Kuantum Dolanıklık teorisi hakkında bir yazı hazırlamıştık. Şimdi de fizikçiler, Kuantum Dolanıklık teorisini ilk kez fotoğraflamayı başardılar. Glasglow Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından elde edilen fotoğraflar, Scientific Advances dergisinde yazılan bir makele ile birlikte herkese duyuruldu. Fotoğraf, fotonlar arasındaki kısa süreli fiziksel etkileşimi gösteriyor. İşte ilk Kuantum Dolanıklık fotoğrafı.
İlk Kuantum Dolanıklık fotoğrafı
Kuantum Dolanıklık ilkesine göre aynı anda ya da aynı kaynaktan yaratılan iki madde ya da nesne, birbirleri ile sürekli bir dolanıklık halinde bulunur. Yani aynı anda fırlatılmış fotonlar, birbirleri ile sürekli etkileşim halindedir.
Bu anın fotoğrafını kaydetmek şimdiye kadar epey bir zordu. Fakat yoğun çalışmalar sonucunda nihayet Kuantum Dolanıklık fotoğrafı ortaya çıktı. Glasglow Üniversitesi’nin önde gelen bilim insanlarından biri olan Bell, Kuantum Dolanıklık anını, bir ışık kaynağından ışık almış bir şekilde yakaladı ve fotoğraflarını çekmeyi başardı.
Araştırmacılara göre Kuantum Dolanıklığı, Kuantum teorisinin direklerin biri. Ancak bu zaman kadar fotoğrafın çekilmesi mümkün olmamıştı. Bu sebepten dolayı ilk Kuantum Dolanıklığı fotoğrafı, bu çalışmaları daha fazla ilerletecek. İlerleyen zamanlarda daha önemli gelişmeler kaydedilebilecek.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}