IFPI ne istiyor?
IFPI yaptığı açıklamada; korsan müzik paylaşımını engellemenin internet servis sağlayıcıların elinde olduğuna ve paylaşım programlarını kısıtlamak gibi temel çözümlerin bile müzik piyasasını yeniden canlandırmak için ciddi adımlar olabileceğine inandıklarını bildirdi.
Çözüm üretimi konusunda da hızlı davranılmasını isteyen IFPI “aylarca beklemeyeceğiz, birkaç haftaları var” diyerek sağlayıcıları ellerini çabuk tutmaları konusunda uyardı. IFPI’ın bir diğer çözüm tavsiyesi ise ağ üzerinden müzik paylaştığı tespit edilen kullanıcının internet bağlantısı kesilerek yaptığından bezdirilmesi.
Eşek Hapsoluyor!
Bu sefer başarırlar mı?
Bu bildirgenin İngiltere’de büyük yankı uyandıracağı kesin ancak başarı sağlanıp sağlanamayacağını görmek için bir süre beklememiz, müzik cd’lerinin satış rakamlarını takip etmemiz gerekecek. Yine de bu radikal çözümün sonuçları bile belli olmadan diğer ülkelerin müzik endüstrileri tarafından da taklit edilmeye çok uygun.
Türkiye’de durum ne olur?
Türkiye’nin tek internet servis sağlayıcısı (özel kuruluşların da ondan satın aldığını düşünerek) Türk Telekom’ken durumun ne olacağını şimdiden kestirmek zor. Ama internet üzerinden paylaşım Türkiye’deki bürokrasi sayesinde daha uzun yıllar sürmeye müsait gibi gözüküyor.
Bilgi için: IFBI
Yazar: Güçlü Aydoğdu
SDN – http://shiftdelete.net
Paylaşım esastır, müzük dahil…
Turkiyede bisi olmaz ama İngıltere’dekı sonucları merak ettım sımdı bakalım durum ne yı gosterecek eger basarı saglanırsa bır cok ulke yaptırıma gıder. Undersel-2003
bürokrasi ilk defa işe yarasın o zaman!!
ÖZGÃœRLÃœK, HEMEN ŞİMDİ!!!
eşşek hapis değil sucuk olacak 😛
Keşke kalksa da interneti tam anlamıyla kullanabilsek insanların emeğini 0 liraya satın almasak…
Aslında bu konu hakkında bizim için’de iyi olur düşüncesindeyim. Bir albümü beğenip değer vermek, gidip parası ile CD/kaset almak daha mantıklı geliyor bana ..
Gayet mantıklı. Bunu istemek en doğal haklarıydı.
Servis sağlayıcıların bunu istenmeden durdurması gerekirdi. Teknolojik olarak çok zor bi şey değil.
Hiç bir halt yiyemezler
Kimse cd’ye kasete para vermezse sanatçılar niye kaset çıkarsın ki?. Bence doğru bir yaklaşım. Dinlemek isteyen verir parasını alır. Ama Türkiye’de farklı. Bizde korsan cdciler var onlara nasıl çözüm bulcaklar…
Bu ne ya ne ayak
Nekadar saçma internet demek özgürlük demek sınırsız paylaşıma devam gerisi hikayee
Keşke Türkiyede de boyle bir uygulamaya geçilebilse.. Telekom tarifelerinde gozle gorulur bir indirim olur
paylaşım nasıl engellenebilir ki….
adam birlinkle bütün albümü gönderiyo ……
illa pyaşım programı kullanmaya gerek yok…
neyse sanatçılarda 8-10 liraya satmasınlar ürünlerini.
alt tarafı 30 kuruşluk CD :)))
Neden herkes bu programlara mp3 paylaşım tarafından bakıyor. Bu programların engellenmesi veya bu programlara ceza verilmesi tamamen yasa dışıdır.
Çok iddialı bir söyle değilmi. Birde şöyle düşünün ben internetten kendi yaptığım müziğin Türkiye çapında duyulması için bir paylaşım programını kullanıyorum. Aynı sanatçıların albümlerini dağıtmak için dağıtım şirketlerinin karayollarını kullanması gibi.
