İngiltere, insansız savaş uçağı yapmayı başaramadı!

15

İngiltere, uzun bir süredir insansız uçak geliştirmeye çalışıyor. Fakat bugün itibariyle yalnızca tasarım aşamasında kalan bu projenin iptal edildiği açıklandı. Bu durumda son dönemde Türkiye ile Savunma Sanayii alanında yakınlaşıldığını, hatta geçtiğimiz günlerde bizzat Savunma Bakanlarının Hulusi Akar ile görüşmek için geldiğini göze alırsak, İngiltere tarafından bir Bayraktar KIZILELMA hamlesi görebileceğimizi söyleyebilir miyiz?

İngiltere, Bayraktar KIZILELMA için harekete geçer mi?

İngiltere’nin uzun bir süredir kendi İHA, SİHA ve SİUS sistemleri üzerinde çalıştığı biliniyor. Türkiye ile de Savunma Sanayii alanında birçok proje yürütüyor. Örneğin BAE Systems, Milli Muharip Uçak için bazı konularda hem yardımcı oluyor hem de teknoloji transferi yapıyor.

Buna ek olarak yine İngiliz şirketi olan Rolls-Royce, yalnızca otomobil değil, Eurofighter Typhoon, F-4 Phantom, F-35A/C ve F-35B gibi jetlere motor yaptığı için öne çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin hem MMU hem de MİUS tarafındaki motor açığını oldukça hızlı bir şekilde kapatabilir.

Havan taşıyan SİHA, TSK envanterine girdi!

Ayrıca İngiltere’nin geçtiğimiz yıl içerisinde Bayraktar TB2’leri yakın markaja aldığı ve görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Zira şu anda potansiyel alıcılar listesinde yer alıyor. Buna ek olarak, Türkiye’nin de Queen Elizabeth sınıfı uçak gemileriyle ilgilendiği, hatta önümüzdeki yıllarda yerli imkanlarla yapımına başlanacağı biliniyor.

Dolayısıyla İngiltere ile Bayraktar KIZILELMA isimlerini yan yana koyabiliriz. Fakat olası bir senaryonun ancak işbirliği ile birlikte gerçekleşeceğini belirtelim. Zira İngiltere dışarıdan bir ürün almak yerine kendi teknolojilerini de kullanabileceği bir ortaklığa daha sıcak bakıyor. Zaten F-35 projesine de bu nedenle dahil oldu.

Üstelik birden fazla ülkenin ve kurumun katılımı ile yapılan projelerin hem maliyeti daha uygun oluyor hem de ortaya çıkan sonuç daha iyi oluyor. Özellikle önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu tip insansız savaş uçaklarının 5. nesil olarak bahsedilen radar görünümü düşük jetlerin yerini alacağını düşünürsek çok ülkeli bir katılım herkesin yararına olabilir.

Bayraktar KIZILELMA özellikleri:

  • Uçuş süresi/ Havada kalış süresi: 5 saat
  • Maksimum kalkış ağırlığı: 6 ton
  • Operasyonel irtifa: 35 bin+ feet
  • Görev yarı çapı: 500 NM (deniz mili)/ 900+ km
  • Seyir hızı: 0.6 Mach (gelecekte 0.8+ Mach ve 1.2+ Mach hızlara çıkabilir)
  • Faydalı yük kapasitesi: 1500 kg (dahili silah istasyonları ile)
  • Yüksek manevra kabiliyeti
  • Otomatik iniş-kalkış ve seyir
  • Düşük radar izi
  • SATCOM haberleşme
  • Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış
  • AESA radarı

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

15 YORUMLAR

  1. Gercekler normları bozar.
    %100 yerli jet motorunu daha becerememişken şimdi daha öncelikli olarak “RAMJET” daha öne çıktı.
    Kısaca güncelin önceliği bir anda havadaki savaş platformları yerine hipersonik taaruz ve önlenmesi oldu.
    Şu anda savaş ortamında hipersonik taarruzu ve önlenmesi kabiliyetine sahip olmak bütün argümanları geçersiz ve gereksiz kılmıştır

  2. Bence isim doğru ama KIZILELMA değilde REDAPPLE TR olsa dah iyi reklam olurdu. Hem dünya genelinde herkez inğilizceyyi biliyor hemd merak uyandırdı sosyal pazar açısından

  3. Kazanan kazandan ziyade yüksek ülke menfaati göz önünde bulundurulmalıdır. IHA/SİHA sistemlerinde Dünya Capindayiz.
    Gelecek insansizda. Ve fuzelerde. Sırlar var. İngiltere önemli bir Ülkedir.

  4. Kazanan kazandan ziyade yüksek ülke menfaati göz önünde bulundurulmalıdır. IHA/SİHA sistemlerinde Dünya Capindayiz.
    Gelecek insansizda. Ve fuzelerde. Sırlar var. İngiltere önemli bir Ülkedir..

  5. Zaten milli jet ve uçak motorumuzu yapmaya başlamadık mı şu anda testleri devam etmiyor mu? Neden İngiltere’den motor alıyoruz neden Birleşik Arap emirliklerinden teknoloji transferi alıyoruz tb2’yi yapabilenler yazılım konusunda bunları yapamaz mı?. Amerikan İngiliz İsrail ve Birleşik Arap emirlikleri itlerinin teknolojilerine ihtiyacımız var mı. Bunların hepsi de elimizdeki yazılım ve teknolojiyi elde etmek ve anlayabilmek için geliyorlar lütfen dikkatli olalım ve her şeyi %100 kendimiz yapalım.

  6. Osmanlıyı yıkıp parçalayan ve dünya hegamon gücü olan ve şimdi bu vasfını amerikadan tekrar almak isteyen bu kibir ve şımarıklar ülkesine yüzyıllar sonrası ilk defa önderi olduğumuz bu teknoloji now hawn nını vermeyelim. Yüzyıllarca dünyadan kasalarına akıttıkları O kıymetli paracıkları ile bizden hazır mamül satın alsınlar.tıpkı bizden kaçırdıkları kıl keçisi ve tavşanların tüyleri ile şetland ve yünlü kumaşlar gibi.yada perudan aldıkları alpaka,hindistandan ipek e yaptıkları gibi.bedel ödemeyi ÖĞRENECEKLER.

  7. Dünyada Yerli üretimin olacak adı
    *ŞAHİN* olsa keşke… ingilizce olsa dünya tanısa demişsin çok saçma… kendi ürettigin değeri dünyaya çapında tanıt ki Dünya Türkçe öğrensin Rabbim devletimize ve Milletimize zeval vermesin Dosta güven düşmanı titreten teknoloji ve bilim dalında ilk buluşlar ihsan eylesin inşaallah … Topyekûn Amin dilde söylenir gönülde mühürlenir Arşa ulaşır C*@TR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version