İnsan beyni çalışmasını inceleyen Intel, sinapslardan ilham alarak yeni bir çip tasarımı gerçekleştirdi. İnsan beyni taklit edilerek geliştirilen Intel’in yeni çipi, kendi kendine öğrenen yapay zeka uygulamalarında, robotlarda kullanılabilir.
Güneş enerjisi: en hızlı büyüyen enerji kaynağı
İnsan beyni taklit ediliyor
Intel son çip tasarımında ilham almak için insan beyninin işleyişine yöneldi. “Loihi” denilen deney çipi, “nöromorfik” olarak adlandırılan bir teknolojiyi kullanıyor. Yeni çip, mantık kapılarının geleneksel tasarımını göz ardı ediyor. Mantık kapıları yerine, temel bilgi işlem birimi olarak spike nöronlarını kullanıyor. Bu bilgisayar nöronları, kendi beyin nöronlarımıza benzer şekilde sinyalleri taşıyabiliyor.
Loihi çipi yaklaşık 130.000 benzetimli nöron içeriyor. Nöron sayısına perspektif bir şekilde bakacak olursak; ıstakozda yaklaşık 100.000 nöron, insan beyninde yaklaşık 80 milyar nöron bulunmaktadır.
İnsan beyni gibi çalışan çip: Loihi
Beyin hücreleri tek başına çalışmaz. Bir nöronun faaliyeti diğerini etkiler ve zincir halkaları gibi birlikte bir bütünlük sağlarlar. Yeni çipin, enerji paylaşımını artırarak büyük güç gereksinimlerine ihtiyaç duymadan, makine öğrenme hızında önemli bir artış sağlayacağı düşünülüyor. İnsan beyninden ilham alınarak geliştirilen çip, geniş bir kullanım potansiyeline sahip. Bunların başında; otomotiv, endüstriyel uygulamalar, yapay zeka ve iyileştirilmiş kişisel robotlar bulunuyor.
:: İnsan beynini taklit eden çip hakkında ne düşünüyorsunuz?
aha çöp intel reklamı… intele tapan yazarlardan başka çöp haber… forumda inteli ve apple putunu eleştireni süresiz uzaklaştıran süzme dengesiz net…
sansürcü cahil sdn…