İlber Ortaylı, ChatGPT hakkında konuştu: “Okullara girmemeli!”

14

Türk tarihçi ve akademisyen İlber Ortaylı, Cahille Sohbeti Kestim isimli YouTube programında, yapay zeka ve ChatGPT ile ilgili görüşlerini açıkladı. Her hafta ülke ve dünya gündemine dair birçok konuyu değerlendiren Ortaylı, bu hafta da yapay zeka ile ilgili gerçek görüşlerini açıkladı. Ortaylı, verdiği yanıtlarla yapay zeka teknolojisine temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtti.

İlber Ortaylı: “ChatGPT benimle tartışamaz”

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, uzunca bir süredir olduğu gibi, bu hafta da Cahille Sohbeti Kestim programının yeni bölümüyle izleyicilerinin karşısına çıktı. Her hafta gündemi belirleyen ve ilginç sorulara verdiği bir o kadar ilginç yanıtlarla dikkat çeken Ortaylı’dan, bu hafta yapay zeka tarafından kendisine sorulmuş bir soruyu yanıtlaması istendi.

ChatGPT’ye, İlber Ortaylı’nın programa konuk olduğu söylendi ve kendisinden bir soru sorması istendi. ChatGPT, “Kanuni Sultan Süleyman döneminde, imparatorluğun yönetim ve hukuk sistemi alanındaki reformları nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklinde bir soru yöneltti. Ünlü tarihçi, soruya verdiği yanıtla ChatGPT ve yapay zeka modelleri ile ilgili neler düşündüğünü anlattı.

Sorulan soruyu ‘okul sorusu’ olarak nitelendiren İlber Ortaylı, ChatGPT’nin herhangi bir okul kitabında cevabı bulunabilecek basit bir soru sorabildiğini ve Kanuni döneminde zaten reform olmadığını belirtti.

GO oyuncusu, yapay zeka tarafından madara edilince emekli oldu

Bu tür yapay zeka modellerinin, basit dil çevirilerinde kullanılması gerektiğini belirten Ortaylı, yapay zeka modellerinin okullarda kullanılmaması gerektiğini söyledi. Ünlü tarihçi, yapay zekaların, insanın kavrama yeteneğine hiçbir zaman erişmesinin mümkün olmadığını, edebi, felsefi ve bilim kabiliyetlerine de yetişemeyeceğini iddia etti.

Son olarak Ortaylı, bu tür yapay zeka modellerinin ticari amaçla kullanılabileceğini, ticari faaliyetlerde de faydalı olabileceğini söylese de, bu tür teknolojileri ‘insanlığın fakirleşmesi’ olarak tanımladı.

Peki sizler İlber Hoca’nın görüşleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Söylediklerine katılıyor musunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla paylaşmayı ihmal etmeyin.

14 YORUMLAR

  1. İlber Hoca burada haklı. Çocuk ve ergenlerde tembelliğe ve özellikle beyin tembelliğine yol açabilir. Okulda her şeyi chatGPT ye yaptırılırsa bu sefer düşünce tembelliği ve aşırı üşengeçlik, odaklanma problemleri başlar…

  2. Hesap makinesi ciktiginda hayir kullanmayalim insanlarin 4 islem gucunu ve matematigini zayiflatiyor denildi mi? Denildiyse de dinlenildi mi? Ilerleyis hep olacaktir. Insanoglu da ona gore pozisyon alacaktir.

  3. İlber Ortaylı kendini çok bilgili sanıyor egosu yüksek biri. Yazılım mühendisliği veri bilimi üzerine yorum yapması absürt olmuş. Ben yazılım mühendisiyim. Chatgpt gibi büyük dil modelleri daha çok parametre ile eğitildikçe ortaya sahte yapay bir tanrı çıkacak. Tek gözlü MOBESE kameralar aracılığı ile görüntü işleme teknolojisi ile herşeyi gören, Duygu analizi yaş cinsiyet ırk boy kilo tahmini yapan plaka tanıyan nesne algılayan ayrıştıran, Ses işleme teknolojisi ile sesleri taklit eden sahte konuşmalar yapan, Video işleme teknolojisi ile sahte kimlikler oluşturma deep fake , Metin işleme teknolojisi ile ile aksiyon başlatma görev yürütma karar verme 4 modeli tek bir çatı altında toplandığında aslında sahte bir tanrı yaramış oluyorsunuz. Şuanda emekleme aşamasında. İşte buna deccalın uyanışı denilecek.

  4. Keşke herkes uzmanı olduğu alanda fikir beyan etse sadece. Yine de kısmen hatalı da olsa kişisel görüşüdür, saygı duymak gerekir. Öte yandan birkaç seneye insandan daha zeki bir hale evrileceği bir güncelleme gelecek, bunun kaçınılmaz olduğunu unutmamak lazım. Kullanımını doğru yapmak ve okullarda ödevleri ona yaptırmayı kısıtlattırmak kişisel gelişim ve akademik gelişim için önemli tabi ek olarak.

  5. Ah be hocam matbaayı istemeyen hattatlardan ne farkı var bu dediklerinin. Yapay zeka zaten gelişecek ve birileri tarafından kullanılacak. Biz amans yetişememiş geri kalmış olacağız sadece. Değil okullara girmesi yapay zeka ve prompt adında dersler olmalı ilköğretimden itibaren.

  6. İlker Hoca tarih uzmanı. Entelektüel bir kişiliği olması nedeniyle sosyal konularda da fikirlerine itibar edilmesi gerekir. Ama hiç bilgi sahibi olmadığı teknik konularda fikrine başvurmak ve ortaya çıkan fikre de rehber niteliğinde anlamlar yüklemek doğru değil.

  7. Bir yandan haklı bir yandan haksız. Chatgpt tarihi ve edebi konularda zayıf kalıyor ancak bu alanlarda zaten çok gelişmesi beklenemez. Kendisi bilgi vermek için internet üzerindeki verileri kullanıyor kaldı ki çoğu sitede tarihi bilgiler yanlış aktarılıyor. Diğer yandan okullarda da bir sınırı olmalı gerçekten. Artık çoğu öğrenci ödevlerini yapmak için yapıyor. Hatta büyük bir kısmı direkt chatgpt’ye yaptırıyor. Ama bu demek değil ki chatgpt hiçbir yerde kullanılmasın. Bence büyük faydaları da var ve daha da gelişecek bir dil modeli.

  8. Chatgpt 7 ciktiginda insanlar tamamına yakını işsiz kalacak bunun farkına varmayan insanlara üzülüyorum ki yapay zekaya suan kod ile haberlesip ozel islerimi yaptiriyorum yani yazdığım kod la onu yonlendirip isleri yaptiriyorum buna ragmen bunlari herkesin gormesi bilmesi gerek hızla durdurulmali

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version