Klebsiella pneumoniae aslında her zaman tehlikeli sayılmaz, ama bir kez kararsızlaştığında tam bir kabusa dönüşebiliyor. Bağırsaktaki mutlu evlerinden uzakta, bu bakteri sizi günler içinde yiyip bitirecek, kabus gibi bir sona götürebilir.
Etinizi yok eden ve tıpta Et Yiyen Bakteri Hastalığı olarak geçen necrotising fasciitis, sağlıklı bir insanı sadece günler içinde felakete sürükleyebiliyor.
Klebsiella pneumoniae beyin ve karaciğerde korkunç hasarlara neden oluyor
Klebsiella pneumoniae genellikle sindirim yolunda, ağızda ve deride dolaşan, oldukça tembel bir bağırsak bakterisidir. Bakterilerin vücutta olması gereken yerden uzağa gitmeleri tıpta çok görülen bir şey. Hatta bakterilerin bu hareketleri bazen bağışık sisteminde sorunlara yok açabiliyor.
Ama Tayvan’da 1980’lerde keşfedilen bir vakada, bateriler konakladıkları kişisinin beyni ve karaciğerini tüketerek necrotising fasciitis nedeniyle ölmesine neden oldular. Üstelik bu bakterilerin harekete geçmesi için kişinin bağışıklık sisteminin sorun yaşaması bile gerekmiyordu.
Bağışıklık sisteminde yaşanan sorunların bakterilere bağlı hastalıklara yol açabileceği uzun zamandır bilinen bir şey olsa da, bu hastanın bakteriler tarafından canlı canlı yenmiş olması, kabus gibi bir ölümü beraberinde getirmişti.
İşin asıl kötü yanıysa, Klebsiella pneumoniae yamyam olmaya karar verdikten sonra bunu teşhis etmenin neredeyse imkansız olması. K.pneumoniae kendini bağışıklık sistemi içerisine gizliyor ve bu gizlilik sona erdiğinde her şey için çok geç oluyor.
Araştırmacıların şu sıralar üzerinde en çalıştığı konulardan biri de bu bakteri türü. Necrotising fasciitis riskini önceden görebilmek için DNA üzerinden teşhis yolları arıyorlar. Bu hastalığa neden olabilecek bakterileri önceden görebilirlerse, bu hastalığın sebep olduğu korkunç ölümlerin önüne de geçebilirler.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}