Avrupa’da yapılan bir araştırma epey ilgimizi çekti. Brother tarafından Dokulife’a yaptırılan bir araştırma, insanların yazıcıları ne derecede efektif kullandıklarını ve en çok neler bastıklarını gözler önüne serdi (HP Bağlan-Yazdır Yazıcılar Piyasada).

Bu araştırmaya katılan kişilerin %9’u haftada ortalama 30 sayfa, %18’i 30 ile 60 sayfa, %27’si 60 ile 100, %32’si 500 sayfa ve %8’i 500’den fazla sayfa basıyor.

Bu araştırmada ilginç olan diğer bir durum, tarama fonksiyonun da etkili bir şekilde kullanılması. Scan to E-Mail (e-posta’ya tarama) işlemini %36’lık bir kesim kullanıyor. Taranan malzemeyi bir klasöre kayıt eden kişilerin neredeyse yarısı (%47) bu işlemi kullanıyor. En çok kullanılan işlem, %53 ile Scan to PDF.

 

Şirketteki yazıcı kişisel döküman baskısı için de kullanılıyor.

 

“Özel dokümanları şirketteki yazıcıdan çıktı alıyor musunuz?” sorusuna %84’ü “Evet” dedi. Bu bir hayli şaşırtıcı çünkü sadece %16’lık bir kesim, özel hayatını yazıcı ile paylaşmıyor. Kişisel çıkarları için baskı alan kişilerin %25’i haftada 10 ile 30 sayfa, %18’lik bir kesim de 30 sayfadan fazla baskı alıyor (Daha Yeşil Yazdırmak Elinizde).

{pagebreak::Ne tür Cihazlar Kullanılıyor?}

Ne tür Cihazlar Kullanılıyor?

İş çevrelerinde en çok kullanılan baskı teknolojisi, (%49) siyah beyaz lazer baskısı. Renkli mürekkep baskısı %28’lik bir paya sahip. Buna karşın renkli lazer yazıcılar %21’lik bir kesim tarafından kullanılıyor (Sahte Kartuş’ta Başı Çekiyoruz).

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, en çok 50 çalışanı geçmeyen küçük, orta boy ve ev ofis işletmelerde kullanılıyor. Burada ilginç bir durum, kullanma oranı şirkette çalışan kişi sayısı ile ters orantılı olması.

Şahıs işletmelerde mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanma oranı %58 iken, 10 ve daha az çalışanı olan işletmelerde kullanma oranı %44’e düşüyor. Çalışan sayısı 10 ile 50 arası değişen şirketlerdeki mürekkep püskürtmeli yazıcı kullanma oranı %28’e kadar iniyor.

 

En çok kullanılan baskı teknolojisi siyah beyaz lazer.

 

Araştırmaya bakıldığında maksimum 50 çalışanı olan şirketlerin yazıcı kullanım oranları 50 üzeri çalışanı olan şirketlerle benzer olması. Küçük ve orta boy işletmelerin %57’si siyah beyaz lazer, %24’ü renkli lazer ve %17’si mürekkep püskürtmeli ürünler kullanıyor (Bilgisayarlardaki Giriş Çıkışları Tanıyalım).

Ürünlerin konumlarına bakıldığında benzer sonuçlar almak mümkün. En fazla 50 çalışanı olan şirketler ve 50 üstü şirketler yazıcıları benzer bir şekilde konumlandırıyor. Ürünlerin neredeyse dörtte biri bir PC’ye bağlı ve tek bir kişi tarafından kullanılıyor.

{pagebreak::Satın Almaya Kim Karar Veriyor}

Satın Almaya Kim Karar Veriyor

Araştırmanın diğer bir ayağı cihazları ve sarf malzemelerinin satın almasına kimin karar vermesiyle ilgili. Buna ek olarak yazıcılarda oluşan problemler ve bunların nasıl giderildiği ile ilgili…

Küçük işletmelerde ne tür bir yazıcı alınması gerektiğine patron karar veriyor. Birçok iş ortamında durum çok farklı değil. Sadece büyük holdinglerde bunun için bir birim tahsil edilmiş (Xerox’dan Çok Fonksiyonlu Yazıcılar).

Büyük şirketlerdeki IT departmanı yazıcı alımında büyük bir rol oynuyor. Fakat bu IT departmanı sarf malzemenin alımında herhangi bir rol oynamıyor. İster büyük olsun isterse de küçük, yazıcı toneri, kartuş ve kağıt gibi malzemeler için biri görevlendiriliyor ve bu kişi üstünden alım yapılıyor.

 

Hangi yazıcı alacağına patron karar veriyor.

