Omicron varyantı, tüm dünyaya yayılmaya başladı. İlk olarak Güney Afrika‘da tespit edilen bu yeni varyantın en endişe verici özelliği delta ve beta dahil diğer varyantlara kıyasla çok fazla mutasyona sahip olması. Bilim insanlarının B.1.1.529 olarak isimlendirdiği bu varyant, en az 10 mutasyon taşıyor.
Güney Afrika Sağlık Bakanlığı’nın duyurusunun ardından pek çok ülke hızlıca harekete geçti. Türkiye dahil birçok ülke, önlemler çerçevesinde Güney Afrika’yla deniz, kara ve hava yolu ulaşımını askıya aldı. Ancak önlemlerden önce varyant İsrail, Güney Kore ve Avrupa‘ya ulaşmıştı.
BioNTech, Omicron varyantı için 100 günde aşı üretecek
Pandemi kahraman ilaç şirketleri BioNTech, Pfizer ve Moderna açıklamalar yaptı. Özlem Türeci ve Uğur Şahin‘in şirketi BioNTech, mevcut koronavirüs aşısının söz konusu yeni varyanta karşı etkili olup olmadığını iki hafta içinde öğreneceklerini açıkladı.
ABD merkezli ilaç şirketi Moderna ise, Omicron varyantı için takviye doz geliştireceğini duyurdu. Bununla birlikte, BioNTech de yeni bir aşı üretebileceklerini söyledi. Eğer yeni COVID-19 varyantı mevcut aşının antikorlarından kaçıyorsa, BioNTeh 100 gün içinde yeni aşı üretecek.
Bilindiği üzere, Almanya merkezli BioNTech, ABD merkezli ilaç üreticisi Pfizer ile COVID-19 aşısı geliştirmişti. Bu aşı, koronavirüse karşı yüzde 95’in üzerinde koruma sağlıyor. Ancak The Guardian‘ın haberine göre, Omicron varyantı çok fazla sayıda mutasyon taşıdığı ve hızlı bulaştığı için endişeye neden oldu.
İlaç şirketleri elini çabuk tutmaya çalışıyor
BioNTech, Omicron varyantı gibi virüs türlerine karşı zaten temkinli olduklarını vurguladı. Aylardır mevcut aşıların antikorlarından kaçabilecek varyantları göz önünde bulundurarak yeni araştırmalar yaptıklarını belirtti. BioNTech, mRNA aşısını 6 hafta içinde yeni varyanta uyarlayabileceğini açıkladı.
Moderna’nın CEO’su Stéphane Bancel da benzer bir açıklama yaptı. Bancel, “En başından beri, virüs geliştikçe proaktif olmamızın zorunlu olduğunu söyledik. Omicron varyantındaki mutasyonlar endişe verici. Birkaç gündür bu varyantı ele almak için mümkün olduğunca hızlı hareket ediyoruz.” dedi. Ayrıca COVID-19 aşıları geliştiren Johnson & Johnson ve Oxford/AstraZeneca gibi diğer ekipler de bu konu üzerinde çalışmaya başladı.
Peki, bilim insanları Omicron varyantı için neden endişeli? Çünkü varyant, mevcut aşıların hedeflediği spike proteini üzerinde çok yüksek sayıda mutasyona sahip. İnsan bağışıklık sistemleri, spike proteinindeki birkaç farklı yeri hedef alan çeşitli antikorlar üretir. Bu nedenle, spikedan bir parça değişse bile bir aşı yine de etkilidir. Ancak B.1.1.529‘da, antikorların hedeflediği hemen hemen tüm yerler değişmiştir. Yani aşılardan kaçması mümkün.
bir açıklamada semptomların hafif olduğu söylenmiş..yani korkulacak birşey olmadığı yakalananların 4 günde kendine geldiği açıklanmış..virüs etkisini yitiriyor deniliyor..