kullanılmış cep telefonlarının ve tabletlerin yenilenmesi, sertifikalandırılması ve yeniden satışa sunulmasını sağlayacak yenileme merkezleri için standartlar belirlendi. Bu kapsamda ikinci el piyasasına önemli bir adım olarak kayıtlara geçeceği söylenen düzenlemenin başka bir yönü daha var.
Buna göre, düzenleme sayesinde kullanım ömrü dolmamış elektronik ürünlerin yeniden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
Temelde bu sistem tüketicilerin uygun fiyatla güvenli bir şekilde ikinci el telefonlara ve tabletlere ulaşması için oluşturuldu. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı konuyla ilgili şunları söyledi:
”Hem satmak hem de satın almak için legal olacak bu kanallar ikinci el için güvenilir adresler olacak. Şu anda satmak isteyip de güvenilir bir kanal bulamayan tüketicilerin elinde bulunan mobil cihazlar için ertelenmiş bir talep var. Faaliyete geçtiğinde bu merkezlere yoğun bir talep olacak.”
Yenilenmiş ikinci el cep telefonları için en az bir yıllık garantisi süresinin sağlanması şartı koyuldu. Bu sayede garanti belgesi teminat haline getiriliyor. Bunun yanı sıra garanti belgesi yazılı olarak veya kalıcı bir şekilde veri halinde ulaştırılacak.
Yenileme merkezleri ikinci el telefonu kullanıcıdan alırken bir dizi işlemden geçirecek. Öncelikle kullanıcıyla olan illiyet bağı kaldırılacak. Gerekiyorsa cihazlar onarılarak sonraki kullanıcıya hazır hale getirilecek.
Telefonunu merkeze satış için getirecek kullanıcıya değerleme sonucu beş iş günü içinde tamamlanarak bildirilecek. Satıcıdan alınan kullanılmış telefonun tüm işlemleri tamamlandıktan sonra sertifikalandırılarak yeniden satışa çıkarılacak.
Yenileme merkezi olmak isteyen işletmeler ise hem personel yeterlilik şartlarını hem de tesisin diğer standartlara uygunluğuna dair TSE’den belgelendirme alması gerekiyor. TSE’den alınacak uygunluk belgesi ile Ticaret Bakanlığından yenileme yetki belgesi alabilecek ve sonrasında ise faaliyete başlayabilecek.
Turnacı aynı zamanda yüzde 18 olan KDV’nin ikinci el telefonlarda bu düzenlemeyle birlikte yüzde 1’e kadar indirilmesinin talep edildiğini söylüyor.
Başvuru bedeli, sertifika bedeli cart curt
Nefes vergisi ne zaman gelecek acaba? Geç kaldılar.
inşallah elline gözüne bulaştırmazlar.
Taştan su çıkarın yönetemediğiniz ülkede
Note 8 cihazımın ekranı kırıldı. Servise gönderdim 1703 liraya ekran arka kapak batarya değişimi yapılıyor. Eskiden yeni model çıkar çıkmaz alırdım. Nereden nereyeeeeeeeee.
Ben şimdi telefonumu letgodan satamaz mıyım ki? Nasıl bir engel çıkacak karşıma?
2.el için yetkilendirilen satıcı 1 yıl garanti verecekse 1000 TL ye aldığı cihazı 1500 yerine 2000 e satacak, dolayısıyla yaramıza derman olmayacak bu sistem
2. el fiyatları katlanacakmı şimdi noldu son durum