İnşaatta plastik tuğla dönemi! Çelik kadar sağlam

117

İnşaat sektörünün yeni gözdesi plastik tuğla, üstünden buldozer geçse de ‘bana mısın’ demiyor! Plastik kirliliği dünyamızı tehdit etmeye devam ederken, ülkeler bu sorunu çözmek için yaratıcı yöntemler peşinde. Neyse ki, bazı şirketler plastiklere yeni bir anlam kazandırarak bu kirliliği azaltmayı kafasına koymuş. Kanada merkezli Plaex şirketi, plastik atıkları dayanıklı yapı tuğlalarına dönüştürerek bu alanda lider olmak istiyor. Peki plastik tuğla ile apartman yapılabilir mi?

Plaex, plastik atıkların yüzde 90’ını kullanarak neredeyse yok edilemez plastik tuğla üretiyor. Bu tuğlalar, bir buldozerin gücüne bile dayanabiliyor. Instagram kullanıcısı Eagle Eye tarafından paylaşılan bir videoda, bu tuğlaların nasıl yapıldığı ve neden bu kadar dayanıklı olduğu anlatılıyor.

Plastik tuğla üretimi

Videoda verilen bilgiye göre, inşaat sektöründe kullanılan bu plastik tuğlaların basit tasarımı sayesinde, montaj sırasında alet gerektirmiyor. İnşaatta kullanılan her bir plastik tuğla yaklaşık 2,3 kg ağırlığında ve standart tuğlalardan üç kat daha sağlam.

İnşaatta betona son! Tamamen ahşap binalar yapıyorlar

Plastik kirliliği, üretiminin artmasıyla birlikte günlük hayatımızda büyük bir sorun haline geldi. Üretilen plastiğin yüzde 79’u çöplüklere veya okyanuslara atılıyor ve sadece yüzde 10’dan azı geri dönüştürülüyor. Plastik atıklar, metan gibi gezegen ısıtıcı gazların salınmasına neden oluyor ve bu gazlar, karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir şekilde Dünya’yı ısıtıyor.

https://ares.shiftdelete.net/2024/06/insaat-plastik-tugla-donemi-video.mp4

Ayrıca, mikroplastikler besin zincirimize girerek sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yediğimiz yemeklere bulaşıyorlar. Plaex’e göre, inşaat sektörünün kullanacağı bu plastik tuğla hem yapı malzemesi hem de çevresel çözümler sunuyor. Bu tuğlalar, artan nüfus için uygun maliyetli konutlar inşa ederken atık miktarını da azaltıyor. Ayrıca, diğer şirketler ve markalar da plastik ambalajlardan vazgeçerek çevre dostu alternatiflere yöneliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce bu tür yenilikler gelecekte daha yaygın hale gelecek mi? İnşaatta plastik atıkların yapı malzemesi olarak kullanılması, diğer sektörlerde de benzer çözümler sunabilir mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın…

117 YORUMLAR

  1. 3-5 sene sonra plastik tuğladan yayılan partiküller kanser yapıyor diye başlarlar 🙂 Yok hava ısınınca yumuşama, erime oluyor tuğlalar arasında boşluklar oluşuyor yok soğuyunca çatlama oluyor v.s.

    • Herşeye Maydonoz kardeşim hiç ihtimal vermiyorum dediklerine. Günümüzde kullanılan tuğla ve gaz beton için geçerli dediklerinin bir kısmı ama plastik çok uzun ömürlü olur 500yılda bir değiştiririz artık

  2. Plastik atıkları doğaya zarar veriyor diye devlet poşeti paralı yaptı peki plastik zararlı kimyasal madde binalarda insanlara zararı olmayacakmi gelişmiş ülkelerin nasıl PVC kapı pencereyi icat edip 3upkelere sattigigibi bu tuglayida icat edip rant sağlayıp hem insansagligina zarar verecekler hemde para kazanacaklar plastik kansorejen birmadde

  3. Çok iyi bir fikir. Farklı bir kullanım senaryosu, hem dünyamızın geleceği, hemde plastik atıkların geri dönüşümü sayesinde ekonomiye katkı katkı sağlar. Plastik ürünlerin %99u kullan-at ürünler. Dünyamızı en çok kirleten ürünler. Bu çok iyi fikir. Geliştirilirse neden olmasın.

  4. Pişmiş kilden üretilen tuğla; insan sağlığını tehdit etmez dost üründür. Yine pişmiş topraktan imal edilen örneğin yemek gömeçleri gibi, tu testleri gibi sağlıkla kullanabiliriz…oysa uzmanlar plastik kullanımı için hayatınızda minimuma indirin tavsiyesinde bulunuyorlar..vesselâm..
    Dün
    Bugün
    Yarın
    Taş devrinden beri Tuğla…👍
    Herkese selâmlar 🫡

  5. Pişmiş kilden üretilen tuğla; insan sağlığını tehdit etmez dost üründür. Yine pişmiş topraktan imal edilen örneğin yemek gömeçleri gibi, tu testleri gibi sağlıkla kullanabiliriz…oysa uzmanlar plastik kullanımı için hayatınızda minimuma indirin tavsiyesinde bulunuyorlar..vesselâm..
    Dün
    Bugün
    Yarın
    Taş devrinden beri Tuğla…👍
    Herkese selâmlar 🫡

