Ülkemizde Savunma Sanayii yatırımları ve dünya kalitesinde üretim yapan şirket sayısı her geçen gün artıyor. Bugün ise Gebze Teknik Üniversitesi DronePark’ta geliştirilen ve Fly Bvlos Technology ile Maxwell Innovations ortaklığı ile üretilen JACKAL İHA İngiltere’ye ihraç edildi. İşte JACKAL İHA özellikleri…
JACKAL İHA özellikleri
Türkiye ile İngiltere arasındaki Savunma Sanayii işbirliği giderek artıyor. Tabii bununla birlikte devlet düzeyinde yapılan anlaşmalar özel sektöre de pek çok imkanın kapısını aralıyor. Bu doğrultuda Fly Bvlos Technology ile İngiliz Flyby Technology arasında yapılan anlaşma çerçevesinde ilk etapta 5, toplamda ise 50 adet JACKAL İHA İngiltere’ye ihraç edilecek.
JACKAL İHA tasarımı ve özellikleri ise aslında bizlere Bayraktar DİHA platformunu anımsatıyor. Çünkü her iki hava aracı da dikey iniş kalkış yapabiliyor. Fakat JACKAL’a baktığımızda İHA kanatlarına sahip helikopter benzeri bir yapıda olduğunu görüyoruz.
JACKAL’ın dikey iniş kalkış yapmasını sağlayan 8 adet pervanesi olduğunu görüyoruz. Bunlar 2’şerli bir şekilde aracın 4 köşesine konumlandırılmış durumda. İniş ve kalkış gerçekleştikten sonra ise uçaklarda olduğu gibi yatay bir şekilde hareket edebilmesi için de 2 adet türbinli motoru bulunuyor.
Fly Bvlos Technology tarafından paylaşılan özelliklere baktığımızdaysa bu İHA’nın yaklaşık 130 kilometrelik bir menzili olduğunu görüyoruz. Azami yük taşıma kapasitesi ile 15 kg kadar. Yani Bayraktar DİHA’da bulunan elektro optik kamera ve lazer işaretleme benzeri sistemler kullanılabilir. Tabii askeri amaçlar dışında da gözetleme ve çeşitli görevleri yerine getirebileceğini belirtelim.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Kaça satmışız
can çıkar huy çıkmaz 🙂 babamın da 40 yıldır sorduğu bu, kaça satıyorsunuz, şu para. peki ne satıyoruz? hiç bir fikri yok :))) yazılım diyeyim ben size, siz anlarsınız.
Hacı işin gücün para…
Yani İngiliz mühendisler yapamadı bizden mi alıyorlar. Geerçekten çok garip bir satış.
Ingilizler sigorta disinda ne üretiyor ki ingilizler üretemedi diyorsun
Rolls Royce arabaları, motorları ,trenler hepsini yapan İngilizler …cahil cahil konuşma
İngiltere’nin Tempest 6. Nesil savaş uçağı projesi inanılmaz iddialı. Bu projeye Türkiye’nin de katılması konuşuluyor. TFX için de ingiliz malı EJ-220 motorları gündemde
Son teknolojik sistem dronu üretmek yerine kur farkıyla en az 10 kat daha ucuza mal etmişlerdir.dünya için güzel pazar olabiliriz daha çok satış yaparız umarım alan mutlu satan mutlu
kur farkıyla daha ucuza gelmiyor ,onlar kendi üretse de ucuza gelir bilip bilmeden yorum yazmayın lütfen.
Bi şey bilmiyon atıp tutuyon millete kero mercedes bile bu devirde üretmeyip renodan alıyor bazı parçaları.birde bizim ürünlerimiz son teknoloji ve emsallerinden kat kat ucuz dış ticaret yapıyoruz işin içindeyiz gardaşş
Sana kaç lazım
5 adet için 1250 dolar
5 adeti 1250 dolara (28 bin tl)al. Gel bi de göbek at.
Elin refah içinde olan İngilizi yapamadı bizden aldı he bravo onlara komik bir durum .
İlk 5 ine 1.250.000 dolar denmişti başka bir kaynakta. Toplam da 12.500.000 dolarlık bir satış. Ülkemiz için iyi. Avrupa’da bu fiyata ARGE sini bile çıkaramazlar. Umarım emeğimizin karşılığıni aldığımız günler uzak değildir…
Eline diline saglik ,aynen dedigin gibi ….
Çocuklarına almışlardır. Bayram hediyesi olarak yani.
Biz yapabiliyorsak ingilizlerde yapabilir. Bizden almalarının bir sebebi olmalı. Ya ucuz ya kestirmeden kopya çekiyorlar yada bunları alarak başka bir plan için jest yapıyorlar. Osmanlının yıkılmasının sebebi suudiarabistanda vehhabiliği çıkaran yayan türk düşmanlığını yayan bu kafirler. Hangi taşı kaldırsan altından hala ingiliz çıkıyor
Bir derede iki kurbağa kavga ediyorsa , oradan uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir..
Drone konusunda bir ivme yakalandı.Bunu çok önemsiyorum.Başarılar diliyorum.
Çok doğru ,biz her teknolojiyi çok da iyi yapabiliriz , fakat tarihten gelen ve teknolojiyi yapamayacağımız konusundaki içeriden ve dışarıdan desteklenen aşağılık duygusu , icat çıkarma deyimi bizi aşağıya çekiyor .
Yüksek teknoloji için iyi bir eğitim şart.
Selçuk Bayraktarı bu konuda tebrik ediyorum. Gebze Üniversitesi de diğer üniversitelere örnek olmalı , bu konudaki bürokratik engelleri aşabildikleri için tebrik ediyorum.
Sözün özü
Türk mühendislerine ne kadar yatırım yaparsan o kadar gelişirsin