İskoçya’nın Glasgow kentinde bir araya gelen dünya liderleri iklim değişikliği hakkında konuşuyor. İlk olarak dünyanın önde gelen 20 ekonomik gücünün liderleri, G20 Zirvesinde buluştu. G20 toplantıları, hafta sonu İtalya’nın başkenti Roma’da yapıldı.
Ardından ise 200’ün üzerindeki ülkenin temsilcileri, İskoçya’nın Glasgow kentindeki Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği zirvesine (COP26) gitti. COP26’nin iki hafta sürmesi bekleniyor. Liderler, bu konferanslarda küresel ısınma hakkındaki görüşlerini paylaşacak. Ancak şimdiden eleştirilerin odağında yer aldılar…
Tarihi karar: G20’de teknoloji devlerini üzen anlaşma onaylandı!
G20 Zirvesi'nde onaylanan küresel asgari kurumlar vergisi teknoloji şirketlerini oldukça üzecek. İşte anlaşmanın ayrıntıları...İklim değişikliği zirvesi için 400 özel jet kalktı!
Bugün yapılan resmî açılışla birlikte COP26 başladı. Ancak iklim değişikliği hakkındaki görüşlerini açıklayan liderlerin zirveye özel jetleriyle uçması tepki çekti. Zira konferanslarda hükûmetler, küresel ısınmayı durdurmak ya da yavaşlatmak için neler yapabileceklerini ifade ediyor.
Paris İklim Anlaşmasını (2015) kabul eden ülkeler, iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için karbon nötr sözünde bulunmuştu. Ancak 200’e yakın ülkenin liderleri ve temsilcileri, küresel ısınma konusundaki endişelerini dile getirmeden önce büyük miktarda karbon kirliliğine yol açan bir ulaşım aracını tercih etti.
Zira özel uçaklar büyük miktarda sera gazı emisyonuna yol açıyor. Gizmodo‘nun ve BBC‘nin haberlerine göre, tahminen 400 uçak Glasgow’daki konferansa uçtu. Burada ironik olan, bu son derece kirletici ulaşım araçlarının seçilmesi. Zira özel bir jette sadece dört saatlik bir yolculuk, ortalama bir Avrupa vatandaşının bir yılda ürettiği sera gazı miktarına eşdeğer.
Peki, Paris İklim Anlaşması ne diyordu? 2015 yılında birçok ülkenin imza attığı anlaşma, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmaya (1,5 derecenin üzerine çıkmamasına) odaklanıyor. Bunun için devletler, ağaçları kesmemek, fosil yakıt kullanımını azaltarak tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak gibi çeşitli önlemlere yöneliyor. Ancak ülkelerin halen bu konuda başaralı adımlar attığını söyleyemeyiz.
Uluslararası basında dünya liderlerinin bu tartışmalı ulaşım araçlarını kullanması sert dille eleştirildi. Bazı yayın organları, çevrim içi toplantıları önerdi. Ayrıca çeşitli gazetelerde özel jetlerin belki de tamamen rafa kaldırılması gerektiği vurgulandı.
Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de dünya liderlerinin iklim değişikliğini tartıştığı bir konferansa özel jetlerle gitmesi ironik mi? Yorumlarınızı bekliyoruz…