Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ilk elektrikli tren yol testlerine bugün başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bir duyuru yaparak ayrıntıları aktardı. Bakan, trenin yol testlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın talimatıyla başlandığını açıkladı. Trenin tasarımı ve üretimi ise Türkiye Raylı Sistem Araçları San. A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından Sakarya’daki tesislerde yapıldı.
Milli elektrikli tren için tarihi gün!
İlk milli elektrikli tren hangi özelliklere sahip?
2013 yılından bu yana Türkiye bu haberi bekliyor! İlk elektrikli trenimiz için vatandaşlar büyük bir merakla yola çıkacağı günü bekledi. Artık yolculuk için sayılı günler kaldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Twitter paylaşımı ile testlerin başladığını duyurdu. Karaismailoğlu, “Tasarım ve üretimi TÜRASAŞ Sakarya tesislerinde yerli ve milli kaynaklar ile tamamlanan ilk Milli Elektrikli Trenimizin yol testleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başladı. Böylesi gururlu bir günde heyecanımız da sevincimiz de çok büyük!” açıklamasını yaptı.
Bakan, bir başka paylaşımında ise, “100 yılı aşan tecrübesi ve 4 bine yakın nitelikli insan gücüyle, ülkemizi raylı sistemler sektöründe dünyada güçlü bir aktör hâline dönüştürüp çok önemli projeler üreten TÜRASAŞ, Demiryolu Reformumuza öncülük ediyor.” dedi.
Trenin özelliklerini ise TÜRASAŞ, resmi İnternet sitesi ve sosyal medya hesaplarında paylaştı. Öncelikle hızdan bahsetmek gerekirse işletme hızının 160 km, maksimum hızın ise 180 km olduğunu görüyoruz. Bu elektrikli tren setinin koltuk kapasitesi 5 araçlık sette 324’e ulaşıyor.
Bakanlıkla işbirliği içinde şirket, milli elektrikli tren setini 2023 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerine ihraç etmek amacıyla tasarlıyor. TSI standartlarında tasarlanan trenler yüksek hız ve kalite sunuyor. 2013 yılından bu yana görevi üstlenen şirket, yılda 240 adet alüminyum gövdeli araç üretmek için çalışıyor.
Yüzde kaç milli imiş keşke paylaşsalarmış. Markette ithal ürünün üstünde bile yerli üretim yazıyor. Mühendislerimizin ellerine, ustalarımızın emeklerine sağlık. Umarız demiryolu taşımacılığı ülkemizde yaygınlaşır da daha az karbon salınımı yaparak şehirlerarası seyahat edebiliriz.
trenler zaten buhar gücünden sonra elektrikle çalışmaya başlamamışlar mıydı 80 yıl önce falan
Dizel Lokomotifler çekiyordu.
Yooogg istemezük