Reklam

İletişim Ağımız İplikten mi Örülü?

37
Reklam

Bugün Ege denizinde Türkiye saatiyle 12:25’te meydana gelen depremde ülkemiz bir sürelik iletişim açmazına girdi. Çanakkale’nin 83 kilometre açıklarında meydana gelen 6,9 şiddetindeki deprem İstanbul’dan bile hissedildi. Bu depremle birlikte tahminimizce bölgedeki yakınlarına erişmeye çalışan insanların telefona sarılmasıyla iletişim hatları çalışmaz hale geldi.

Sorunumuz çok konuşmak mı?

Reklam

İstatistiksel olarak kişi başına düşen konuşma süresinde çene kaslarının hakkını, BTK verilerine göre aylık kişi başı 330 dakika ile iyi bir biçimde veren insanlar olarak dünya telekomünikasyon sektöründe önemli bir yere sahibiz. Yakınlarımızla konuşmayı da sevdiğimiz yalan değil; fakat ülkemizdeki felaketler düşünüldüğünde yıkımsız sayılabilecek bir depremde bile devre dışı kalacak kadar kırılgan bir yapı üzerinde iletişim kuruyor olduğumuz gerçeği rahatsız edici.

Yıkıcı bir depremde…

Elbette hemen yakınlarımızı arama refleksi kötü gözle bakılacak bir şey değil. Bununla birlikte acil iletişim işin kullandığımız GSM hatları da hemen tıkanıyorsa işimiz çok zor. İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşanması beklenen yıkıcı bir depremde oluşabilecek sorunları düşünmek insanı yıpratacak cinsten.

Bilgi kirliliğini ve veri trafiğini yönetmek

Bu tür acil ve toplumsak teyakkuz durumlarında bir de iletişim kanallarındaki bilgi kirliliği meselesi var. Ekibimizden Erhan Kahraman, olay anını anlatırken bu durumdan da bahsediyor:

“Deprem olduğunda eşimin evinde misafirlikteydik ve dizüstü bilgisayarımın başındaydım. İlk sarsıntıda sadece birbirimize baktık, ancak uzun sürmesi nedeniyle evde olmasa da sokakta ve komşularda bir panik hali oluştu. Tam olarak öğle haberlerinin canlı yayınla verildiği anda olması, TV’de de depremi bire bir yaşayan spikerleri görmemize neden oldu. Ailemle haberleşmek istediğimde cep telefonlarının ulaşılamaz durumda olduğunu fark ettim. Farklı bir operatör ile deneme yaptım ama sonuç değişmedi.


Aile bireylerine ulaşmaya çalışan emekçi  (temsili resim).

Depremde en iyi iletişimi yine karasal hatlar (ev telefonu, Turk Telekom) sağladı sanıyorum. Twitter ve Facebook üzerinde de insanların “deprem oldu” paylaşımları için yarıştığını gördüm. Yaşanan sarsıntı bir yandan da internetin bilgi kirliliği konusunda nasıl bir hal aldığını yeniden hatırlattı:

Ekşi Sözlük’te her il için ayrı bir deprem başlığı açıldı ve gündemi sosyal medyada takip edenler, depremin merkezi ile ilgili tamamen subjektif görüşler paylaştı. Reuters ve Kandilli gibi resmi kurumlardan bilgi alana kadar geçen birkaç dakika içerisinde, depremin sonuçları ile ilgili tam bir kaos ortamı hakimdi internet üzerinde de. Günümüzde insanların yapıcı olmak ve sükunet telkin etmek yerine, felaket tellallığı yapmaya olan merakı bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Kısacası Türkiye, GSM operatöründen apartman sakinine kadar her cephede bir doğal afete hazır olmadığını bir kez daha gösterdi.”

:: Telekomünikasyon firmaları doğal felaketlere ne kadar hazırlıklı?

37 Yorum

  1. Uzun süre telefon şebekeleri servis dışı kaldı halende dengesiz allah korusun büyük bir felaketde düşünemiyorum.

  2. Böyle bir konu için teşekkür ederim
    Bu konu çok önemli Türkcell çoktu resmen sözüm ona en iyi operatör acil

  3. bu haberinize tamamiyle katiliyorum gerek altyapi eksikligi veya kapasite sorunu gerek bilgi kirliligi. her sey bastan asagi gozden gecirilmeli. sunu anlayabiliriz belki guvenlik amacli olarak network altyapisinin gecici bir sure devredisi kalmasi (herhangi bir hasar gormedigi surece) ama bu sekilde devam edilemez edilmemeli. daha ciddi durumlarda sizinde haberinizde altini cizdiginiz gibi neler olacak? aile yakinlarinin merakini bir kenara itersek (ama yine onemli) gercekten yardima ihtiyaci olan birinin iletisim kurmaya calismasi halinde olabilecekleri dusunmek bile istemiyorum. umarim en kisa surede boyle durumlar giderilir temennisiyle. tesekkurer…

  4. bu haberinize tamamiyle katiliyorum gerek altyapi eksikligi veya kapasite sorunu gerek bilgi kirliligi. her sey bastan asagi gozden gecirilmeli. sunu anlayabiliriz belki guvenlik amacli olarak network altyapisinin gecici bir sure devredisi kalmasi (herhangi bir hasar gormedigi surece) ama bu sekilde devam edilemez edilmemeli. daha ciddi durumlarda sizinde haberinizde altini cizdiginiz gibi neler olacak? aile yakinlarinin merakini bir kenara itersek (ama yine onemli) gercekten yardima ihtiyaci olan birinin iletisim kurmaya calismasi halinde olabilecekleri dusunmek bile istemiyorum. umarim en kisa surede boyle durumlar giderilir temennisiyle. tesekkurer…

  5. 99 depreminden beri 15 yıldır oldukları yerde saydıklarının bir göstergesidir. Milleti uçuk reklamlar ve spam sms’lere boğacaklarına, buralara biraz baksınlar.

  6. Soğukkanlılık çok önemli birader.Hani Türk milleti sıcak kanlıdır derizde biraz fazla bu sanırım.Avrupalılar, Amerikalılar, Japonlar soğukkanlı deriz.Gerçektende böyle doğal afet olaylarında o bölgelerde heyecan, telaş veya kargaşa çok az.Japonya’daki son tsunami olayının belgeselini izledim.Vatandaşlar tarafından çekilmiş onlarca video gösterildi.İnsanların soğukkanlılığı karşısında ben bile dehşete kapıldım.Tsunami öncesi olan çok uzun süren çok şiddetli deprem karşısında bile insanlar inanılmaz sakin ve bilinçliydi.Tsunami vururken ve vurduğunda bile insanlar gayet sakin bir şekilde güvenli yerlere gitmeye çalışıyordu.Çığlıklar, ayılanlar, bayılanlar, kaos ortamında yaralananlar vs. hiç görmedim.İllaki vardır ancak çok çok az.

    Eğer telaşa, şiddetli korkuya, endişeye kapılırsanız sağlıklı ve hızlı düşünemezsiniz.Bunun sonucunda da ağır bedeller ödenebilir.

    Bende depremden hemen sonra annemi aramaya çalıştım ancak nafile.GSM ağları anında kilitlendi.99 depremi zamanında da sadece Turkcell vardı.O zamanda da Turkcell aynı şekilde kilitlenmişti.Kaldı ki 99 yılında ki cep telefonu kullanıcı sayısıyla günümüzdeki kullanıcı sayısının arasında milyonlar var.7-8 yaşındaki çocuğun bile cep telefonu var artık.

  7. İnsanlar tabi ki konuşacak, internette paylaşım yapacak, önemli olan Türk Telekom un hala altyapıya hiç yatırım yapmaması. Yapılanlar sadece devede kulak. Telekom sadece övünür ve bol bol reklam yapar. Telekomunikasyon sektörü tamamen serbestleşmeli. Turkcell gibi firmalar çoğalmalı. Mümkünse Google bile buraya yatırım yapmalı.

    Bu arada Turkcell Superonline kesintiden etkilenmedi.

  8. İnsanlar tabi ki konuşacak, internette paylaşım yapacak, önemli olan Türk Telekom un hala altyapıya hiç yatırım yapmaması. Yapılanlar sadece devede kulak. Telekom sadece övünür ve bol bol reklam yapar. Telekomunikasyon sektörü tamamen serbestleşmeli. Turkcell gibi firmalar çoğalmalı. Mümkünse Google bile buraya yatırım yapmalı.

    Bu arada Turkcell Superonline kesintiden etkilenmedi.

