Ortaya çıkan haberlere göre, geliştirilen yeni bir materyal sayesinde, önümüzdeki on yıl içerisinde beynimizde bulunan sinir ağı modellenerek yapılan yeni bilgisayar çipleri piyasaya sürülebilir. İşte detaylar…
Galaxy S22’nin işlemcileri karşılaştırıldı: Performans farkı var mı?
Bilgisayar, beyin sinapslarını simüle edebilecek
Stockholm’deki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ve Stanford Üniversitesi’nden bilim adamları, MXene adlı titanyum karbür bileşiği ile yapılan bellek bileşenlerinin klasik transistör teknolojisini tamamlamak için olağanüstü bir potansiyel sergilediğini ortaya çıkardı.
Elektrokimyasal rasgele erişim belleği veya ECRAM, yapay bir ağda sinaptik bir hücre gibi davranarak, verilerin depolanması ve işlenmesi için tek durak noktası sağlıyor. Advanced Functional Materials ergisinde yayınlanan bulgular, MXene’lerin insan beynine daha yakın olan ve günümüzün geleneksel bilgisayarlarından binlerce, hatta yüz binlerce kat daha fazla enerji verimli olan nöromorfik bilgisayarların geliştirilmesinde temel bir rol oynayabileceğini öne sürüyor.
KTH Doçent ve baş yazar Max Hamedi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada teknolojinin cmos wafer montajı ile aynı süreçleri kullandığını, 2D malzeme katmanlarını silikon üzerine entegre ettiğini, bu nedenle aynı hattın arkası süreçleriyle gerçek bir hibrit entegrasyon olduğunu doğruladı. Ayrıca şunları söyledi:
Bu yeni bilgisayarlar, birden fazla duruma sahip olabilen ve bellek içi hesaplama gerçekleştirebilen bileşenlere dayanacaktır. Bu nedenle, bellek ve transistörlerin birleştiği ve onları bugün AI ve simülasyon görevleri için sahip olduğumuz en iyi bilgisayarlardan en az 1000 kat daha fazla enerji verimli hale getiren özel amaçlı bilgisayar blokları (5-10 yıl içinde) üretebileceğiz. Hesaplama, belirli algoritmalar için 1 milyon kat enerji verimliliği bile gösteriyor.
Buna ek olarak, gösterilen diğer ECRAM’lardan biraz daha hızlı yazma hızları görüldüğünü, 2D ECRAM’leri nano boyuta ölçeklendirirsek, günümüz bilgisayarındaki transistörler kadar hızlı olabileceklerini ve bunun da CMOS teknoloji sürecini kullanarak mevcut bilgisayarlarımıza kaynaşabileceği anlamına geldiğini söyledi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!