Reklam

İklim Değişikliği İçin Tarihi Sözleşme!

13
Reklam

Fransa’nın başkenti Paris’te iki haftadır devam eden 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21), dün tarihi bir anlaşmaya ev sahipliği yaptı. İklim değişikliği ile mücadele için imzalanan sözleşmenin küresel ısınmanın sonunu getirmesi hedefleniyor.

15-12/13/iklim-degisikligi-konferansi-paris.jpg

İklim Değişikliği Sözleşmesi 196 Ülkenin Oybirliği ile Kabul Edildi

Kyoto Sözleşmesi’nin ardından dünyanın iklim değişikliği ile mücadele konusunda mutabakat sağladığı ikinci metin olan Paris Anlaşması, Amerika gibi büyük ve refah düzeyi yüksek olan ülkelerinin yanı sıra küçük ada ülkelerinin de yer aldığı 196 ülkenin oybirliği ile kabul edildi.

Reklam

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nın “tarihi” olarak nitelendirdiği İklim Değişikliği Sözleşmesi, küresel ortalama sıcaklık artışının 2100 yılına kadar 1,5 ile 2 santigrat derecenin arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması, gelişmekte olan ülkelerin bu alanda mücadele için yılda en az 100 milyar dolar fon aktarması, ülkelerin karbon salınımını azaltması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddelerle ön plana çıkıyor.

Anlaşma kapsamında her bir devletin önümüzdeki yıllar boyunca emisyonu azaltmak için kendi planlarını yapacak. Ayrıca 2020 emisyon standartları bütün devletler tarafından ortaklaşa bir şekilde güncellenecek ve daha sonraki her beş yıl boyunca bu standartlar daha da sık hale getirilecek.

ABD Başkanı Obama’da İklim Değişikliği sözleşmesi hakkında Twitter üzerinden “Bu devasa. Neredeyse dünyanın her ülkesi Paris Anlaşması’nı imzaladı. Amerikan liderliğine teşekkürler” açıklamasını yaptı. Tahmin edilenden çok daha kapsamlı olan sözleşmenin imza töreninin ise 2016 yılı başında BM Genel Sekreterliği’nde yapılması bekleniyor.

:: İklim Değişikliği Sözleşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

13 Yorum

  1. Amerikan liderliğine teşekkür etmiş ama kyto protokolünü kabul etmiyorlardı sırf fabrikalarına yük bindirmemek için

  2. Turliye imzaladimi haber iceriklerini degistirin litfen biz imzaladikmi bunu imzalamamiz ne getirecek gibi konular olmaliydi

  3. Demek durum bayağı bayağı ciddi kapitalizm böyle bir işe soyunduysa… İnsan yapısı gereği sömürücüdür. Ve maalesef bir şeyler bitmeye veya kötüleşmeye başlayınca önlem almayı düşünüyor.

  4. Önce dünyayı sömür, ardından iki sözleşmeyle tatlı su doğacısı ol.. bazıları da tebrik ediyor 🙂 arkadaş, bunların hiç yapılmaması gerekirdi!

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version