BBC’nin hazırladığı enfes belgesellerden birisini hatırlatmak isterim: İnsan Beyni. Bu belgeselde adından da anlaşılacağı üzere gücünü çoğu zaman gözden kaçırdığımız; insana bahşedilen en önemli nimetlerden olan ‘beyin’ işleniyor.
İzlerken aklıma her zaman çok akıllı olduğunu düşündüğümüz, bizi ilk günden beri çeşitli işlemleriyle şaşırtan bilgisayarlar geliyor. Bilgisayarların çok güçlü olduğunu düşünüyorsanız sizi Avrupa Komisyonu’nun Gelecek ve Gelişen Teknolojiler başlığı altında sunulan Human Brain Project (HBP) yani İnsan Beyni Projesi için ayırdığı bütçeye dikkat çekmek isterim.
Bütçe ayrıldı
Komisyon önümüzdeki 10 yıl içinde geliştirilmek üzere İnsan Beyni Projesine 1.19 Milyar Euro ayırdı. Bir insan beynini simule edebilecek süperbilgisayar için IMF’ten kredi bekleyen, kriz bitirip, kriz başlatabilecek miktarda bütçe ayrılıyor.
Projenin web sitesine göz attığımızda bu konuda ne kadar geride olduğumuzu şu cümleden anlayabiliyoruz: “beynin sıradan olaylar karşısında nasıl bir biliş ve davranış ürettiğini dahi bilmiyoruz.
Araştırma sonucunda bu karmaşık beyin yapısının nasıl çalıştığına dair fikir edinip, hastalandığı zaman nasıl daha fazla yardım edilebileceği, işlerini aksatmadan devam ettirmesi ve yüksek tedavi masraflarının nasıl düşürülebileceği konularında gelişme kaydedilmek isteniyor.
Ayrıca 10 yılın sonunda oluşturulacak nöroformik beyin tarafından kontrol edilebilen bir robot da üretilmek isteniyor.
Proje halen devam ediyor
Projenin 10 yıl içinde geliştirilmek üzere planlanması ise tamamen meselenin zorluğundan kaynaklanmakta. Daha önce San Francisco’nun güneyinde IBM’in Almaden araştırma merkezinde Dharmendra Modha ve ekibi yapay zekânın sınırlarını insan beynini taklit etmenin yolunu nöron nöron oluşturmak üzerinden arıyorlardı ve halen bu süreç devam ediyor.
Tıpkı HBP gibi bu da tüm zamanların en hırslı bilgisayar bilimi projelerinden birisi olarak gösteriliyordu. Ekip 3 yıl kadar önce gerçek zamandaki 1 saniyeyi 6 saniyede simule eden bir dijital fare beyni geliştirebilmişti. Bir fare beyninden çok uzakta olan bu 8192 işlemcili, 4 terabayt bellekli ve her çipine 1Gbps bant genişliği gidip gelen Blue Gene/L süper bilgisayarıyla çalışıyordu.
Modha “fare beyni ölçüsündeki bir kortikal simülasyon bile bir süper bilgisayara aşırı yükleme yapıyor. IBM’in teknolojik kaynaklarını sınırına kadar zorluyoruz” diye konuşuyordu o günlerde.
Bugünlerde bu konuda beklenmedik bir ivme kaydedilmiş değil ancak çalışmalar hızla ilerliyor. Düşününki günümüzün devi kurum ve kuruluşları sınırlarını zorlayarak bir fare beynini simule etmekte güçlük çekiyor.
İnsana lütfedilmiş beyni sadece çok sınırlı işlevleriyle simule edebilmek bile günümüz teknolojisiyle dünyadaki tüm süperbilgisayarların altından kalkabileceği bir yük değil. Âdemoğlu insan, beynini doğru kullandığı sürece daha ne akıllı telefonlar, ne süperbilgisayarlar ve i.Robot bilimkurgu roman / filmindeki gibi akıllı robotlar geliştirecek Allah bilir.
:: Sizce insan beyni tamamen simüle edilebilir mi?
chuck adlı dizide bunla ilgili birkaç şey var
Asıl hedef olan 10 yılın sonunda yapılması planlanan süper robot kimlere ne hususta hizmet edecek?
Teknolojiyi elinde bulunduran milletlerin hedefinde insanlığa hizmet olsaydı insanlık bugünden belki 100-200 sene ilerde olabilirdi.
