Yakın zaman önce ikinci el telefon düzenlemesi yapılacağı gündeme gelmişti. Gündeme gelmişti ancak Ticaret Bakanlığının tam olarak nasıl bir adım atacağı bilinmiyordu. İkinci el telefon piyasası için devreye giren Ticaret Bakanlığı, ” İkinci el telefonlar ve tabletler için yeni düzenleme ” yayımladı. İşte ikinci el piyasası için yeni düzenlemeler:

İkinci el telefon düzenlemesi nedir? (Video)

İkinci el telefon düzenlemesi nedir? (Video)

"İkinci el telefon düzenlemesi nedir?" sorusu gündeme damgasını vurdu. Ticaret Bakanlığı ikinci el telefon piyasası için kolları sıvadı.

İkinci el telefonlar ve tabletler için karar

Türkiye’de özellikle teknolojik ürünler çok yüksek fiyatlara çıkabiliyor. Bu da insanların birçoğunun ikinci el piyasasına yönelmesine neden oluyor. En çok tercih edilen ikinci el piyasa ürünlerinden olan akıllı telefonların ve tabletlerin fiyatları yakın zaman önce çok yükselmişti. Bu işe el atmaya karar veren Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmelik yayımladı. Yönetmeliğe göre ikinci el telefonlar ve tabletler yenilenmiş ürün garanti belgesiyle satılabilecek. 

İkinci-el-telefonlar-ve-tabletler-icin-karar-00

İkinci el piyasasını düzenlemeye tabii tutan bu düzenleme,  ikinci el telefonların ve tabletlerin yenilenmesini, sertifikalanmasını ve ambalajlandıktan sonra ” yenilenmiş ürün ” olarak garanti belgesiyle satılabilir hale getiriyor.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan, ” Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik ” yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, ikinci el telefonların ve tabletlerin yenilenmesi, sertifikalandırılması ve tekrar satışa sunulmasına yönelik usul ve esaslar yer alıyor.

Yenilenmiş ürünler birkaç yol ile müşteriye ulaşacak. Bu yollardan birisi olan tüketiciden tüketiciye gönderilmesinin yanında  yenileme merkezi tarafından tüketiciye gönderilmesi söz konusu olacak ya da bunların dışında yenileme merkezi tüketiciden tüketiciye iletilecek.

Bu yenilenme işlemine girecek telefonun en az bir yıllık olması ve veri trafiğinin oluşması gerekiyor.

Yenilenmiş ürünün ambalajında, etiketinde, reklam ve ilanlarında tüketicinin görebileceği bir şekilde, ” yenilenmiş ürün ” ibaresine ve yenileme merkezi bilgisine yer verilmesi şart olacak. Yenileme işlemi yapılırken, yenilenen tüm parçaların üreticisi ya da ithalatçı onaylı parçalar olması halinde ” Üretici onaylı parçalar yenilenmiş ürün ” ibaresi ambalajlarda yer alacak.

Yenilenmiş ürün hakkında başka hangi detaylar bulunuyor?

Yenilenmiş ürün, Türkçe kılavuzu kullanım ile tekrar satışa sunulacak. Bunun yanında ceza gibi yenileme kuruluşlarının, başvuru ve izinleri hakkında detaylar bulunuyor. Yenileme yetki belgesi 5 yıl geçerli olacak ve geçerlilik süresi dolmadan yenilenmesi gerekecek.

Yönetmeliğin detaylı incelemesini yapmak isteyenler için bağlantıyı bırakıyoruz.