Reklam

İnsan beyni kaç GB? İşte araştırma sonuçları

34
Reklam
asdasdas

Depolama birimleri, elektronik eşyalarımızdaki en önemli parçalardan biri. Bilgilerimiz, uygulamalarımız be dosyalarımız bu alanda tutuluyor be muhafaza ediliyor. Zamanla gelişen teknoloji, depolama kapasitelerinin her gün biraz daha arttığını gösteriyor. Peki teknoloji, insan beyni ile kıyaslandığında durum ne?

Beynimiz, sürekli gelişen teknolojiye kıyasla ne durumda? Genellikle bu soru her sorulduğunda pek çoğumuzun “sınırsız” diye kestirip attığı insan beyni kaç GB? Tüm bunların cevabını sizler için araştırdık.

İnsan beyni kaç GB?

Uzun süredir bilim insanları tarafından araştırılan bu konu, aslında tam olarak ortaya çıkmış değil. Bunun en büyük nedeni ise matematiksel bir deney yapmanın mümkün olmaması. Bazı insanlar sabah ne yediğini unuturken, bazıları ise oldukça karmaşık ve uzun şeyler ezberleyebiliyor. Bu durum kişiden kişiye ciddi değişikliklere neden oluyor. Ancak araştırmacılar, bir üst limit olduğu konusunda hemfikir. Yine de bazı tahminler mevcut.

Reklam

Örneğin bazı araştırmacılara göre insan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron bulunuyor. Bu nöronların her biri ortalama 1000 bağlantı kuruyor ve bu da yaklaşık 1000 potansiyel sinaps anlamına geliyor. Verilerin depolandığı bu sinapsların toplam sayısına baktığımızda 100 trilyon veri noktasına yani yaklaşık 100 TB’lık bir alana ulaşıyoruz.

İnsan beyni kaç GB

İnsanlı Mars uçuşları öncesinde dalak tartışması

Her ne kadar oldukça yüksek bir alandan bahsediyor olsak da sayılar kesin değil. Söz konusu hesaplama tahminlerden oluşuyor ve yüzde 100 doğruluk içermiyor. Gerçekte her beyin daha az ya da daha çok veri depoluyor olabilir. Beyin aktivitelerini modellemek için kullandığımız yöntemler, standart olarak ikili sayı sistemini temel alıyor. Ancak beynimiz büyük ihtimalle bu şekilde çalışmıyor. Bu nedenle “İnsan beyni kaç GB?” sorusuna doğru bir cevap vermek mümkün olmuyor.

Bu ölçümdeki bir başka önemli değişken ise anılarımız. Ne yazık ki elimizde anılarımızın ne kadar alan kapladığı ile ilgili net bir cevap yok. Beynimizin kapasitesi sınırlı olduğundan bu alan teorik olarak ölçülebilir. Ancak ne zaman bir cevaba ulaşılacağı şu an için gizemini koruyor. Günün sonunda bazı tahminler elimizde olsa da “insan beyni kaç GB?” sorusu şimdilik cevapsız kalıyor.

34 YORUMLAR

  1. Kaç terabaytlık kısmı sistem yazılımı acaba akıllıca çıkarımlar yapabilmemizi sağlayan Bir de Driver kısmı var görme duyma tatma Koklama hissetme ve dengede durma anılarımız çok az bir yer kaplıyor olsa gerek

  2. MB,GB,TB meselesini insan beyni düşünerek 2 li sayı sistemiyle yarattı yani insan beyni kaç GB veri tutar sorusu çok saçma insan beyni bilgisayar sistemi gibi çalışmıyor yalnız

  3. Anılarım ve yeteneklerim beni oluşturduğunda, bir aracıya yüklenebilirler ise, kendimi bir başka ortamda hissedebilir miydim? Ve birden çok ben olabilir miydim? İcabında bir benden vazgeçebilip yeni benler oluşturabilir miydim?
    Varolabilecek yeni “ben”ler ile tekilliğimi hissedebilecekmiydim? Ya da herhangi bir “ben”den vazgeçtiğiğimde vazgeçilen ben artık kim olacaktı?”Ben”liğin tekilliği ve/veya çoğulluğu?

  4. Ula ben 40 senedir her şeyi beynime video olarak kaydetmişim. Ne 100tb 1000000 tb zor sığdırırsın bendeki tarihi. Sınırsız işte. Üstelik tıklayınca anında cevap veriyor. Bekletme açılma yok. Şükür Rabbim e

    • Şidi çözünürlüğede bağlı gözümüz çok yüksek çözünürlükte görüyor yani boyut baya yüksek bunu tb la falan ölçmek çok saçma

  5. insan hafızası görselleri hafızada tutarken eski olanların aradaki piksellerini git gide siliyor. kendi anılarınızı düşünürseniz eski olanların git gide silikleştiğini fark edersiniz. en sonunda da sadece o görseldeki olay metin olarak kalıyor hafızamızda.
    not: bilimsel bir çalışmadan değildir. kendi çıkarımlarımdır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version