Instagram, Android‘e bir geldi tam geldi. iOS kullanıcılarının uzun zamandır kullandığı uygulama artık Android kullanıcıları için de kullanıma hazır durumda. Dün geçen çıkan ve haberini yaptığımız Instagram’ı sizler için inceliyoruz. Bir çok Android kullanıcısı uygulama ile yeni tanıştı ve yorumlarda gereksiz diyor. Bakalım uygulama bizlere neler sunuyor ve okuyucuların da dediği gibi gereksiz mi?

Kısaca bilgi vermek gerekirse Instagram, sosyal ağlarla sürekli bağlı kalanların, çektiği fotoğraflara retro havası katmak isteyenlerin çok sevdiği ve kullandığı bir uygulama. Birazdan değineceğimiz gibi fazla bir düzenleme fonksyonu bulunmasa da basit arayüzü ve kullanıcıların sanatsal bakışları ile mükkemmel fotoğraflar çıkartıyor ortaya.

Instagram‘ın şuanki sürümü 1.0.1 ve ileride güncellemeler de gelecek. Android Froyo yani 2.2 ve üzeri sistemlerde çalışan Instagram, 24 saatte 1 milyondan fazla indirildi ve başarısını kanıtladı. 

{pagebreak::bir}

Instagram‘ı kullanıcı girişi yapmadan kullanamıyorsunuz. Kayıtlı kullanıcıysanız giriş yapmalı değilseniz kayıt olmalısınız. Kayıt olmayı dert olarak görmeyin, çok kısa zamanda kayıt olabiliyorsunuz ve uygulama e posta ile aktivasyon gibi uğraştıcı şeyler istemiyor. Uygulamaya giriş yapmanızın sebebi Instagram’ın sosyal ağ-fotoğraf uygulaması karışımı bir yapıda olması. Giriş yaptıktan sonra Facebook, Twitter ve kişi listenizdeki arkadaşlarınızı listeliyor uygulama. Ancak bunun için izin vermelisiniz. İzin verdikten sonra seçtiğiniz kişileri takip etmeye başlıyorsunuz. 

{pagebreak::iki}

Instagram, sosyal ağ uygulamarı gibi çalışıyor. Facebook ve Twitter’da olduğu gibi arkadaşlarınızın son güncellemeleri sayfanızı dolduruyor. Böylelikle kim en son neyi fotoğraflamış öğrenebiliyorsunuz. 

Uygulamada kullanabileceğiniz beş ikon var. Ev ikonu ile çevrenizdeki tüm fotoğraf akışlarını, yıldız ikonu ile Instagram dünyasının popüler fotoğraflarını, kalp ikonu ile de haberleri görebiliyorsunuz. Bunlar kişilerin birbirlerini takip etmeleri, bir fotoğraf beğenmeleri gibi.. En sağdaki ikon ile profilinize ait ayrıntıları görebiliyorsunuz. Fotoğraf sayınız, takip ettikleriniz ve takipçileriniz gibi. Ortadaki kamera ikonu ise birazdan anlatacağım üzere fotoğraf çekmeye ve düzenlemeye yarıyor.

{pagebreak::uc}

Anlattığım 5 ana ikonun yanı sıra sağ üstte arama ve  ayarlar ikonları da var. Aramaya dokunduğunuzda kullanıcıları ya da etiketleri arayabiliyorsunuz.  Ayarlar kısmı ise biraz ayrıntılı. Buradan arkadaşlarınızı bulabilir, beğendiğiniz fotoğrafları görebilir, profilinize, profil fotoğrafınıza, paylaşım ve gizlilik ayarlarına ulaşabilirsiniz. 

Ayarların son bölümünde ise kamera ayarları (ki içerisinde sadece bir seçenek var), Instagram hakkında kısmı ve çıkış yapma seçenekleri var.  

{pagebreak::dort}

Instagram‘da kendi profilinizi görüntülediğiniz alan burası. Sizi takip edenleri, takip ettiklerinizi ve fotoğraflarınızı yönetebiliyorsunuz. Takip ettiklerinizi bir dokunuş ile takip etmekten vazgeçebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz fotoğraflarınızı paylaşmanız ve silmeniz de mümkün.

