Meta, Şubat ayında sosyal ağlarında AI araçlarıyla oluşturulan fotoğrafları etiketlemeye başlayacağını açıklamıştı. Mayıs ayından itibaren Meta, Facebook, Instagram ve Threads uygulamalarında bazı fotoğraflara düzenli olarak “AI (Yapay zeka) ile Yapılmış” etiketi eklemeye başladı. Ancak, şirketin bu yaklaşımı, AI araçlarıyla oluşturulmamış fotoğraflara da bu etiketi ekleyerek kullanıcılar ve fotoğrafçılar arasında tepki topladı.
Instagram, gerçek fotoğrafları ‘yapay zeka ile yapılmış’ olarak etiketliyor
Instagram AI etiketi eklediği örneklerden biri, Kolkata Knight Riders’ın Hindistan Premier Ligi Kriket turnuvasını kazandığı anın fotoğrafıydı. Bu etiket sadece mobil uygulamalarda görünürken, web’de görünmüyor. Birçok fotoğrafçı, bu etiketi yanlış bir şekilde fotoğraflarına eklenmiş buldu. Eski Beyaz Saray fotoğrafçısı Pete Souza, bir Instagram gönderisinde fotoğrafının bu yeni etiketle işaretlendiğini belirtti. Souza, Adobe’nin kırpma aracını kullanmanın ve görüntüyü JPEG olarak kaydetmenin Instagram algoritmasını bu etiketi eklemeye tetiklemiş olabileceğini düşünüyor.
Instagram, kullanıcıların başına gelenle ilgili veya diğer fotoğrafçıların gönderileri hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Şubat ayındaki blog yazısında Meta, görüntülerin meta verilerini kullanarak etiketleri algıladığını belirtti. Meta, Google, OpenAI, Microsoft, Adobe, Midjourney ve Shutterstock gibi şirketlerin araçlarıyla oluşturulan görüntülere meta veriler ekleyerek bu görüntüleri etiketlemek için gelişmiş araçlar geliştirdiğini söyledi.
Fotoğrafçılar ve AI Araçları Instagram yapay zeka
PetaPixel’in geçen hafta bildirdiğine göre, Instagram, fotoğrafçıların Adobe’nin Generative AI Fill gibi araçları kullanarak nesneleri kaldırdığında “AI (yapay zeka) ile Yapılmış” etiketini ekliyor gibi görünüyor. Meta’nın bu etiketi ne zaman otomatik olarak eklediği net değilken, bazı fotoğrafçılar Meta’nın yaklaşımını savunarak yapay zeka araçlarının herhangi bir kullanımının açıklanması gerektiğini savunuyor.
Instagram, şu an için fotoğrafçının bir aracı fotoğrafını temizlemek için mi yoksa yapay zeka ile oluşturmak için mi kullandığını belirtmek için ayrı etiketler sağlamıyor. Kullanıcılar için, bir fotoğrafta ne kadar yapay zeka kullanıldığını anlamak zor olabilir. Meta’nın etiketi, “Bu gönderideki içeriği oluşturmak veya düzenlemek için Generative AI kullanılmış olabilir” şeklinde belirtiyor, ancak bu etiketi görmek için etikete dokunmanız gerekiyor.
Bu yaklaşıma rağmen, Meta’nın platformlarında açıkça yapay zeka tarafından üretilmiş birçok fotoğraf bulunuyor ve Meta’nın algoritması bunları etiketlememiş. ABD seçimlerinin birkaç ay sonra yapılacağı düşünüldüğünde, sosyal medya şirketleri AI tarafından oluşturulan içeriği doğru bir şekilde yönetmek konusunda her zamankinden daha fazla baskı altında.
Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.