 

İşte bu yapı inanılmaz bir kaosa neden oluyor. Çünkü yapılan araştırmaya göre IT departmanı çoğu kez tanımadığı cihazların satın alımını yapıyor. IT departmanı istekleri yerine getiriyor.

İsteği olan kişi ise sağdan soldan duyduğu bir ürünü istemesi de yetiyor. Benzer bir durum sarf malzemesi için de geçerli. Kulaktan dolma bilgilerle sipariş veriliyor. Günün sonunda alınan ürünlerin efektif kullanma oranları inanılmaz derecede düşüyor (İş Yerlerine Verimli Yazıcılar).

{pagebreak:: Müşteri Memnuniyeti}

Müşteri Memnuniyeti

Araştırmanın diğer bir bölümü kullanıcılarının kullandıkları cihazların memnuniyeti ile ilgili. Çok büyük bir bölümü (%77) herhangi bir sorun veya hatadan şikayetçi değil. Bu kesim cihazlarından epey memnun. Buna karşın şikayet ettikleri durum, kağıt temini ve basın malzemenin yazıcıda hemen alınmaması.

Tüm kullanıcılara en büyük sorunun ne olduğu sorulduğunda, %64’lük bir kesimin baskı esnasında kağıt tepsisinin boş olması ve bu yüzden baskı yapamamalarından şikayet etti. Büyük şirketlerde bu durum %74’e kadar çıkıyor. İkinci sırada toner ve kartuş temini yer alıyor (Kobiler İçin Ekonomik Yazıcı).

 

Kağıt temini ve biten toner en çok şikayet edilenler arasında.

 

Çalışanlar bu sorunu çok fazla dert etmiyor. Birçok problemin üstesinden kendileri gelebiliyor. Ne de olsa kağıt tepsisine kağıt koymak ve toner değiştirmek bir hayli kolay. Dolayısıyla sorunun çözümünü bir saat içinde giderebiliyorlar.

İşin ilginç tarafı ise şirketin büyüklüğü ile yazıcının çalışmama durumu doğru orantılı olarak artması. 51 ile 250 çalışanı olan bir şirket, yazıcı ile olan sorunlarını 1 saat içinde (%69’luk bir kesim) çözebilmesine karşın, 1000 çalışanı olan bir şirket, yazıcıda oluşan bir sorunu gidermek için günün yarısını (%25) ya da tamamını (%15) beklemek zorunda kalıyor (Bu Yazıcı Devrim Yapabilir!).

{pagebreak::Özetle}

Özetle

Çok amaçlı baskı üniteleri birçok alanda birçok cihazın yerine geçmiş durumda. Baskı kalitesinin artması ve farklı fonksiyonlar ile birlikte uygun bir maaliyet sergilemeleri buna en büyük etken (Xerox, Yazıcıdan Tasarruf Ettirecek).

Bu cihazlar sadece baskı ve tarayıcı cihazlarının yerine geçmiyor, faks özelliği ile faks cihazlarının yaşamını zorlaştırıyor. Dolaysıyla küçük ve orta boy işletmelerde en çok kullanılan baskı cihazlarının başında geliyorlar.

Günümüzde IT birimi bu cihazlarının da bakımına üstleniyor. Yeni nesil baskı cihazları büro malzemesinden IT donanımına terfi edilmiş durumda. Bazı şirketler baskı cihazlarını, şirketin IT mimarisinin içine almış. Bu ürünler tıpkı bilgisayar ve sunucu gibi korunuyor ve yeni bir yazılım çıktığında anında güncelleniyor.

 

Küçük ve orta boy işletmeler çok amaçlı baskı ünitelerini tercih ediyorlar.

 

Çok amaçlı baskı üniteleri, inanılmaz bir evrim geçirmiş durumda. Bu ürünler epey hızlı ve kaliteli basabiliyor. Ayrıca ergonomik olduklarından dolayı fazla da yer kaplamıyorlar. Fakat bu özellikler neredeyse göz ardı ediliyor. En çok dikkat edilen özellik baskı maliyeti (İyi, Daha İyi, En İyi).

Bu araştırmaya göre, bir yazıcı satın almadan önce ne tür baskı yapılacağı, ne sıklıkla yapılacağı ve iş yoğunluğunu karşılayıp karşılamayacağı çok iyi belirlenmeli. Çoğu işyeri kulaktan dolma bilgilerle yazıcı alıyor.

Buradaki tavsiyemiz yazıcı konusunda bir uzman ile görüşüp, satın alma kararını ona göre vermek. Elbette burada ne istediğinizi kesin bilmelisiniz. Satış temsilciler yerine bir uzamana başvurun. Aksi takdirde ihtiyacınızdan çok daha fazlası için para ödemiş olursunuz.

:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın?