Yeni bir araştırmaya göre yıllardır hayatımızda olan sohbet botları, bazı psikolojik hastalıkların doktoru olabilir. Yapılan araştırma gösteriyor ki yemek yerken sohbet botlarıyla mesajlaşan kişiler, yeme bozukluğu sorunlarından kurtuluyor. Üstelik yapay zekayla konuşmanın kadınlarda vücut ağırlığı ve estetiği kaygılarını büyük oranda azalttığı da yapılan araştırmanın ortaya koyduklarından biri.
Samsung, ilk Metaverse mağazasını Decentraland’de açıyor
Sohbet botları, yeme bozukluğu tedavisinde etkili olabiliyor
Araştırmayı yapan ekip, hedef kitle olarak yeme bozukluğu olan insanları seçti. Bir sohbet botu olacak şekilde bilgilendirici içerik sunan bir yazılım geliştirdiler. Çeşitli internet siteleri ve Facebook Messenger aracılığıyla kullanılabilen bu sohbet botu, araştırmanın sonuçlarına göre yeme bozukluğu olan kişilere büyük faydalar sağlıyor. Kadın katılımcılarla yapılan bu araştırmada ayrıca katılımcıların, botun tavsiyelerine uyarak sağlıklı beslenme rutinlerini uygulamaya başladığı rapor edildi.
Zaman zaman katılımcılara gönderilen anketlerin sonuçları gösteriyor ki katılımcılarda zamanla vücuttaki fazla kilolarından endişe duyanların sayısı azaldı. Ayrıca vücut estetiğinden şikayet edenlerin sayısında da azalma görüldü.
Araştırmadan sorumlu Fitzsimmons-Craft’a göre sohbet botları, yeterli fon sağlanırsa gelecek yıllarda bir psikolog gibi tedavi sunabilir. Şu anda yalnızca yeme bozukluğuna odaklı bir çalışma görsek de COVID-19’un mental sağlığımızı kemirdiği bugünlerde yapay zekayla konuşmak bir çözüm olabilirdi.
Psikolojik destek için seans başı ücret ödemek istemeyen ve evinden de destek alabilmek isteyenler için yapay zeka hızlı ve ucuz bir çözüm olabilir. Gelecekte sohbet botlarıyla yapılacak sağlık araştırmalarının sonuçlarını şimdiden merak ediyoruz. Sizce mental sorunların tedavi yöntemlerinden biri yapay zeka olabilir mi?