İlk olarak mayıs ayında Sony Experience Center’da test etme imkanı bulduğumuz demo sürümü akıllara ziyan olan inFamous, tam sürümüyle bu yaz piyasaya çıktığında da bizi şaşırtmayarak bu yıl PS3’e özel olarak çıkan aksiyon oyunları arasında belki de en iyisi olmayı başardı. Peki inFamous‘un bu kadar iyi olmasını sağlayan kilit unsurlar neler?

Yaşayan Bir Şehir


Oyun dünyasını az çok takip ediyorsanız, açık uçlu her aksiyon oyunu çıkmadan evvel yapımcıların şu vaadini duyarsınız: “yaşayan bir şehir havası vermeye çalıştık”. Genelde raflarda yer alan üründe bunu görmek pek mümkün olmaz; ancak PS3’ün donanımsal gücü ve Sucker Punch’ın özverili çalışmaları sayesinde inFamous gerçekten yaşayan bir Empire City sunuyor.

Sadece yolda yürüyen yayalar değil, çatışmalarınızdan etkilenen, izlediğiniz yöntemlere göre size destek veya köstek olan, sakatlanınca yere düşüp yardımınızı bekleyen, kırmızı ışıkta duran, terli terli su içmeyen vatandaşlarıyla inFamous’tan bir Second Life tadı almak mümkün.

{pagebreak::Kötü Olmaktan Korkmayın}

Tarafınızı Seçin

Artık birçok yapımda mevcut olan “kararlara göre şekillenen senaryo” olgusu, inFamous‘ta başka türlü tezahür ediyor. Senaryoyu etkilemeniz açıkçası pek mühim değil; aldığınız kararlar çok daha önemli etkiler doğuruyor. Zor durumdaki halkın kahramanı ya da en büyük kabusu olmak tamamen sizin elinizde.

Üstelik bu sefer kahraman olmak o kadar da geçer akçe değil. Rakiplerinizi alt edip, görevleri tamamladıkça kazandığınız tecrübe puanlarıyla yeni yetenekler alabiliyor ya da mevcut becerilerinizi güçlendirebiliyorsunuz. İyi veya kötü tarafı seçmenize göre bu yetenekler değişiklik gösteriyor.

Açıkçası oyunu 15 saat kadar iyi olmaya kasarak oynadıktan sonra, kötü tarafın sahip olabileceği yetenekleri görünce o yöne meyil etmeye karar verdim. Zira iyi olmanın bir bedeli var; düşmanlarınıza şebeke gerilimi verirken, etrafınızdaki sivillere dikkat etmeniz gerekiyor. Zarar verdiğiniz her sivil, karanlık tarafa bir adım daha yaklaşmanıza neden oluyor.

Öte yandan, karanlık tarafın sahip olduğu beceriler çok daha kullanışlı ve eğlenceli. Belki de karanlık tarafın en üst seviyesine inFamous ismi verilmesinin sırrı da burada gizlidir.

{pagebreak::Şehir Sizin}

Empire City Benden Sorulur!

Bilinmeyen bir sebeple patlayan bir bomba, harap hale gelen ve karantinaya alınan bir şehir ve bu karantinayı fırsat bilip, sokaklara dehşet saçan çeteler. inFamous’ta izlemeniz gereken ana görev örgüsünün yanı sıra yan görevler de büyük önem arzediyor. Toplam üç büyük haritaya ayrılan şehirde, bu yan görevleri yaptıkça ilgili bölgelerden kötü adamları temizlemeniz ve oralarda halkın refah seviyesini artırmanız mümkün.

Deneyim puanları, uydu iletişimi ve karakterin iyi veya kötü şöhrete kavuşmasını hızlandırmak için de bu yan görevler hayati öneme sahip. Şehri gezmeden, sadece hikayede ilerlemek için gerekli olan görevleri yerine getirip, haritadan haritaya atlarsanız, inFamous’un bütün büyüsünden mahrum kalacağınızı hatırlatalım.

Şehrin dört bir yanına dağılmış olan, belirli sayıda topladığınızda elektrik kullanım miktarınızı artıran parçalar ve hikayenin arka planını çözmenizi sağlayan uydu mesajları da cabası.

{pagebreak::PS3’te Aradığınız Macera}

Biraz Heroes, Biraz Star Wars

Heroes dizisinin, Star Wars: Force Unleashed mekanikleri üzerine oturtulmuş, açık dünyalı bir oyunu yapılsa, muhtemelen inFamous olurdu. Özellikle ana karakterimizin “Yüz Numaralı Adam” tadındaki “içimizden biri” profili, yanından ayırmadığı kurye çantası, hiçbir albenisi olmayan kıyafetleri, Cole MacGrath‘i çok kolay benimsemenizi sağlıyor. Hayli başarılı olan müzik ve seslendirmeler ile karakter modellemeleri de, atmosferi tamamlayıcı unsurları oluşturuyor.

Doyasıya oynamanızı sağlayacak kadar uzun oynanış süresi, yüksek yeniden oynanabilirliği, sürprizlerle dolu senaryosu ve bol bol elektron hareketiyle inFamous, her PlayStation 3 sahibinin mutlaka denemesi gereken bir yapım olarak sınıfı geçiyor.

:: inFamous’u oynadınız mı?

Bilgi İçin : inFamous