Başı beladan kurtulmayan Meta’ya devasa dava!

0

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta, geçtiğimiz günlerde ABD’de rekabet suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Teknoloji devinin WhatsApp ve Instagram’ı kaybetmesiyle sonuçlanabileceği belirtilen söz konusu dava devam ederken; Meta’ya bir kötü haber de İngiltere’den geldi.

İngiltere’de bir hukuk bürosu, kullanıcı verilerini rekabete aykırı bir şekilde toplayıp işlediği gerekçesiyle Meta’ya dava açtı. Rekabet hukuku uzmanı Dr. Liza Lovdahl Gormsen’in öncülük ettiği ve hukuk firması Innsworth tarafından finanse edilen dava, Meta aleyhinde sonuçlanması halinde şirket 2,3 milyar Sterlin (3,2 milyar Dolar) tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Bu arada Meta, WhatsApp ve Instagram’ı kaybedecek mi?

44 milyon Facebook kullanıcısının verilerini istismar etti

Rekabet hukuku uzmanı Dr. Liza Lovdahl Gormsen, davanın detaylarını The Guardian ile paylaştı. Meta’nın, Facebook’a üye olurken kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmediğini, ancak üye olma karşılığında kullanıcı verilerini iş ortaklarıyla paylaştığını söyleyen Gormsen, bunu İngiltere’deki Rekabet Yasasının ihlali olarak yorumladı.

Facebook

Meta’nın kullanıcılarıyla tamamen orantısız bir ilişkisi olduğunu sözlerine ekleyen Lovdahl Gormsen, Meta’nın Facebook kullanıcılarına hiçbir tazminat ödemeden kişisel verilerini kullandığını belirtti. Gormsen, kullanıcılar Facebook’a üye olurken karşılarına çıkan şart ve koşulları okusalar bile verilerinin kullanıldığını anlamayacaklarını ifade ederek, Meta’ya dava açtı.

1 Ekim 2015 – 31 Aralık 2019 dönemini kapsayan dava, olumlu sonuçlanması halinde Meta kullanıcı başına tazminat ödeyecek. Bu tazminatın miktarını da davayı görüşen Rekabet Temyiz Mahkemesi belirleyecek. Liza Lovdahl Gormsen’in 2,3 milyar Sterlinlik tazminat davası ise Meta’nın Facebook kullanıcılarına verdiği zararın bedeli olarak isteniyor.

Meta cephesinden davaya tepki

Bir Meta sözcüsü, The Guardian’a yaptığı açıklamada davaya tepki gösterdi. Sözcü, rekabet hukuku uzmanı Lovdahl Gormsen’i üstü kapalı yalanladı. Facebook kullanıcılarının, verilerinin nasıl işlendiğiyle alakalı kontrole ve bilgiye sahip olduğunu ifade etti.

Meta sözcüsü, “İnsanlar bizim hizmetlerimizi seçiyorlar. Çünkü onların hayatına değer katıyoruz. Kullanıcılarımız, Meta platformlarında hangi bilgileri kiminle paylaşacakları konusunda kontrole sahipler. Bunu yapmalarına izin veren araçlar oluşturmak için büyük yatırımlara imza attık” ifadelerini kullandı.

Peki ya sizler Meta’ya bağlı platformların kullanıcı gizliliğine önem verdiğini düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version