Ne yazık ki sadece parayı düşünenlerin elinde…
8192 işlemcili, 4 terabayt bellekli ve her çipine 1Gbps bant genişliği. Abi bu nedir ya nasıl yapmışlar böyle bir bilgisayarı oha diyorum ya her çipine 1 Gbs bant genişliği yuh diyorum helal olsun adamlara şapka çıkarmak lazım böyle insanlara.
çok iyi olu,çokda güzel olur 😀
İşte Allah’ın yaratma sanatı ama biz ne kadar az şükrediyoruz
birazdan buralar yaratıcı övücü yorumlarla dolar.
yapılan hareketler vs fiziksel olaylar simule edileblir belki ama duygusal olarak imkansız bence …
Amin.
BBC’nin İnsan Beyni isimli belgeselinin orjinal ismi nedir? Bulamadım da…
Teşekkürler
galaxy s4 e 52 saat kaldı 🙂
robot yapmak çok pahalı olduğu için ne gerek var insanları robotlaştırırız projesi
yapay zeka filmi geldi aklıma 🙂
hamdolsun
Bize yaradanin her erdeminden bahsedilmis. Ama onun gucunun cok kucuk seviyesi. Yani esasinda yaradan bizi kendi ozelliklerine yakin yapmis. Bizim simdi yapmaya calistigimiz gibi
İnsan beyniyle neler yapılmaz ki be hacı 🙂
Bu çok zor bişey imkansız değildir insanın yapa bilecek çoğu şeyi nerdeyse hepsini yaparlar yanlız iş duygulara gelince sistem çöker zaten duygularıda olursa robotların insanlıgın sonunu getirirler terminatör misali :;
Terminator sarrah conner dizisi gerceklesiyor..
Haber nasıl yazılırsa yazılsın eksik kalacaktır. Ve herkesin kafasında bir yorum oluşacaktır. Şöyle denmiş 8192 işlemcili 4 terabayt bellekli süper bilgisayar fare beyninin 1 saniyede yaptığı işi 6 saniyede simüle edebiliyor. Bu çalışmayı da IBM yapmış? Fakat haberin başında da yazdığı gibi beynin çalışma mekanizması nasıl bir biliş mekanizması olduğu bir objeye baktığında bir ses duyduğunda bir sorunu incelediğinde nasıl düşünce ürettiği nasıl yorumlayıp harekete geçtiği bu bilgileri tecrübe olarak nasıl kaydettiği hala bilinmiyor. Bilinenler beyinin şu lobu konuşmada rol oynuyor şu kısım görme ile alakalı ama bu merkezler ile beynin düşünme fonksiyonları nasıl etkileşime geçiyor işleyiş yapısı bilinmediği için beyin gibi çalışan bir sistemi oluşturacak yazılım algoritmalarını oluşturup beyin kopyasının işleyişini sağlayacak yazılımı hazırlamak mümkün değil. IBM neyi yaptım demiş bilemiyorum sanki sadece reklamını yapmış gibi. Böyle bir işleyiş mekanizması incelenir ve aynı işlevi yapacak şekilde kopyalanmaya başlarsa hayatta bizi engelleyen yaşlılık bunama, hafıza sorunları, parkinson gibi beyinsel hastalıklar, zeka geriliği gibi kusurlar elektronik protezlerimizle giderilir ve yaşam kalitemiz hatta belki insan ömrü bile artar.
Bende bunu anlamıyorum, insan beyni bulanık mantıkla düşünmektedir bu nedenle zea konusunda takliti mümkün değildir. Yani bilim adamlarının dediği gibi 0-1 ve 2 olarak makinalarda üçüncü bir seçenekte maalesef insan beynini taklit etmeye yetmiyor insan beyni hem iki olasılıktan daha fazla olasılıkla çalışabiliyor hemde tecrübe ile olasılıkları eleyebiliyor. insan zekası hem olasılıkları değerlendirirken hemde tecrübe ile bu olasılıkları duruma göre tekrar yorumlayabiliyor. Bir bilgisayarın bunu yapabilmesi için hem faktörleri hesap etmesi hem olasılıkları bilmesi gerekiyor.
Bence insan beynini taklit etmeye çalışmak yerine kalıcı hafızamız için daha hızlı arama yapabileceğimiz ve kapasiteini arttıracağımız ek sistemler üzerinde çalışsınlar, hazır bu aralar beyinde yer kalmamışken ek birkaç peta iyi giderdi.