{pagebreak::bes}

Bu kısımın anlatılacak pek bir yanı yok. Fotoğraflari beğenebilir ve yorum bırakabilirsiniz. Bu işlemler arkadaşlarınızın ve sizin sayfanızda haber olarak çıkıyor.

{pagebreak::alti}

Gelelim Instagram‘ın en önemli özelliğine. Ortadaki ikon ile fotoğraf çekmeye başlıyabiliyorsunuz. Sizi tahmin ettiğinizden de basit bir arayüz karşılıyor. Flash ayarından başka bir ayar göremedik. Telefonunuz otomatik netleme destekliyorsa otomatik netlemeyi de ayarlayan Instagram’da fotoğraf çekmek bu kadar basit ve ayrıntısız.

Yanlış anlaşılmasın ayrıntısız olması kötü olduğu anlamına gelmiyor. Fotoğraf kalitesini sizin telefonunuzun kamera kalitesi belirliyor doğal olarak. Biz bu denemeleri Huawei Ideos X5‘de yaptık. Ortalama bir kamera ile yine de güzel fotoğraflar elde ettiğimizi düşünüyoruz.

İnternette gördüğünüz o etkileyici fotoğrafları oluşturmak için doğal olarak çektiğiniz fotoğrafları düzenlemelisiniz. Bu düzenlemeyi basit bir şekilde yapıyorsunuz. Ama çok seveceğinize eminim.  Üst menüler ile sırasıyla çerçeve ekleyebilir, parlaklık verebilir ve fotoğrafı döndürebilirsiniz. Alttaki ikonlarla da fotoğrafınıza can alıcı efektler uygulayabiliyorsunuz. Bu fonksyon çok basit çalışıyor, sadece efektlerin üstüne dokunuyorsunuz ve uyguluyor. Sağa doğru kaydırarak diğer efeklere bakmayı unutmayın. Çünkü ilk ekranda 4 efekt görünüyor ve ben bir süre sadece 4 efekt olduğunu sanmıştım. Kısa bir süre sonra diğer efeklerin de sağa doğru kaydırılınca görüldüğünü fark ettim. 

Uygulamayı tanıdınız, kullandınız, fotoğranızı da çektiniz üstüne üstlük bi de düzenlediniz! Geldik son aşamaya. Fotoğrafınızı Instagram profiline yükleyebildiğniz gibi ayrıca daha önceden bağladığınız Facebook, Tumlbr ve Twitter‘a yükleyebilirsiniz. Facebook ve Tumblr profillerime bağladığım uygulamada, her hangi bir yükleme sorunu yaşamadım.

Fazla uzattığımın farkındayım, toparlayacak olursam; Instagram, kendine has sosyetesi, basit arayüzü, kısa ve anlaşılabilir düzenleme menüsü, başarılı sosyal ağ entergresi ile olumlu puanları alıyor. Eksikleri ise fotoğraf çekiminin detaysız olması ve fotoğraf düzenleme kısmının da kısıtlı olması. Ancak düzenleme özellikleri kullanıcıdan kullanıcıya değişebilir ve kimine göre yeterli olabilir. Açıkçası bana yeterli gelse de daha fazla opsiyon daha farklı çalışmalar ortaya çıkarabilirdi. Daha iyi fotoğraf uygulamarı da vardır, olabilir. Lakin bu kesinlikle Instagram‘ı gereksiz yapmıyor. Tavsiye ediyoruz.

Son olarak sonraki sayfalarımızda ShiftDelete.Net ekibi olarak çektiğimiz sanatsal fotoğrafları ve son sayfada da indirme linki ve en iyi Instagram fotoğrafları galerimizi bulabilirsiniz. Bol fotoğraflı günler.  

{pagebreak::yedi}

{pagebreak::sekiz}

{pagebreak::dokuz}

{pagebreak::on}

Instagram’ı indirmek için tıklayın.

En İyi Instagram Fotoğrafları galerisi için aşağıdaki resime tıklayın.

:: Instagram’ı beğendiniz mi?