İnsan beyni fareye aktarıldı!

3

Araştırmacılar, hibrit bir beyin çalışmasına imza atarak insan fare beyni oluşturdu. İnsan fare beyni, gelecekte beyin hasarlarının nasıl tedavi edilebileceğini gösteriyor.

Yapay zeka hikaye yazdı!

Hibrit beyin: insan fare beyni

Nature Biotechnology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bilim insanları, insan beyni organoidini fare kafatasına yerleştirmeyi başardılar. Bu çalışma için öncelikle insan beyin hücreleri, organoid (organa benzeyen, çoklu hücre türlerini içeren yapı) denilen yapıyı oluşturmak için laboratuvarda yetiştirildi. İmplante işlemi sonrasında mercimek büyüklüğünde insan beyni, farede kan besleme görevini yürüttü. Hatta iki doku türüyle iletişim bile kurabildi.

İmplante sonrasında fareleri gözlemleyen araştrımacılar, standart olanlara kıyasla farelerin davranışı veya zekasında farklılıklar olmadığını belirtiyor.

insan fare beyni

Bu çalışmanın temel amacı, gelecekte bir gün ‘beyin tamirini’ mümkün hale getirebilmek. Hasar gören veya yaralanan insan beyinlerinin, bu yöntemdekine benzer şekilde tedavi edilmesi umuluyor. Ancak bu çalışmanın, şu anda organoid düzeyinde olduğunu unutmamak gerekiyor. Yani bu tip tedaviler için zamana ihtiyacımız var.

Beyin aktarım çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version