Instagram, sahte profilleri engellemek için ‘videolu özçekim’ doğrulamasını başlattı. Kullanıcılardan başın farklı yönlere doğru çevrilerek kaydedildiği bir video isteyen platform, gizlilik endişesi duyanların tepkisini çekti. Kasım ayı başlarında Meta, Facebook’ta kullandığı yüz tanıma sistemini kapatacağını ve 1 milyardan fazla şablonu da sistemlerden sileceğini açıklamıştı.
Meta’nın Facebook’ta yüz tanıma özelliğini kapatmasına rağmen Instagram’da devreye soktuğu videolu özçekim doğrulaması kafa karışıklığına yol açtı. Resmi sosyal medya hesaplarından konuyla alakalı açıklamalar yapan şirket, yeni sistemin yüz tanıma ile karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekerek amacını da detaylıca açıkladı.
Instagram, yüz tanıma kullanmadığını açıkladı
Instagram’ın PR ekibi tarafından yönetilen @InstagramComms hesabı, tepkiler üzerine Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Yüz tanıma kullanmadıklarını belirten sosyal medya şirketi, videolu özçekim doğrulamasını, bir hesabın arkasında bot mu yoksa insan mı olduğunu anlamak için başlattığını söyledi.
Instagram yüz tanıma özelliğini kullanmaz, ve video özçekimlerinde de kullanmayız. Bir hesabın arkasında bir bot değil de bir kişi olduğunu doğrulamaya yardımcı olmak için bir yıldan uzun bir süre önce video özçekimlerini kullanıma sunduk.
Video özçekimlerini kullanma sebeplerimizden biri, bir hesabın bot olabileceğini düşünmemizdir. Örneğin, hesap birkaç saniye içinde çok sayıda gönderiyi beğenirse veya bir sürü hesabı takip ederse, video özçekimleri hesabın arkasında gerçek bir kişi olup olmadığını belirlememize yardımcı olur.
Özçekim doğrulamasına ilişkin en önemli kafa karışıklığı, gizlilik endişesi oldu. Buna da değinen Instagram, kullanıcıların gönderdiği videoyu kalıcı olarak tutmayacağını belirterek “Ekiplerimiz video özçekimlerini inceler ve video özçekimleri 30 gün içinde silinir.” bilgisini paylaştı.
Instagram şu anda herkesten videolu özçekim doğrulaması istemiyor. Şirketin de belirttiği gibi, art arda bir sürü hesabı takip eden veya gönderileri beğenenlerin spam olmadıklarını tespit etmek için doğrulama aktif hale geliyor. İstenen videoyu gönderen kullanıcı, ekipler tarafından inceleniyor ve gerçek olduğu anlaşılırsa hesabındaki engel kaldırılıyor.
Videolu özçekime ek olarak Instagram bazen kullanıcı kimlik kartı gönderme gibi daha katı doğrulama sürecine tabi tutabiliyor. Bazı durumlarda ise sadece e-posta veya telefon doğrulaması da yetiyor.