Bilim insanlarından oluşan ekip, inşaat sektöründe devrim yaratabilecek yeni bir yapı malzemesi geliştirdi. Empa (İsviçre Federal Bilim ve Teknoloji Laboratuvarı) ve Slovak Teknoloji Üniversitesi’nden malzeme bilimcileri, yalıtım yetenekleriyle dikkat çeken bir malzeme olan cam tuğla geliştirdi.
Cam tuğla inşaat sektöründe tasarruf sağlayacak
Tuğla, silika aerojel granülleri kullanılarak oluşturulmuş, yarı saydam ve termal yalıtım özelliklerine sahip bir yapı malzemesinden oluşuyor. Bu özellikleri sayesinde, inşaatlarda aydınlatma ve ısıtma maliyetlerini azaltmak mümkün olacak.
Aerojel cam tuğla, görsel konforu artırmanın yanı sıra güneş ışığını artırarak ve yapay ışık kullanımını azaltarak ısıtma maliyetlerinden tasarruf edilmesine de yardımcı olacak. Empa araştırmacısı Jannis Wernery ve ekibi, yeni malzemenin inşaat sektöründe çeşitli uygulamalara olanak sağlayacağını belirtiyor.
Bakan Kurum’dan inşaat faaliyetleri ile ilgili açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen şehirlerdeki inşaat faaliyetleri ile ilgili açıklama yaptı.Özellikle ofisler, kütüphaneler ve müzeler gibi yüksek gün ışığı penetrasyonu gerektiren mekanlar için ideal olan bu inşaat malzeme, aynı zamanda parlama koruması ve mahremiyet sağlama özelliklerine de sahip. Aerojel, hafifliği ve yalıtım özellikleriyle bilinen bir malzeme ve uzay teknolojisi de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılabiliyor.
Kullanım alanları artacak
Araştırmacılar, bu malzemenin doğrudan inşaat yapımında kullanılmasıyla ilgili umutlarının yüksek olduğunu belirtiyorlar. Bu gelişme, inşaat sektöründe çevre dostu ve enerji verimli malzemelerin kullanımının artması yönünde önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.
İlerleyen dönemlerde, cam tuğla ve benzeri inovatif malzemelerin daha geniş çapta kullanılmasıyla, yapı sektöründe sürdürülebilirlik ve verimlilik açısından önemli iyileştirmeler sağlanabilir. Bu tür yenilikler, hem çevresel hem de ekonomik açıdan olumlu etkiler sağlayarak inşaat endüstrisindeki standartları dönüştürebilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Harika olmuş. Bol ışık alan mekanlar. İnsan psikolojisi için önemli.
60-70 yıldır dekoratif olarak var olan bit sistem
pimapenler kısmen de aynı kategoride yer alabilir
görsel olsa daha iyi olurdu
galiba normal tuğla şeklinde çift veya üç katmanlı olacak.
Özben olarak seramik köpük ürettik üniversitede de tüm testleri yapıldı İtalya’ya Almanya’ya gönderdik adamlar hayran kaldı fiyatı pahalı olduğu için satamiyoruz fabrika geçici olarak kapatıldı dünyada bu üründe öyle olur işsiz kalan emekçiler olur o kadar dünya döner
Sıva istemez boya istemez daha ne olsun
Sanki yeni bir buluş yıllardır kullanılan bir mamul her rengi var piyasada
Harika bunu hep hayal etmiştim yapanın yüreğine ve aklına sağlık
Zaten yok muydu ki?
Ayrıca tuğlaların maliyeti düşük diye tercih ediliyor gibi düşünüyorum. Bu cam nasıl olur da tuğlanın yerini alabilir ki?
He, sudan ucuz diyebilirseniz, ülkemizin dört bir yanını bununla inşa edebiliriz tabi ki
Binaya ekstra yük getirir cam tuğladan ağirdir
İnsanlık tarihi için küçük, inşaat sektörü için maliyetli bir malzeme gibi görünüyor pratik birşeyler bulunsa ve genele yayılsa daha güzel olur.
CAM TUĞLA ne değişik hayret şimdiye kadar hiç kimsenin aklına gelmemişti 🫨😲🤣😄 Yıllardır kullanılan bir şey !!!!
