HTC Dream, ilk Android işletim sistemi ile piyasaya çıkan akıllı telefon olarak tarihte yerini alıyor. 2008 yılında piyasaya sürülen cihaz, çıkış yaptığı dönem içerisinde devrim niteliğinde özelliklere sahipti. İlk olarak T-Mobile G1 adını alan akıllı telefon daha sonrasında isim değişikliğine gitti.
Günümüz akıllı telefonları teknik özellik bakımından artık sınırları zorlarken, tarihte ilk olarak anılan Dream G1 kullanıcılarına neler sunuyordu. Gelin hep birlikte ilk Android işletim sistemli cihazı inceleyelim.
En hızlı Android telefon açıklandı! İşte ilk 10 model
AnTuTu tarafından, her ay olduğu gibi en hızlı Android telefonlar açıklandı. İşte en hızlı Android telefon unvanının sahibi ve diğer modeller!HTC Dream yeni bir rekabetin kapılarını açtı
2005 yılında Google tarafından satın alınan Android Inc., akıllı telefon dünyasında adından söz ettirmek için çalışmalara başladı. Nokia Symbian, Microsoft ise Windows Mobile ile pazarda önemli bir yere sahipti. Bu durumun farkında olan Google, Linux tabanlı yeni bir işletim sistemi için çalışmalara başladı.
Sooner isimli bir prototip geliştiren şirket, 2007 yılında ilk iPhone‘un çıkması ile prototipi geri çekti ve HTC’nin önünü açtı. Firmayla ortak olan Google, daha sonradan akıllı telefon dünyasının fenomeni olacak Android işletim sisteminin temellerini bu cihaz ile attı.
Android 1.0 ile yeni bir dönemin başlangıcı
Tarihteki ilk Android telefon olan HTC Dream, pek çok önemli entegrasyona sahipti. Google uygulamaları yüklü bir şekilde piyasaya çıkan cihaz, firmanın hizmetleri ile de senkronizasyon imkanı sunuyordu.
Bununla birlikte akıllı telefon, Gmail dışında da e-posta hizmetlerine imkan verirken, WebKit tabanlı internet tarayıcısı ile kullanıcılarının karşısına çıktı. HTC Dream sahipleri, ilave uygulama yüklemek için Android Market uygulamasını kullanabiliyorlardı. Ayrıca akıllı telefon, Amazon MP3 uygulaması ile yıllar öncesinden Spotify benzeri bir deneyimi kullanıcılarına sundu.
Android 1.0 ile piyasaya çıkan HTC Dream, 4 ay sonra ise 1.1 sürümüne geçti. Ardından gelen süreçte akıllı telefon, Android Cupcake (1.5) ve Donut (1.6) güncellemelerine sahip oldu. Özellikle günümüz cihazlarındaki pek çok yenilik aslında 2008 yılında HTC Dream ile ortaya çıkmaya başlamıştı.
Fiziksel klavye ve kızaklı mekanizma
Dokunmatik ekranın yaygınlaşmadığı bu dönemde, kullanıcılar fiziksel klavyelere ve tuşlara daha sıcak bakıyordu. 2007 yılında çıkan iPhone‘un geri dönüşlerini değerlendiren HTC, cihaza sanal klavye eklemek istemedi. Fiziksel tuşların yer aldığı Blackberry havasındaki akıllı telefon, kızaklı yapısı ile de kompakt bir görünüme sahipti.
Bununla birlikte dokunmatik ekrana sahip akıllı telefonda 5 adet de ,klavye harici, mekanik tuş yer alıyordu. Firma böylece kullanıcılarına, cihazı kontrol etmek için alternatif yollar sunuyordu.
3.2 inçlik ekrana sahip akıllı telefon, dönemine göre boyutsal anlamda küçük değildi. Corning Gorilla Glass cam ile gelen cihaz, 320×480 piksel çözünürlüğü ile hayranlarının karşısına çıktı.
192 MB RAM ve 256 MB dahili hafıza
Günümüz akıllı telefonlarında RAM ve depolama alanları artık farklı bir rekabet yeri haline geldi. Pek çok üretici cihazlarında en yüksek değerlere ulaşmak istiyor. 2008 yılında tam olarak böyle ihtiyaçların olmadığı bir dönemde HTC Dream, 192 MB RAM ile kullanıcılarını karşıladı. Kulağa oldukça küçük gelen bu kapasite, döneminin şartlarını rahatlıkla karşılayabiliyordu. Aynı şekilde dahili depolama alanı da 256 MB olan akıllı telefon, microSD kart girişine de sahipti.
Akıllı telefon arka tarafta bir adet 3.15 Megapiksel kamera ile piyasaya çıktı. Kulaklık girişi bulunmayan cihaz, 1150 mAh batarya kapasitesi ile bulunduğu dönemin şartlarında yeterli pil performansı sunuyordu.
Günümüz dünyasında normal olarak yeterli olmayan HTC Dream, yeni bir dönemi başlatması ile her zaman farklı bir yerde olacak diyebiliriz.
Şimdi 8gb ram 128gb kapasite anca yetiyor
İğrenc