Instagram ve TikTok yeme bozukluğunu olumsuz etkiliyor

0

Instagram ve TikTok dünyanın dört bir yanında kullanılan oldukça popüler uygulamalar. Boş vakitleri değerlendirmek için birçok insan sosyal medya uygulamalarında zaman geçiriyor. Peki bu platformlar insan sağlığını nasıl etkiliyor?

Daha önce yapılan birçok araştırmada, farklı platformlar hakkında olumsuz sonuçlar elde edildi. Özellikle pandemi sürecinde insanların, sosyal medya uygulamalarında daha çok vakit geçirmesiyle bağlantılı olarak, birçok sağlık sorunu ortaya çıktı. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, TikTok ve Instagram’ın yeme bozukluğu olan kişileri olumsuz etkilediği hakkında bazı sonuçlara varıldı.

Instagram’ın hikaye beğenme özelliği Türkiye’de!

Yeme bozukluğu yaşayanlar internetten uzak durmalı

San Francisco California Üniversitesi‘nde pediatri yardımcı doçent doktor Jason Nagata, yeme bozukluğu sebebiyle hastaneye kaldırılan gençleri tedavi ediyor. Bu hastalığa sahip insanların hastanede yatarken bile, sosyal medyada diyet programlarını paylaşıp takip ettikleri görülüyor. Nagata, bunun tekrar yaşanmaya başladığını fark etti.

Doktor, yeme bozukluğu yaşayanların sosyal medya sebebiyle düzensiz yeme ve kilo verme sorunları yaşadığını söylüyor. Bu doğrultuda, hastane personellerinin hastanın sosyal medyayla iletişimini kesmesi gerekebileceğini düşünüyor.

Instagram ve onun ana şirketi olan Meta gibi birçok sosyal medya platformu, içeriğinin insanları kötü etkilemesi ve sağlık sorunlarına yol açması sebebiyle yıllardır birçok olumsuz eleştiri alıyor. Bu yılın başında başlatılan araştırma, Instagram ve Facebook adına açılan dava, ayrıca Birleşik Krallık’ta getirilecek sosyal medya kısıtlamaları olayın ciddiyetini biraz olsun gösteriyor.

The Wall Street Journal‘a sızdırılan Facebook belgelerinde, Instagram’ın gençleri kiloları ve dış görünüşleri hakkında kaygılara ittiği ve mutsuz hissetmelerine sebep olduğu yazıyordu. Bu belgelerin açığa çıkmasıyla birlikte, şirkete dava açıldı ve Mark Zuckerberg ile birlikte Adam Mosseri de ifade vermke için Kongre’ye çağırıldı.

İnsanlar, filtrelenmiş ve photoshop uygulanmış kusursuz fotoğrafları görünce, kendiyle barışık olmayıp, kilosundan memnun olmamasıyla bağlantılı olarak yeme bozuklukları yaşıyorlar. Frances Haugen‘in Senet ve Borsa Komisyonu‘na yaptığı açıklamalarda bu konulara değindi. Sonrasında açıklamalar düzenlenerek Kongre’ye de iletildi.

Siz Instagram, TikTok ve bunun gibi diğer sosyal medya uygulamalarının insanlar üzerindeki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeme bozukluğuna sahip insanları kötü etkilemesi mümkün mü? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version