Şimdi düşünün aynı kara yolunu hem korsan cd satan kişiler kullanıyor hemde yasal. Bir deneyelim bakalım. Karayollarını CD satan tüm şirketlere kapatalım. O zaman ne tepki verirler.
İnternet için farklı bir şey düşünmek aptallıktır ve tamamen hukuk dışı, özgürlük dışı birşeydir. Burada aslolan kolluk kuvvetlerini görevidir.
Nasıl mı? Mesela korsan CD için nasıl polis denetlesin ve baskınlar yapsın diyorsanız yasadışı bir yolla mp3 paylaşımının önünede paylaşımı yapan kişileri tek tek bularak geçmeleri gerekmekte.
Hiçbir servis sağlayıcısını engellemek için çabalamaya zorlayamazlar. Bu karayolları genel müdürlüğüne karayolunu kullanan korsan CD satıcıların bul demeye benzer. Bu ne kadar abes ise paylaşım programlarını engellemeye çalışmak ve servis sağlayıcıları bu tür tedbirler almak için zorlamakta o kadar abes.
Ya ben bu programlar vasıtası ile tamamen yasal dosyalar paylaşıyor isem. Şimdi kim benim bu hakkımı engelleyebilir. Hangi hukuk kuralı bunu emreder.
Bu olanları düşününce aslında bunların tamamen zengin müzik endüstrisinin biraz daha zenginleşmek için gücünün kullanmasından ibaret olduğunu düşünmekteyim.
Yoksa zaten bir albüme para verip almayan ve mp3 indiren biri zaten albüme para ayırıp alamayacağı için bu müzik endüstirisi için bir kayıp ifade etmemektedir.
Aslolan müzik endüstirisinin bize aynı müzik parçasını tekrar tekrar almaya zorlamasıdır. Cep telefonuna indirmek için ayrı para öde. Bilgisayar için ayrı para öde. Yasal mp3 için ayrı para öde. Ãœstelik yasal mp3’ünün kopyasını alamayacağın için silinirse bir daha satın al ve bir daha para öde.
Bir bu açıdan bir düşünün özgürlüğü engelleyenler ne kadar haklı.
Bu arada bu yazımdan sakın korsan mp3 kullanmanın mazeretleri olduğu sonucunu çıkarmayın. Sonuçta herşey yasalar ile çözülecektir. Yasalar karşısında o an ne yasadışı ise ona uymak gerekir. Ama haklarımızıda savunmamız gerekir.
işlerine gelince özgürlük,
canları yanınca istemezuk.
bu korsanlığın kökeni atası soyu sopu bu millet zaten. gemi korsanlığı yapanlar bunlar değil mi? ne fark var iki korsanlık arasında.
Arkadaşlar en kötü ihtimalle ne olur. şöyle bir düşünün. müzikler, proğram olmadan da paylaşılabilir. arkadaşlar arasında mail yoluyla dolaşır. ne olur; müzikler toplu(albüm) olarak değilde tek bir parça halinde yayılır. (artık bir çok mail sağlayıcılar 2-3 GB büyüklüğünde alan verebiliyor.) İnternet servis sağlayıcılar ona da engel olamazlar. (gerekirse dosya uzantıları değişir.) bence çözüm yollarından biride (bir çok çözüm yolu var.) müzik şirketlerinin kendileri bir paylaşım ağı oluşturup. müziklerini kendileri çok uygun bir fiyattan paylaşıma açmalı. yada internet servis sağlayıcılarıyla anlaşıp son kullanıcılara bunu yansıtmadan aralarında fiyat konusunda anlaşabilir. ne bileyim nasıl biz internet için sabit bir ücret ödüyoruz. internet sağlayıcılarda belirli bir ücret ödeyibilir müzik şirketlerine. daha bir çok yazacak şey var ama yeri burası değil birde konu uzun bir konu.
hiçbirşey Yapamazlar …
forumr.com da böle ysaklandı