Savunma Sanayi’de atılan yeni adımlarla birlikte her geçen gün yeni askeri araçlar bizlerin karşısına çıkıyor. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte yerli uçak ve jet üretimi için birçok proje yürütülüyor ve bu projeler başarıya ulaşıyor. Aslında yerli uçak tarihimiz çok eski zamanlara uzanıyor. İlk yerli uçağımız VECİHİ K-6, 97 yıl önce bugün havalandı.
Bayraktar TB2, 400 bin uçuş saatini tamamladı!
Türkiye’nin ilk milli SİHA’sı Bayraktar TB2, 400 bin uçuş saatini tamamlayarak Türk havacılık tarihinde yeni bir rekora imza attı.Türkiye’nin ilk yerli uçağı, 97 yıl önce bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi!
Vecihi Hürkuş, Türkiye’nin en çok bilinen uçak pilotları arasında yer alıyor. Vecihi Hürkuş, mühendisliği ve girişimciliği sayesinde ülkemizin ilk yerli uçağını yaparak tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Vecihi Hürkuş tarafından üretilen ilk yerli uçağımız VECİHİ K-6, 28 Ocak 1925 tarihinde ilk uçuşunu Gaziemir’den Seydiköy’e gerçekleştirdi.
Bugünün anısına Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşımda bulundu. Demir, paylaşımında şu sözlere yer verdi: “Ülkemizin ilk yerli uçağı VECİHİ K-6, 97 sene önce bugün göklerle buluştu. İlk yerli uçağımızın ilk uçuşunu gerçekleştiren Vecihi Hürkuş’u rahmetle anıyor, onun hayallerini yeni projelerimizde yaşatıyoruz.”
İlk yerli uçağımız VECİHİ K-6’nın üretimi yaklaşık 1 yılda gerçekleşmiş. O zamana göre gelişmiş bir motoru olan uçak, 188 km/saat seyir hızına ulaşabiliyordu. 11,7 metre uzunluğa ve 7,61 metre kanat açıklığına sahipti. Bu uçaktan sonra Vecihi Hürkuş, başka yerli uçaklar da üreterek başarıya ulaştı.
Şu anda Vecihi Hürkuş’un adı altında birçok proje gerçekleşiyor. Bu projelerden biri Hürjet. Hürjet, jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı olarak geliştiriliyor. Hürjet uçaklarının 2025 yılından itibaren hizmete girmesi bekleniyor. Peki, sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.