Ayrıca tuğlaların arkasına güneşten elektirik üretim düzeneği de konulabilir
Penetrasyon nedir ulan? Ne çok seviyorsunuz be gavurun kelimesiyle yazıp çizmeyi? Kafalar gavur gibi hayatlar gavur gibi… Dil de gavurdan oluyor tabi
HELAL
Saten vardı binaların aydınlatma bölümlerinde kullanılıyordu.ilk çıkmış gibi birde haber yapıyorlar 19/19 ve 9 cm kalınlığında cam tuğlalar Erzurum bakü ceyhan boru hattı pompa istasyonlarında yaptık.
Isı geçirme katsayısı ın makul seviyede olması lazım ve uygulama olarak eklemeli, geçmeli bir montaj sistemi olmalı. Mevcut cam tuğlaların montaj işçiliği zor.
Yüzde yirmilik kesim kına yaksın
Isınma için evet ama yaz sıcağında içerde durulmaz
Yabana geliştirene bulana Allah kuvet versin
34 yıldır Danimarka’da yım ben bu ülkeye geldiğim günden beri bu cam tuğla vardı hallada var habermi bu şimdi 🤔
Bahsedilen aynı tuğla değil mevcut tuğlalar camdan olanlar ısıyı geçirir
Ya birr gidin işinize güya haber yapiyorsunuz
El alem boyle para kazandiran insanligin yaşaminı kolaylaştiran seylerle ugrasir bulur insanligin hizmetine sunar bizimkiler gereksiz seylerle ugraşır.
Yorum yapan arkadaşlar mevcut cam tuğla ile karıştırmasın bu ürünün sadece görünümü cam tuğlaya benzemekte ,Silika jelden mamül bir ürün esnek hafif ve ısı iletim katsayısı çok düşük bir malzeme yazın sıcaktan kışın soğuktan ,yarı şeffaf ve oldukça hafif bir malzeme
Boşuna ellerinizi yormayın anlamazlar yazmayın
Ahhhahha….
Çok iyiymiş,insanlığa hayırlı olsun,diyelim ozaman.
Depremde sallantı da sıkışınca hep patlar diye düşünüyorum.
bizim ülkemizde zaten var 90 lı yıllardan bu yana kullanılır bunu bizim ülkemizde olması bukadar abartılmıyor el boku size tatlı geliyor
okuyun önce okuyun.
Zaten kullanımda olan bir ürünü aerojel teknolojisi ile hem hafifletmişler hem de izolasyon sağlamışlar. böylece binaya yük olmayan estetik ısı izolasyonlu bir ürün elde etmişler..
Aydınlatılması gereken hususlar var …cam tuğla daha çok iç mekanda bölmelerde ve
Dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor.. taşıyıcı olarak kullanılması çok enteresan geldi..
Bu cam tuğla daha öncede sovyetler birliğinde üretilmişdir yeni deyil sadece sovyetler banyo tualetlerde kullandı sovyetler bu malzemenin kullanım alanını genişetebilmedi
Holandada 25 senedir kulaniliyor ne devrimi seviyorsunuz abarmayi
Maliyet önemli. Teknoloji güzel ama maliyetli olması gerekir
Maliyeti önemli. Kuşkusuz harika bir teknoloji. Ancak ucuz olması lazım kullanımının yaygınlaiması için.
Bu yeni bir şey değil hollandanın soest şehrinde diyanet fatih camisinde 13 sene önce cam tuğla kullanıldı.
Güneşten aldığı isiyla mercek haline dönüşür o camlar sonra evde ne varsa yakar sonuç ev kül oldu 😁😁
Eksik bilgi, önemli bir özelliği ilk defa üstündeki yükü taşıyabilmesi.
Süper aerojel müthiş bir ürün
Özellikle Erciyes yöresinde çok olan yöresel ismi bims kumu olan ponza nın eritilerek ki erime derecesi de düşük kullanılarak tuğla yapılır. Şuan biriket imalatında kullanılmakta döküm esnasında hava tazyikine maruz bırakılarak cam yününden biraz ağır bir tuğla elde edilebilir. Selamlar
Biz fiyata bakarız
Bunun kullanımda olabilmesi için kablosuz elektrik internet su v.s olması lazım o kadar tesisatı nereye sağlayacaklar
Başlık yanıltıcı. Cam değil bu. Çoğu da okumadan yorum yapmış