Gökbilimciler kara delik görüntüleri elde etmeye devam ediyor. Son olarak bir grup araştırmacı bu gizemli kozmik cisim ile çarpışan nötron yıldızlarını tespit etti. Üstelik 10 gün içerisinde aynı durum iki kez gerçekleşti. İlk kez iki uç fenomenin karşılaşma anını kaydeden gökbilimciler çalışmanın büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Çünkü bilim insanları bu tür karşılaşmaların sıklığını bilmiyordu. Şimdi bu gözlemler sayesinde gökbilimciler yıldızların ve galaksilerin oluşumu hakkında yeni bilgiler elde edebilir.
Uzayda saklanan spermlerden bebek fareler doğdu
Araştırmacılar uzay istasyonuna sperm hücreleri gönderdi. Bu spermler dünyaya döndükten sonra sağlıklı yavruların doğmasını sağladı.Güneşten dokuz kat büyük bir kara delik
Kara delikler hiçbir şeyin, hatta ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü bir çekim kuvvetine sahip olsa da nötron yıldızları da oldukça tuhaftır. Zira oldukça yoğun nötron yıldızları ölü yıldızlardır. Bir nötron yıldızından alınacak bir çay kaşığı dolusu madde yaklaşık dört milyar ton ağırlığında olabilir.
Araştırmacılar sadece bir tane değil, nötron yıldızlarını ‘atıştıran’ iki kozmik cisim buldu. 10 gün arayla gerçekleşen çarpışmaların ilkini 5 Ocak 2020’de tespit ettiler. Bunların patlamaları yaklaşık 1 milyar yıl önce gerçekleşti ancak o kadar yoğundu ki Dünya’ya henüz yeni çarpan dalgalar yayarak bu dalgaları algılayan dev dedektörleri tetikledi.
İki uç cismin karşılaşmasının dedektörlerce tespiti sonrasında gökbilimciler gözlemlere başladı. Ancak kimse teleskoplarda herhangi bir ışık parlaması görmedi. Gökbilimciler, bu denli büyük çarpışmaların gözlemini yerçekimi dalgalarını izleyerek yapıyor.
Çalışma, kara deliklerden birinin Güneşimizden dokuz kat daha büyük bir kütleye sahip olduğunu ve Güneşimizin kütlesinin yaklaşık iki katı olan bir nötron yıldızını yuttuğunu gösterdi. Diğeri ise Güneşin kütlesinin yaklaşık altı katıydı ve Güneşin kütlesinin 1.5 katı bir nötron yıldızını yuttu.
Bilim insanları daha önce bu dedektörleri birkaç kara deliğin birleşmesini ve bir çift nötron yıldızının çarpışmasını tespit etmek için kullanmıştı. Ancak daha önce hiç bu iki farklı türün karşılaştığında neler olduğunu görme şansları olmamıştı.
Avustralya Ulusal Üniversitesinden astrofizikçi Susan Scott gözlemlere ilişkin konuştu. Scott, bir nötron yıldızının çok büyük kütleli kara delikle karşılaştığında neler olabileceğini söyledi. Araştırmacı,”İki cismin birbirini bir sarmal halinde daire içine almasını bekliyoruz. Sonunda kara delik nötron yıldızını yutacaktır. Bildiklerimize dayanarak, nötron yıldızının herhangi bir ışık yaymadan, parçalara ayrılmadan kozmik cisme dalmış olacağından oldukça eminiz.” dedi.
Bilim insanları yeni bulgularını The Astrophysical Journal Letters‘da dergisinde yayımladı.
afiyet olsun
Saol kardeşim
Asdfahfshafshafsha
Vay be.
Böylelikle evrenin canlı bir form olduğunu anlamış bulunmaktayız. Ölü olan nötron yıldızı kara delik denilen ve ölü hücreleri yutarak temizleyen fagositoz olayına tanık olmuş bilim adamları. Resmin tamamı bence bu.
Birde bize gelip etrafı şöyle birgüzel temizlese. Ne güzel olur değilmi?
Ne alaka evrenin canlı olduğuna dair argümanlar var ama senin dayandigin şey tamamen hurafe kara delikler güçlü yercekimleri ile yer çekimi alanna giren herşeyi (aktif olsun olmasın fark etmeZ) zaten yutarlar. O kadar kavramların kalıplarina sıkışmış ki beynin burada nötron yıldızına ölü denmesinin aktif yıldız ozelligini kaybetmiş demek olduğunu kaavrayamiyor akıl ve kelime oyunlarına kapılarak ve benzestirme yaparak sırf aynı kelime kullanilmis diye ölü hücrelere dair örneği beynin sana kullandırıyor.
Birde bize gelip etrafı şöyle birgüzel temizlese. Ne güzel olur değilmi?
Kara delik bir uydurma a. Işığı nı bile geri çeken kütle çekimi imkansız.