  6. Yangın için soranlara cevap : Ahşap gibi, odun gibi yanmaz. Üretim malzemesi basit plastik değil, sağlamlığı moleküller arası oksijen barındırmamasından dolayı. Yani yangına da dayanıklı 👍🙂

  7. İstanbul’da hali hazırda bunun üretimini yapan bir fabrika var. İsmini hatırlamıyorum ancak tesisi gezdim patent için uğraşıyorlardı 4 sene önce

  8. İnşaat’ta plastik tuğla geri dönüşümden yapılarsa genleşme sorunu ve sağlığa zararlı olma durumu olmazsa işe yarayabilir ancak maliyet orantılı tercih olacak örnek Yutong şuan tuğla’ya göre pahalı olduğundan tercih sebebi plastikte tuğla ile rekabet edebilecek’mi ? ve öteki koşular sebebi ile tercih edilir hale gelecekmi Plastik ve ahşap inşaatta çok tercih edilen ürünler değil yangın ve maliyetten dolayı

  9. Yanma tehlikesi ve ısıl süreçteki akışkanlık ile uçucu bileşimlerden kaynaklı sağlık sorunları incelendimi?
    Maliyet kıyaslamasıda yok ortada.

  10. Bir yangın esnasında durum ne olur, onu görmek lazım. Biz bir deprem yaşadık, böyle bir felakette nasıl sonuçlar doğurur? Aşırı sıcak iklimlerde gaz salınımı ne olur?

  11. Yanıcılığı gözön0ne alındığında, konut için olmasa bile farklı amaçlarla inşa edilecek yapılarda kullanılabilir, misal depo amaçlı yapılar, şantiye yapıları, kulübeler, garajlarda bölme duvar yapımı vs..vs., yalnız yangın riski fazla olan ve içinde insanların 24 saat yaşayacağı yatıp kalkacağı konutlar için riskli olur.

  12. Umarım plastik atık sorununu çözeceğiz derken daha büyük dert açılmaz dünyanın başına.eğer başarılı ise büyük kurtuluş büyük dert

    • Ya ne boş yorumlar yapılmış yok kanser yok yangın yok turşu bidonu arkadaş sizin evin tuglaların üstünde ne var sırtınızı tuğlayami yasliyoniz üstünde kalın sıva var sonra ince sıva var sonra alçı sıva var üstünde boya var geneli bu şekildedir bunu düşünen üstüne yalıtımı düşünecektir ayrıca dış sese yalıtımı yaz kış yalıtımı bunlardan bahsedin plastik diyip geçmeyin zararı elbette var porsiyon olarak kemirmiyeceksen

  13. Bütüm iş makinelerinin adı buldozer veya kepçe değildir. Videodaki makine loder veya loader. Hayatınızda hiç bulldozer gördüğünüzü sanmam nadir bir iş makinesidir. En çok ekskavatör görmüşsünüzdür ona da kepçe diyip geçmeyin lütfen.

  14. Hersey yapay ve kaplama olduğu bir dönemde sıra salça olmadiginiz inşaat sektoru kalmıştı onada yetistiniz .Onuda plastik yapın.Pencereleride defter kapligiyla kapatır siniz.Zaten duvar boyası da kalmadi onuda kagit kaplama yapıyorsunuz.Ohhh herseyimiz suni. Millete atık olan kansorejen plastikleri böyle bir bahaneyle yutturuyoruz demek yerine şov yapma pesindesiniz

  15. Haber tek taraflı incelemeye dayandırılmış. Bize seçenek bile sunmuyor. Geri dönüşüm tamam, dayanıklık tamam, yangın ile ilişkisi nedir? Ayrıca bina içi ile dışı arasında oluşacak hava akımını kesme durumu nedir? Benzeri soruların cevaplandırılmasına ihtiyaç var.

  16. Plastikler kimyasal olduğu için kimyasal ve kanser riski fazla bir dairede oturmuş olamayız.ayrıca sıcak soğuk dengelemek nasıldır kerpiç evler gibi yazın serin kışın sıcakmıdır yoksa tamtersi yazın sıcak kışında soğukmuş olur bunların testleri önemli.

  17. O plastik tuğla ateşe karşı nasıl bi dayanıklık etkisi var ona bakmak lazık.5 katlı veya 10 katlı binada plastık tuğla kullandığını düğun yangıni nasıl kontrol altına alacan

  18. O plastik tuğla ateşe karşı nasıl bi dayanıklık etkisi var ona bakmak lazık.5 katlı veya 10 katlı binada plastık tuğla kullandığını düğun yangıni nasıl kontrol altına alacan

  19. Plastik tuğla sağlam olabilir ama yangına karşı dayanıklı olması düşünülemez bile. Sağlık konusu ise ayrı bir sorun…Yangın anında yangını söndürmek imkansız hale gelir diye düşünüyorum.

  20. Kesinlikle desteklenmesi gereken bir yapı malzemesi. En önemlisi plastik atıkların dönüştürülmesi. Dünya mız bu atıklara artık çözüm bulamaz durumda.

  21. Ben bir geri dönüşümlü olarak plastikten ev yapılır mı konusuna çok olumlu bakmıyorum ama yanma ve ısı olayı çözülürse dayanıklı olur bina ömrü 200 yıla çıkar en az

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version