2011’de hayata merhaba diyen Line‘ın şu ana kadar 300 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmış durumda ve bu istatistik, yükselmeye devam ediyor. Uygulama ana vatanı olan Japonya‘da 50 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Mesajlaşmayı çok seven ülkemizde de Line‘ın kullanıcı sayısı epey fazla.

SDN Forum’daki Tictoc kategorisini gördünüz mü?

Line aracılığıyla, mesajlaşmak, grup sohbeti gerçekleştirmek, ücretsiz sesli ve görüntülü sohbet etmek mümkün. Line, sadece cep telefonunda değil, aynı zamanda PC’den de hizmet verebiliyor.

Rekabet, kıyasıya devam ediyor

LINE İş Geliştirme Bölümü, Afrika, Orta Doğu ve Türkiye Başkanı Minho Goh‘un verdiği bilgiler, anında mesajlaşma yazılımları arasında kıyasıya bir rekabetin olduğu yönünde. Whatsapp, Viber, Tictoc, Line bu alanda akla gelen ilk markalar olsa da, diğer uygulamalar da yükselişte olan bu hizmetten geri kalmak istemiyorlar.


Line ekibi ile Istanbul’da bir araya geldik.

Örneğin; Facebook, mesajlaşma uygulamasındaki arabirimini yeniden tasarlarken, Twitter da doğrudan mesaj üzerinden fotoğraf imkanı sundu. Popüler sosyal ağlardan Instagram da kullanıcıların kendi aralarında fotoğraf ve video ile mesaj yollaması mümkün. Facebook tarafından satın alınmak istenen SnapChat de bu alanda geliştirdiği yenilikle hızla yükselmeye devam ediyor.

100 milyon demek için geçen zaman

Bu yazılımların hızlı yükselişinin ne anlama geldiğini şu örnekle vermek en iyisi olacak;

100 milyon kullanıcıya ulaşmak için sosyal ağların geçirdiği sure şöyle;

  • Facebook, 54 ay sonra ulaştı.
  • Twitter, 49 ay sonra ulaştı.
  • Line, 19 ayda ulaştı.

ShiftDelete.Net okurları sordu, Line cevapladı

Uygulamalara, her ülkede kullanıcılar farklı tepkiler verebiliyor. Bu davranış çeşitliliği, o ülkenin toplumsal yapısıyla da doğrudan ilgili. Line yetkililerinden Minho Goh ile yaptığımız görüşmeyi, ShiftDelete.Net sosyal medya takipçileriyle paylaştık ve sormak istedikleri sorular varsa yetkililere birinci elden ileteceğimizi belirttik.

Soruların başında Windows Phone için beklenen Türkçe dil seçeneği vardı. Sonrasında, ülkemizde yayınlanan TV reklamının beğenilmediği belirtildi. Uygulama üzerinden paylaşılan Sticker‘ları kendileri yapmak isteyen ShiftDelete.Net takipçileri bile vardı.

Instagram ve Microsoft rakibimiz değiller

Minho Goh, tüm bu istekler için çalıştıklarını ve yol haritasında daha fazla yenilik olduğunu da belirtti. Line yetkilisine “Instagram’ın kullanıcıları arasındaki mesajlaşması, sizi tehdit ediyor mu?” diyerek sorumuzu ilettiğimizde, Instagram‘ın asla bir mesajlaşma platformu olmayacağını, benzer şekilde Mirosoft’un Skype’ı satın alıp Windows Live Messenger‘ı lağvetmesiyle bu alanda olmadığını net bir şekilde söyledi.

:: Line hakkında neler düşünüyorsunuz?
Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.