Puan: 5.2

Fransız üretici Ubisoft, spor simülayonlarından ziyade Prince Of Persia ve Assassin’s Creed serisi gibi aksiyon yapımarıyla tanınır. Bununla birlikte yaklaşan Dünya Kupası öncesinde Ubisoft da, pastadan büyük dilimler kapmak istiyor. Peki bunu başarabilecek mi? İşte Pure Football ile ilgili saf(pure) gerçekler…

 

Pure Football’da, 300’e yakın profesyonel futbolcu, işleri biraz daha ilginçleştirmek için efsanevi 17 oyuncudan kurulan nostaljik bir takım ve Fifa serisindeki yapıya benzeyen “Dünya Yıldızı Olun” senaryosu bulunuyor. Çevrim dışı 4, çevrim içi bire bir maçlar da yapılabiliyor.

{pagebreak::Denk değilsin!} 

Taçsız kral Pele, Lineker, Bergkamp, Cantona, Litmanen, George Best, Schmeichel, Lothar Matthaus, Rudi Völler, Pierre Littbarski, Karl-Heinz Rummenigge, Bodo Illgner, Alexis Lalas, Tony Meola, Cobi Jones, Eric Wynalda, Claudio Reyna ve Eddie Pop gibi efsane oyunculardan takımlar kurulabiliyor ve bu takımlarla, Kupa’ya iştigal edilebiliyor.

 

Oyun sistemi gereğinden fazla basit olmuş. Üstün taktikler,  harika paslaşmalar veya akllıca kanat akını planlarını aklınızdan çıkarın. Çünkü, bu tip öğeleri uygulamayı denerseniz, büyük bir hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Gol atmayı bir kez öğrendiniz mi, hiçbir farklı taktik geliştirmeden tüm maç boyunca “aynı” golü atabiliyorsunuz. Kısa paslaşmalar yapmak, kaleye biraz yaklaşmak ve şut çekmek yeterli (aslında yetersizlik göstergesi).

{pagebreak::Kendi yarı sahasından gol atan Tsubasa!}

Çocukluğumuzun figürlerinden Tsubusa’yı kim unutabilir? Kendi yarı sahasından rakiplerini çalımlamaya başlar( ki bazı durumlarda bir rakibini 3 kere çalımlar) sonra da, çevresinden ateş çıkan topu kaleye sokardı. Pure Footbal’un yapımcıları, anlaşılan çizgi filmden epey etkilenmiş. Çünkü, şut çekeceğiniz anda çıkan göstergede yönü ve gücü doğru ayarlarsak, her nasılsa kendi sahamızdan bile gol atabiliyoruz.

 

Ne yazık ki bu etmenlere Pure Football’da çok rastlanıyor. Anlayacağınız gerçeklik hak getire. Rakiplerinizde de yapay zeka diye bir şey olmadığından, oyunsever kısa bir süre sonra sıkılıyor ve Xbox 360’ını kapatıp uyumak yönünde eğilim gösteriyor.

{pagebreak::Ormanda maç yapın!}

Peki Pure Football’da hiç mi olumlu nokta yok? Böyle söylemek büyük haksızlık olur. Yapımda, yapacağınız ayarlamalarla egzotik bahçeler, ormanlar, spor salonları gibi çevrelerdde maç yapabiliyorsunuz. Üstelik Dünya Kupası’na katılan tüm takımların tüm oyuncularıyla.

 

Hoşumuza giden diğer bir nokta ise Türkiye’nin Dünya Kupası’na katılma hakkı olmadığı halde, Pure Football’da bulunması. Eh bari Xnbox 360’da, o kupayı elimize almanın sonsuz gururunu ve büyük mutluluğunu yaşayabiliriz. İnanın insanın içi biraz tuhaf oluyor ve “Burada biz  de olmalıydık” diye düşünüyor.

{pagebreak::Modellemeler ve Sesler}

Ubisoft, modelleme, animasyon ve grafik işinden iyi anlayan bir firma. Bu vasıflarını, Pure Football’da göstermiş. Lakin, ses efektleri sizi coşturmaktan çok uzak. Tam oyuncuları(kendimizden hasediyoruz) motive ederken, kendilerini tekrarlamaya başlıyorlar. Top rakibe geldiğinde biraz ıslıkla bari be adam. Hadi onu geçtim, rakiplerin şık çalımlarını alkışlama huyundan vazgeç.

 

Pure Football’ın Sony PS3 sürümü de mevcut. Her nasılsa, Xbox 360 sürümünden birkaç gömlek üstün. Oyunu aynı kişiler yapmadılar diyelim: Peki hiç mi birbirlerine danışmadılar? Son olarak şunu belirtelim: biz Ubisoft’a, Pure Football’ın Xbox 360 sürümünü yakıştıramadık. Yeni Prince of Persia ve Assassin’s Creed oyunlarına yoğunlaşşalar daha iyi olacak gibi.

:: PES serisi mi, FIFA serisi mi? Sizce hangisi daha iyi?