Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram öncesi yaptığı bir konuşma sırasında sanayi şirketlerine seslendi. Türkiye’nin savunma sanayii alanında kaydettiği ilerlemeye dikkat çeken Erdoğan, İngiltere ve ABD tarafından kullanılanlar gibi tam boy uçak gemisi yapılacağını söyledi.
TCG Anadolu sonrası tam boy uçak gemisi yapılacak!
Yapımına ilk olarak 2014 yılında başlanan TCG Anadolu’nun (L-400) inşası Sedef Tersanesi tarafından tamamlandı ve suya indirildi. Yapılan testlerin ardından elektronik sistemlerin montajına başlandı. Bu yıl sonuna kadar da hizmete girmesi planlanıyor.
Fakat TCG Anadolu aslında bir uçak gemisi değil. Bazı jet motorlu uçakların belli koşullarda iniş-kalkış yapmasına olanak sağlayan kısa ve eğimli bir pisti bulunan amfibi hücum gemisidir. Yani birincil amacı savaş sırasında bir bölgeye Kara Kuvvetleri’ne ait araçların ve askerlerin çıkartmasını yapmaktır. Ayrıca bu operasyonu hava araçlarıyla da destekler.
Öte yandan 2023 itibariyle projesine ve ardından yapımına başlanması beklenen tam boy uçak gemisi ise amfibi özelliklerini barındırmayacak. Bunun yerine içerisinde en az 2 veya 3 filo (en az 12-18 adet) jet savaş uçağı barındıracak. Tabii denizde seyir halindeyken de komutası altında olan diğer fırkateynler ile birlikte yol alacak.
Bu sayede Türkiye’nin kara ve deniz sınırları dışında -askeri kara ve hava üssümüzün olmadığı bölgelerde- görev yapabilecek. Örneğin bir savaş durumunda veya operasyon sırasında, dünya üzerindeki herhangi bir bölgede TCG Anadolu ve diğer gemilerimizle birlikte hareket ederek, hem kara hem deniz hem de hava sahasının güvenliğini sağlayacak.
Tabii şu anda bahsi geçen bu geminin tamamen yerli imkanlarla mı yoksa bir işbirliği ve ortaklık çerçevesinde mi geliştirilip yapılacağı bilinmiyor. Ayrıca olası teknik özellikleri ve kullanılabilecek platformlarda belirsiz. Ancak Hürjet, MİUS/KIZILELMA, Milli Muharip Uçak ve tüm İHA-SİHA’ların kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Ucak gemisini koruyacak hava savunma muhrip tf2000 yapmadiklari surece ucak gemisi icin erken olur.
Kime karşı kullanacaksın bunu bizim düşmanlarımız içerde akın akın doluşuyorlar ve denizden değil…
Yunanistan İsrail Mısır Fransa Abd’ye karşı demek bile az tehdid tamamen denizlerden geliyor bu gemiyi yapmak için geç bile kalındı
Yunanistan için uçak gemisine ihtiyaç yok. Trakya ve egeden kalkan uçakların kapsama alanında zaten. Mısır içinde gerek yok onada ulaşıyoruz ulaşamasamta libyada hava üssümüz var ordan kalkar yine vururuz vurmak isteyince. Fransa ve ABD yi zaten bir tane de iki tane de uçak gemin olsa gidip vuramazsın.
Kısacası küresel bir güç değilsen. Denişaşırı sömürgelerin yada çıkarların yoksa. Okyanusda güç göstermek alan kapatmak niyetin de yoksa uçak gemisi gereksiz masraf hemde büyük masraf.
Biz deniz aşırı görev yapan bir ülke değiliz. Bize gelebilecek potansiyel tüm tehtitler çevre ulkeler ve çevre denizlerden gelebilir uçak gemisi demek gezebilir bir askeri üs gibidir. Tamamen kaynak israfı olabilecek bir proje çünkü senin bu üssü aktif tutabilmen için çok büyük bir askeri bütçe vermen gerekicek
Sizin bu kafanizla bizden bi cacık olmaz
Kime karşı kullanacağız gerçekten bunu? Yunanistan diyecekseniz eğer onun için uçak gemisine ihtiyaç yok, izmirden kalkmak yeterli. Seçime yakın gaz almak için söylendiğini düşünüyorum.
