Yerli otomobil şu sıralar yeniden gündemde iken ülkemizde üretilen ilk yüzde yüz milli ve yerli otomobil Devrim bugün itibariyle 57 yaşında!
SDN Ofisinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu!
Türkiye Cumhuriyeti'nin 95. yılı hepimize kutlu olsun! ShiftDelete.Net ailesi olarak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun dileklerimizi sizlerle bu videoda paylaştık!Ülkemizdeki ilk yerli otomobil Devrim nasıl üretildi?
16 Haziran 1961 yılında Ankara’da bir toplantıya çağrılan yaklaşık 20 kadar Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yönetici ve mühendislerine, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, ordunun ve halkın binek otomobil ihtiyacını karşılamak üzere ilk yerli ve seri üretimi hedefleyen otomobil için talimat verildi.
1.400.000 TL ödenekle, dönemin zorlu koşullarına rağmen 4.5 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 200 Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle “Siyah”, “Beyaz”, Mavi Boncuk” ve “Gecekondu” adı verilen 4 adet otomobil imal edildi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na ucu ucuna yetiştirilen otomobiller, o zamanki adı Eskişehir Demiryolu Fabrikaları olan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’den (TÜLOMSAŞ) trenle Ankara’ya götürüldü.
Pasta ve cilası Ankara’ya sevk edilirken trende yapılırken, bu işlemler sırasında her hangi olumsuzluk yaşanmaması adına güvenlik önlemi olarak araçların benzin depoları boşaltıldı. Törenler sırasında bu durum fark edilse de Gürsel’in bindiği otomobile yakıt konulamamış ve 100 metre gittikten sonra araç durmuştu.
Bu sırada Cemal Paşa ünlü “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama, doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz.” sözlerini söyledi. Her ne kadar otomobiller benzin ikmalinden sonra meclisten Anıtkabir’e oradan Hipodrom’daki geçit törenine katılsa da maalesef otomobillerin bu güzel macerası burada son buldu.
Her bir parçası tamamen yerli olan 4 adet Devrim Otomobillerinden günümüze ise sadece birisi ulaşmıştır. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. TÜLOMSAŞ/Eskişehir bahçesinde, özel olarak yapılan camlı garajda muhafaza edilen bu Devrim Otomobili, halen çalışır durumda.
İlk milli ve yerli otomobil Devrim 57 yaşında!
Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Devrim’in sergilendiği müzede otomobilin yanı sıra otomobilin yapımında kullanılan kaynak motoru, matkap ve torna tezgahları, yapım aşamalarının çekildiği fotoğraf makinesi, kumpas, pergel, kireç taşından maket ve döküm motor bloku gibi birçok parçayı görmenizde mümkün.
1250 kg ağırlığındaki Devrim otomobilinde uzun ve kısa farlar ayakla kontrol edilirken otomobili kontak anahtarıyla yada elle çalıştırmanız mümkün. Saatte maksimum 140 km hız göstergesine sahip olan otomobile güvenlik sebebiyle benzin ve akü koyulmuyor.
O günün teknolojisiyle yapılan bir araç şimdi nedense yapılamıyor. Yerli denilen bütün sanayimizde malasef Çin Kore İtalya yani yabancı menşeli motorlar
Vay ber
O zamn projenin fikir babası ve ekibin beyni Erbakan idi, yapıldı. Bir Erbakan daha lazım tekrar yerli üretime dönebilmek için…
Bu arabanin bas kurucusu NECMEDDIN ERBAKANdir!!!!
N. ERBAKAN YILLAR ÖNCE YAPTI BUNU.. RAHMETLİNİN DEDİĞİ GİBİ’BİZİM GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZİ SİZ HAYAL DAHİ EDEMİYORSUNUZ’… BU ARADA BU ARABAYI KİM ÖNDERLİĞİNDE BAŞLANDIĞININDA SÖYLENMEMESİ ÇOK YANLIŞ BİR KARAR BENCE..
Benzin koymayı unuttukları için bukadar emek ziyan edilirmi. Başka çakallıklar dönmüş demekki o dönem.
Allah Erbakan Hoca’dan razı olsun.
keşke hiçö kapatsmasardı .
Bence varya benzini bitti diye üretim devam ettirilmedi sadece benzini bitti denmesi bahane olmuştur gerisi zaten siyasete giriyor