İngiltere’de iki iklim aktivisti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Stonehenge anıtına turuncu sprey boya ile zarar verdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. “Just Stop Oil” grubunun gerçekleştirdiği bu eylem, Başbakan Rishi Sunak tarafından “utanç verici bir vandallık” olarak nitelendirildi.
İklim aktivistleri Stonehenge’i turuncu boyayla boyadı, iki kişi gözaltında
Olay, binlerce kişinin Stonehenge’de yaz gündönümünü kutlamak için toplanmasından bir gün önce gerçekleşti. Anıtın yönetimini üstlenen English Heritage, durumun son derece üzücü olduğunu ve zararların incelendiğini açıkladı. Just Stop Oil ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, kullanılan boyanın mısır nişastasından yapıldığını ve yağmurda çözüleceğini iddia etti.
Wiltshire Polisi, anıta zarar verdikleri şüphesiyle iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Polis, olay yerinde bulunan iki kişiyi gözaltına aldıklarını ve soruşturmanın devam ettiğini belirtti. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, aktivistlerin “Just Stop Oil” logolu tişörtler giyerek turuncu boya püskürttüğü görüldü.
Eylemin arkasındaki isimlerin 21 yaşındaki öğrenci Niamh Lynch ve 73 yaşındaki Rajan Naidu olduğu belirtildi. Just Stop Oil grubu, bu eylemin İşçi Partisi’nin son seçim manifestosuna yanıt olarak gerçekleştirildiğini söyledi.
İşçi Partisi, seçimleri kazanması halinde petrol ve gaz arama ruhsatlarını durduracağını açıklamıştı. Ancak Just Stop Oil, bunun yeterli olmadığını ve fosil yakıtların 2030 yılına kadar tamamen terk edilmesi gerektiğini savundu.
SpaceX, beşinci Starship fırlatmasında roketi yakalamayı deneyecek!
Grup, yaptığı açıklamada, kömür, petrol ve gaz yakmaya devam etmenin milyonlarca insanın ölümüne yol açacağını belirtti. Hükümetlerin anlamlı adımlar atmaması durumunda, Just Stop Oil destekçilerinin direnişe katılacağını duyurdu.
Biraz Stonehenge anıtından bahsedelim. Tunç çağından kalma olan bu anıt, her biri yaklaşık 4 metre yüksekliğinde, 2 metre genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşuyor. Arkeologlar, yapının MÖ 3000 ve MÖ 2000 yılları arasında yapıldığını düşünüyor.
Stonehenge’deki bu eylem, iklim krizine dikkat çekme çabalarının bir parçası olarak görülse de hem kamuoyu hem de siyasi liderler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Anıtın geleceği ve zarar gören kısımların nasıl onarılacağı ise şu an için merak konusu.
İklim aktivizmi lanse edildiği gibi masum değildir aksine yeni nesil terörizm çeşitlerinden biridir. Eğer önüne geçilmezse çok daha büyük eylemler -suikast dahil- yapacakları açıktır. Batının canı cehenneme, dünyanın başına açtıkları belaların bedelini ödesinler ancak malesef bu aktivizm terörizmi ülkemize de sıçratılmaya çalışılıyor.
Benim abartma seviyesi
senin abartma seviyen bizim entelektüelliğimiz abisi
Kesinlikle katılıyorum. Vandalizm amacını kaybetmiş durumda artık amaçları iklim krizine dikkat çekmek değil de tarihi eserlere zarar vermek sanki. Bu da bir bakıma gösteri ve çeşitli terörizmi meşru kılma çabası.
Atın içeri, çıkarmayın bir daha! Sırf bunlara inat benzinli araba kullanmaya devam edeceğim. Hatta benzinli motor da alacağım. Sabah-akşam süreyim de, görsünler. Ooohhh…
Daha iyi yaa
ne sacmalik ya farkindalik yaratacaklarina iyice kendilerinden nefret ettiriyorlar
Ulan ne hadle gidip siz dünya mirasına zarar verirsiniz
kesinlikle hapise atılmalılar
Ulan, biraz sanata ve mirasa saygınız olsa bari…
Iklim aktivistligi yapiyorlar ama havaya sprey karistiriyorlar. Gercek aktivistler tarihi eserlere zarar vermez. Bunlar birilerinin kopekligini yapiyor. Turkiyede de varsa bunlar once kime hizmet ettiklerini ogrenip o sekilde taraf tutsunlar.
Tam anlamı ile bir grup akılsız. Yazık bu dünya mirası yahu. Cahiller …
Just stop oil, eylemlerini, zarar vermeyecek sekilde yapiyor, kaldi ki, bu toz boyayi, hava ufleyerek temizlemisler, daha once de van gogh’un sunflower isimli resmine corba firlatmisti, orada da, resmin onunde koruma oldugunu biliyorlardi, yani aslinda biraz is cikariyorlar ama zarar vermiyorlar, farkindalik olusturabiliyorlar. Felsefeleri de su: “CO2 birikip, iklim degistiginde, insanligin, biraktigi eserlerin bir degeri olmayacak, cunku yeryuzunde insan kalmayacak”. Iklim degisikligi konusundaki dusuncelerinde bir yanlis yok, eserlere zarar vermek gibi bir durum da yok. Yanlis cok basit, negatif bir eylemle protesto yapip gundeme gelmeye calismak. Cunku konuya belki dikkat cekiyorlar ama insanlari diger tarafin dusuncesine itiyorlar. Yaptiklari hic bir ise yaramiyor. Fosil yakitlarin kaldirilmasi olay cikartmayla olmaz, bilim ve muhendislikle olur. Oyle calismalar ve urunler yaparsiniz ki, fosil yakitlar, onlarin yaninda pahali ve kotu bir enerji elde etme turu olarak kalir. Zaten iklim degisikligi ile tonla calisma yapiliyor, vergiler aliniyor, yenilenebilir enerji kullanimi fiyat olarak daha cazip hale geliyor. Just work oil, belki de negatif imaj olusturmak icin oilciler tarafindan fonlaniyor bile olabilir.