Okyanuslarla ilgili projelerimiz yok sınırımız yada sömürgemiz de yok. Uçak gemisi hem masraflı hemde gereksiz olacak. TCG Anadolu yeterli bir gemi. Uçak gemisinden önce donanmanın sayısı arttırılmalı denizaltı sayısı da arttırılmalı
Seçim tahmin ettiğimizden daha yakın galiba.
Allah yar ve yardımcınız olsun
Turkiye zaten dogal bir ucak gemisi. Uc tarafi denizlerle cevrili kara parcasi olan ulkemize ucak gemisi gereksiz.
Türkiye olarak denizaşırı hedefler koyarız, oralardaki çıkarlarımızı korumak için uçak gemimiz bile yok, macera aramayın derler. Uçak gemisi yaparsın Türkiye’nin denizaşırı toprakları yok ki ne için kullanacaz bunu derler. Hiçbirşey olmazsa iha siha sattığımız gibi başka ülkelere uçak gemisi yapıp satarız, bu projenin Türk tersanelerine kazandıracağı bilgi-tecrübe bile tek başına yok sayılamayack bir faydadır. Kim bilir belki Türkiye Cumhuriyetinin sizin fındık beyinlerinizin kavrayamayacağı hedefleri olabilir. Bugün Türkiye’ye siz şunu bunu yapmayın diyenlerin kendi ülkelerinde neler yaptıklarını araştırıp okuyun. Denize hiç kıyısı olmayan ülkeler başka ülkelerden liman kiralayıp Deniz Piyadeleri eğitiyorlar.
ilk defa mantikli yorum yapan bir insan herseyi ureten bir ulke olmak sozu gecen. bir ulke olmak demekdir
olmayan f35 leri kaldırırız artık.
“milli muharip ucak”
Uçak gemisi gerekli değil.Türkiye’nin denizaşırı sömürgeleri yok.Çıkarlarını koruması gerekecek denizötesi kavga ettiği ya da boyun eğdirmek istediği ülke de yok, çünkü biz herkesle kardeşiz.Etrafımızdaki ülkelerle sorunlarımız oluyor ve olacak, bunun için de uçak gemisi gerekli değil, dünyanın en güçlü ordularından birine sahibiz., ordu yeter. Uçak gemisini ne yapacağız? Güçlüyüz mesajı mı vereceğiz? Kime? Niye? Sadece yüzdürmenin maliyeti yıllık 1-2 milyar dolar. Bunun yanında uçak gemisini korumak için gerekli muharip gemilerin yapımı, maliyeti hariç. Kaldı ki, uçak gemisi günümüzde AÇIK HEDEF. Denizden değil, karadan, havadan fırlatılan füzeler havaya uçurmaya yeter. O füzeleri artık biz de üretiyoruz. Harpoon füzelerinden çok daha güçlü olan ATMACA füzelerimiz var. Uçak gemimiz vurulursa çok büyük kayba gireriz ki, buna hiç gerek yok.Asıl odaklanmamız gereken HİPERSONİK füzeler olmalı artık. Dünyada 3 ülkede var.Rusya, çin ve raytheon firmasının daha yeni testlerini yaptığı ABD. Gücümüzü füze üretimine yöneltmeliyiz.
Tūrkiyenin gōlgesel gūçten kūresel gūce geçmesi için envanterinde en az 4 tane uçak gemisinin olması gerekir. Ne kadar deyişik gōrūnūşlū uçak gemisi yapılırsa o kadar caydırıcı olacaģna inanıyorum
Tūrkiyenin bōlgesel gūçten kūresel gūce geçmesi için envanterinde en az 4 tane uçak gemisinin olması gerekir. Ne kadar deyişik gōrūnūşlū uçak gemisi yapılırsa o kadar caydırıcı olacaģna inanıyorum. Şimdi her mūslūman Tūrkūn anlaması gereken şey Tūrkiyenin deniz ōtesi irtibatları būyūyūp gelişiyor. Tabii bunun arkasında būyūk planlar vardır. Biz sadece TURAN birliģni kurmuyoruz anlayacaģın!!!! Ve bunun için bu yeni dūzeni koruyabilmek için bu 4 uçak gemisine ihtiyacımız olacaktır.