    – – – Mesaj Güncellendi – – –

    El Padrino Nickli Üyeden Alıntı
    Soğukkanlılık çok önemli birader.Hani Türk milleti sıcak kanlıdır derizde biraz fazla bu sanırım.Avrupalılar, Amerikalılar, Japonlar soğukkanlı deriz.Gerçektende böyle doğal afet olaylarında o bölgelerde heyecan, telaş veya kargaşa çok az.Japonya’daki son tsunami olayının belgeselini izledim.Vatandaşlar tarafından çekilmiş onlarca video gösterildi.İnsanların soğukkanlılığı karşısında ben bile dehşete kapıldım.Tsunami öncesi olan çok uzun süren çok şiddetli deprem karşısında bile insanlar inanılmaz sakin ve bilinçliydi.Tsunami vururken ve vurduğunda bile insanlar gayet sakin bir şekilde güvenli yerlere gitmeye çalışıyordu.Çığlıklar, ayılanlar, bayılanlar, kaos ortamında yaralananlar vs. hiç görmedim.İllaki vardır ancak çok çok az.

    Eğer telaşa, şiddetli korkuya, endişeye kapılırsanız sağlıklı ve hızlı düşünemezsiniz.Bunun sonucunda da ağır bedeller ödenebilir.

    En önemlisi Toplumsal Bilinç ve bilime saygı..

  9. Eskiden kandillerde bayramlarda telefon şebekeleri kafayı yerdi şimdi nispeten gelişme var ama yinede herkezin bir anda yakınlarına ulaşma çabası haberleşme sektörünü anında kilitliyor bu iyi günde olan bir durum ya kötü günde ne olacak soruyorum operatörlere ve yetkililere

  10. Turktelekomda tercubeli personel özelleştirme sonrası baska kurumlara gitti kalan tercubeli personelde düşük maaş zamları ve piskolojik baskıyla işten sogutuldu sonuc boyle felakatlerde aslında tatbikat yapılmalı yedekleme yapıldıgını sanmıyorum. yatırımlar sadece günü kurtarmak için bu ulkede turktelekom özelleştirmek yerine yeniden yapılandırılmalıdır.

  11. Turkcell kalitesine güvenirdim fakat o da diğerleri gibi çıktı.Depremden hemen sonra ilk yarım saat gsm şebekesi çöktü fakat internetinde bir sorun yoktu.(Çanakkaledeydim)

  12. aslen gökçeadalıym babamlar şu an orda aradm da hat düsmedi vodafonedeler iletisim agı gitmis ordada sanırm

  13. Avea da yaklaşık yarım saat civarında kullanım dışı kaldı. Ancak sadece aramada. Mesaj veya internet kesintisi olmadı.

  14. kesinti olmadı diyenlere sözüm: siz Türkiyenin heryerindemisiniz? oralarda mı bulundunuz? boş boş konuşmayın. Sakaryada hiçbirşekilde iletişime geçemedim deprem sonrası…

  15. Turkcell ile Kadikoy’de sorunsuzca iletisim saglamaya devam edebildim. Vodafone ulke genelinde problem cikardi, Avea ise normalde de problemli oldugundan deginmeye gerek yok.

  16. Biz 4g diyorduk meğerse adamlar ellerindeki mevcut ağı bile güçlendirememiş yerlerinde sayıyolarmış !

  17. İşin ilgin tarafı ise ne arama nede msj atabildik saatlerce ama operatorlerin internet paketleri sıkıntısız çalışıyordu…

  18. bugün bayrampaşa da da hemen kesildi türkcell kullanıyordum 2 dk da bir ağ kesiliyordu tel çekmiyordu 15 dk sürdü. biraz daha büyük bir deprem olsa nolcak acaba

  19. haqy Nickli Üyeden Alıntı
    99 depreminden beri 15 yıldır oldukları yerde saydıklarının bir göstergesidir. Milleti uçuk reklamlar ve spam sms’lere boğacaklarına, buralara biraz baksınlar.

    sehven deprem olursa.vay halimize.

  20. hükümet operatörlerin LİSANSLARINI İPTAL ETMELİ..
    batan gemiyi önce fareler.(operatörler) ve kaptan terk edermiş.yuh be.
    şukurkü ölü olmadı..yoksa ölüsünü dahi gerekli yerlere ve akrabalarına bildiremeyecek hale geldi..avantacı ve zalim operatörler.
    haram yiye yiye milleti aldat.tokatlat..tehlike anında da hattı kapat.
    lanet olsun bunlara.

  21. Hic bir operator ayni anda milyonlarca kisi konusacagini hesap edip yatirim yapmaz,gevezelik yapacaginiza gereksiz hatlari mesgul etmeme egitimi verilmeli

  22. 99 da olan depremde de aynen hatlar foslamıştı görünen oki bunca geçen seneye rağmen adam gibi alt yapı operatör ler tarafından sağlanmamış anca reklam.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version