MOBİSAD, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile hazırladığı ‘Mobil İletişim Sektör Raporu’nun sonuçlarını düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda sektörü etkileyen ekonomik faktörlerle birlikte sektörün ekonomiye katkısı da ele alındı. Ayrıca MOBİSAD‘ın üzerinde çalıştığı ve ikinci el otomobillerdeki tramer kaydı sistemini andıran yeni mobil uygulaması da toplantının dikkat çeken açıklamalarından biri oldu. İkinci el telefon tramer kaydı benzeri sistem ile sorgulandığında daha güvenli bir ortam oluşacak.
İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler
Günümüzde ikinci el telefon pazarına talep her geçen gün artıyor. Hem ikinci el telefon alacaklar hem de satacaklar için bilgiler burada!İkinci el telefon tramer kaydı benzeri sistem ile sorgulanacak
2. el telefonlarda en büyük sorunun kayıt dışı işlemler olduğuna değinen MOBİSAD yetkilileri, bunun çözülmesi için yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu yıl içinde lansmanının yapılması planlanan uygulama hem sektör hem de kullanıcı için hazırlanıyor. 2. el telefonlar için skor uygulaması olarak da tanımlayabileceğimiz uygulama, aslında otomobillerden bildiğimiz tramer kaydı ile benzer bir sistem ile çalışacak.
Kullanıcı satın almak istediği telefonun tüm bilgilerini buradan teyit edebilecek. İkinci el telefon tramer kaydı ile sorgulandığında bir güven ortamı oluşacak. Söz konusuda yazılımda telefonun karnesi çıkarılacak. Geçmiş bakımları ve telefonun geçirdiği tamirler de yine uygulama üzerinden öğrenilebilecek.
Türkiye’de sosyal medya kullanımı
MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Turnacı, Türkiye’de sosyal medya kullanımı ile ilgili istatistiklere değindi. Bu verilere göre, ülkemizde internet bağlantı süresi günlük 7 saat 9 dakika. Sosyal medya kullanım süresi ise 2 saat 48 dakika. Bu karşılık evlerimizin vazgeçilmezi televizyonları izleme süremiz ise 2 saat 44 dakika.
Diğer istatistiklere baktığımızda ülkemizde yetişkinlerin yüzde 98’inin cep telefonu sahibi olduğu açıklandı. Bunların yüzde 77’si ise akıllı telefon kullanıyor.
Tüm bu kullanımlara karşılık Türkiye‘de cep telefonu ithalatı son 5 yılda yüzde 42’lik bir düşüş yaşadı. 2015 yılında 3.1 milyar dolar seviyesinde olan ithalat, 2019 yılında 1.8 milyar dolar olarak kaydedildi.
Yurt dışından gelen telefonlarda son durum
2. el telefonlardaki kayıt dışı işlemlerle birlikte toplantıda yurt dışından getirilen telefonlara dair veriler de paylaşıldı. Buna göre, yurt dışından yolcu beraberinde gelen telefonların yalnızca yüzde 20’si kullanıcı tarafından kullanılıyor. Kalan yüzde 80’lik kesimde ise kayıt dışı satış işlemi söz konusu. Bunun önüne geçilmesi için de MOBİSAD’ın bazı önerileri bulunuyor. Buna göre, ikinci el telefonlardaki denetimsiz ve kontrolsüz alış/satış işlemleri kontrol altına alınarak sistematik olarak telefonların izlenmesi sağlanmalı. Ayrıca MOBİSAD‘a göre, IMEI klonlanmasına yönelik olarak ağır cezaların uygulanması ve teknolojik tedbirlerin yasal düzenlemelerle alınması gerekiyor.
Türkiye’deki iletişim teknoloji sektörünün pazar büyüklüğü 2017 itibariyle yaklaşık olarak 75.6 milyar TL olmuş durumda. Bilişim teknolojilerinin bunun içindeki payı ise 41.3 milyar TL. Bu büyüklükteki bir ekosistemin içinde yer alan işletmelerin kamu bütçesine katkısı da azımsanmayacak seviyede.
Bu verilerden sonra BTK’nin verilerine de değinen Turnacı şunları söyledi:
“Sektörde önemli bir paya sahip olan internet servis sağlayıcı gelirleri, BTK verilerine göre, 2017’de yaklaşık 7 milyar TL olarak gerçekleşti. 2019 birinci çeyrek itibarıyla yaklaşık 125 dolayında işletmecinin aktif olarak hizmet verdiği görülüyor. İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti sunan işletmelerin 2018 gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 14,1’lik artışla 8 milyar TL seviyesine ulaştı. Hızla büyüyen bir sektör olan mobil iletişimin önemi her geçen gün artıyor. Nüfusumuzun yüzde 77’sinin akıllı telefona sahip olduğu bir zamanda mobil iletişim sektörünün önemi ve ekonomiye katkıları göz ardı edilemez bir noktaya ulaştı. Sektörümüz 170 bin doğrudan, 800 bin dolaylı istihdam sağlıyor”
abi telefonun değişeni var mı? yanında sigara içildi mi?doktordan az düşmeli telefon😂🤣 arabamı bu ?
Ne güzel ya. Yurt dışında 1000 dolar olaran S20+ burada 1500 dolar. Ondan sonra neden IMEI klonluyorsun.
Üretim yapmadan bu kadar gelir elde eden başka bir ülke yoktur. Durmak yok her koldan sömürülmeye devam…
İşim gereği çok sık yurt dışına çıkıyorum, ve en az 6ay kalıyorum Türkiyeden aldığım telefonla şu ana kadar bloke edildiğim bir ülke görmedim, kimse benden imei işletmemi istemedi ama yurt dışından aldığım telefon türkiyede falanca gün sonra kapanıyor, tüccar milletiz, sineğin yağından para kazanıp hala daha fazlasının peşinde olan bu arkadaşları ibretle takip ediyorum, 2. El telefonun vuruk olup olmadığını kaporta boyasının orjinal mi değil mi olduğunu anlayan sistemlerini heyecanla bekliyorum
Arkadaşlar yurtdışı kayıtlı ikinci el bir cihaz var fiyatı makul ios işletim sistemli yani iphone bunu almak istiyorum ama bende pasaport falan yok nasıl kayıt yaptırabilirim bilgisi olan varsa yardımcı olsun lütfen…