Bir oyun piyasaya sürüldüğünde çeşitli olumsuz olaylarla karşılaşabiliyor. Bünyesinde bulundurduğu bir sahne, bir oynanış detayı ya da uygunsuz görüntüler dolayısıyla yasaklama alabiliyor. Bu engel yalnızca belirli oyunculardan ziyade ülkeleri de devreye sokuyor. Ayrıca yasaklanan video oyunları şirketlerin satış başarısına az da olsa etki ediyor.
Manhunt, GTA ve Postal gibi ünlü oyunlar bir dönemler çeşitli yasaklamalarla karşılaştı. Engel getiren ülkeler yapımların kendi sınırları içerisinde oynanmasına karşı çıktı. İşte o yasaklanan video oyunları…
Rockstar Games’in az bilinen efsane oyunları
Çeşitli nedenlerle yasaklanan video oyunları
Grand Theft Auto
GTA oyunları şiddeti ve kargaşayı üst seviyeye taşıdığı için dünyada tepkilerin hedefi oldu. Ancak yalnızca tek bir ülke franchise bünyesindeki bütün yapımları yasakladı. Engeli koyan Tayland, şiddet konusunda herhangi bir yasak uygulamadı. Bunun yanı sıra Rockstar Games‘in istikrarlı kar getirisi yaratan girişimi, gerçek hayattaki bazı sonuçlar nedeniyle istisna olarak ele alındı.
2008‘de Polwat Chino adında genç bir adam Bangkok taksisi çağırdı ve iş ücreti ödemeye geldiğinde sürücüyü bıçaklayarak öldürdü. Polisler onu yakaladığında ise Chino, şiddet eylemleri için Grand Theft Auto serisini suçladı. Oyunda öldürmenin kolay olduğunu ve yapımı oynamak için paraya ihtiyacı olduğunu belirtti. Burada ufak bir not düşmemiz gerekiyor. Tayland da birçok insan kendi konsollarına ya da bilgisayarlarına sahip değil. İnternet kafelerde zaman geçiriyor. İşlenen bu suçun ardından hükümet tüm GTA oyunlarını bir anda yasakladı.
Postal 2
Birçok oyun sunduğu kötü davranışların sınırını epey zorluyor. Ancak hiçbiri bu konuda Postal serisinin yanına bile yaklaşamaz. Uzun süredir piyasada olan sandbox türündeki Postal, insanları şiddet, cinayet ve öfkeye sevk ediyor. Bu yüzden dolayı Yeni Zelanda yapımı kendi ülkesinde istemedi ve yasak koydu.
Yeni Zelanda koyduğu yasağa gerekçe olarak, ‘Ağır iğrenç içerik‘ damgasını yapıştırdı. Oyuna gerçekçi bakacak olursak bu tür davranışların yapımda yer aldığını görüyoruz. Postal 2‘nin bir kopyasına dahi sahip olsanız ülkede 1.400 dolarlık para cezasına çarptırılıyorsunuz.
Bully
Rockstar Games‘i bu listede birçok kere göreceğimiz zaten bekleniyordu. GTA oyunlarında yer alan şiddet içeriğinin yanı sıra Bully‘nin de bundan aşağı kalır tarafı yok. Çünkü oyun bir okul yurdunda kalan İngiliz asıllı bir çocuğun aşırı şiddet içeren lise yaşamını anlatıyor.
2006 yılında piyasaya sürülen yapıma Brezilya‘nın en güney eyaleti Rio Grande do Sul hükümeti karşı çıktı. Ortaya koyduğu argüman ise, oyunu bir okulda uygulamanın gençler için potansiyel zarar teşkil ettiğiydi. Yapımı satan ya da sahip olan herkesten günde 1.000 Brezilya Reali kesiliyor.
Manhunt 2
Rockstar Games bir başka oyunuyla daha karşımızda. Stüdyo GTA oyunlarıyla büyük başarı elde etse de çeşitli tepkilere de yol açtı. Piyasaya sürdüğü Manhunt oyununun aşırı şiddet ve işkence içermesinden ötürü şirket beklediğinden biraz daha fazlasını gördü. Serideki ilk oyun Yeni Zelanda ve diğer hükümetlerde büyük tepki gördü. Ancak kan ve vahşeti daha üst seviyelere çıkartan ikincisi bunun oldukça mislini yaşadı.
Birleşik Krallık, Manhunt 2‘nin derecelendirmesini reddetti. Bu da yapımın bir derece alamayacak kadar kötü olduğunu ortaya koydu. Rockstar Games bunun üzerine kanları gizlemek için bir çeşit sansür işlemi uyguladı. Düzenlenen sürüm de orijinal olarak yayınlandı. Ancak yine de Almanya, İrlanda, Yeni Zelanda, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Güney Kore‘de satışı yasaklandı.
EA Sports MMA
EA Sport MMA, Electronic Arts‘ın 2010 yılında UFC lisansı almadan dövüş oyunundan para kazanma girişimiydi. Strikeforce promosyonundan sonra dövüşçülerin yanı sıra Fedor Emelianenko ve Randy Couture gibi efsaneleri de içeriyordu. Böylece iyi eleştiriler aldı. Ancak yine de satışlar zayıf kaldı. Çünkü UFC ismi olmadan oyuncular pek denemeye yaklaşmadı.
EA Sports MMA, maçlardan önce kafein ve şeker karışımları için oyun içi reklamlar yayınladı. Bu durum da Danimarka‘da yasak olduğu için ülkede yapım yasaklandı. EA, bu reklamları kaldırarak oyunun alternatifini sunmak yerine satışlardan men edilmeyi seçti.
Sizler yukarıdaki yasaklanan oyunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce verilen kararlar doğru muydu? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden belirtmeyi unutmayın.